NATO nervozniji zbog Bajdena nego Trampa

Dementni Joe Biden
7 komentara

Čini se da je krhko stanje američkog predsjednika Joea Bidena zabrinulo zvaničnike NATO-a na ključnom samitu u Washingtonu mnogo više od toga kako bi blok mogao biti drastično promijenjen ako republikanski lider Donald Trump ponovo preuzme Bijelu kuću, izvještava Politico u četvrtak, pozivajući se na izvore.

Dugotrajna zabrinutost zbog mentalnog stanja 81-godišnjeg predsjednika pogoršana je njegovim klimavim nastupom u debati protiv Trumpa prije dvije sedmice. Brojni mediji opisali su Bajdena – koji je često brkao riječi i nije uspijevao završiti rečenice – kao “petljavog” i “nesuvislog”. Nesreća u debati je navodno ostavila neke demokrate da se bore da pronađu zamjenskog kandidata, iako je sam Bajden kategorički izjavio da ne planira ispasti iz utrke.

Prema Politico-u, nekoliko evropskih nacija je “uzbunjeno” predsjednikovim očiglednim padom i sve više zabrinuto ili čak pomireno s činjenicom da bi mogao izgubiti novembarske izbore od Trumpa, koji gaji mnogo “neprijateljskije” osjećaje prema NATO-u.

Neki zvaničnici NATO-a bili su uznemireni što je zabrinutost zbog Bidena odvratila javnost od onoga što je trebalo da bude slavljenički samit, navodi se u izvještaju. “Vrlo je čudan osjećaj biti u Evropi i slušate predsjednika Sjedinjenih Država, a vi ste više pod stresom da li će on odstupiti od scenarija nego što ste uzbuđeni što slušate vođu slobodnog svijeta”, rekao je jedan zapadni zvaničnik časopis.

Izvor Politico je napomenuo da se “svi fokusiraju na Bajdenov izgled”, a ne na Trumpove izjave o NATO-u, podsjećajući da kandidat GOP-a nije mnogo mlađi od svog rivala. „Voljeli bismo stabilniju situaciju u SAD“, dodao je zvaničnik.

Dok je Bajden zagovarao NATO kao “bedem globalne sigurnosti”, Trump je bio mnogo kritičniji prema bloku. Bivši predsjednik je u više navrata kritikovao saveznike NATO-a zbog toga što nisu platili ono što smatra “pravednim udjelom” zajedničke potrošnje za odbranu. Tramp je u februaru tvrdio da je kolegama zapadnim liderima rekao da će, osim ako ne ulože više u odbranu, kada bude na funkciji “ohrabrivati” Ruse “da rade šta god žele”. To je izazvalo prijekore i od strane Bajdenove administracije i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Ranije ovog mjeseca, Politico je također izvijestio da Trump razmatra dogovor s Rusijom da ne širi NATO na Ukrajinu i Gruziju ako bude ponovo izabran.

BidenNATOTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
25 dana prije

Čelnik Republike Kongo Denis Sassou-Nguesso sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o ulasku njegove zemlje u savez BRICS.

Odmah je izašla ova vijest:

“Najopasniji soj do sada” virusa majmunskih boginja brzo se širi duž istočne granice Demokratske Republike Kongo, kaže WHO.
Ovo pokazuje da trenutno vodstvo Zapada širi zarazu i prijeti bolešću kako bi pokušalo zadržati kontrolu.

MrKamenjarac
25 dana prije

….OVAJ NIJE NI ZA STARACKI DOM…..

tihobl
25 dana prije

‘А сада дајем реч председнику Украјине… даме и господо, председник Путин.’

Бајден је на самиту НАТО дао реч „председнику Путину“ уместо Зеленском.

tihobl
25 dana prije

Kirbi o Putinu:

Он ће покушати да се умеша у нашу демократију сада и у будућности. Он жели да изазове раздор овде у Сједињеним Државама. Он жели да покуша да поново изгради светски поредак ближи његовим себичним интересима и изопаченој идеологији.

Од господина Путина треба очекивати најгоре, он наставља да показује да је способан за то. Зато је толико важно да савезници на овом самиту НАТО-а пошаљу снажан сигнал Владимиру Путину да неће моћи да нас заседа и подели. Бићемо уједињени и одлучни…

Mane
25 dana prije

Opšte je poznato da Ameri i Rusi snimaju najbolje filmove.za vreme perestrojke Rusiju je vodio pijani Jeljcin,amere dementni bajden.reziser je majstor svog zanata.tacno zna sta vozi Ruse,a sta amere

Max
25 dana prije

Opravdano.

gigi pinna
25 dana prije

Vojno-industrijski kompleks zna da će Trump prisiliti sve vazale iz NATO-stana da troše što je više moguće. Narančasti je poručio Ukrajini da će dobiti oružje samo ako budu išli pregovarati sa Rusijom o kraju rata. I onda kad mu prođe mandat Ukrajina će biti naoružana do zuba, na vlast će doći netko tko je više rusofob od njega i “Jovo nanovo”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI