Biden obećava da će nastaviti s naoružavanjem Ukrajine “ove sedmice”

Biden
9 komentara

Pentagon je uspostavio snažan logistički sistem za slanje oružja u Ukrajinu u vrijednosti do milijardu dolara, nakon što predsjednik Joe Biden potpiše dugo odlagani zakon o finansiranju ratnih napora Kijeva protiv Moskve.

Paket strane pomoći vrijedan 95 milijardi dolara, uključujući 61 milijardu dolara za Ukrajinu, odobren je u utorak uveče glasanjem u Senatu sa 79 prema 18, nakon što su poslanici velikom većinom glasali za okončanje filibustera i unapređenje te mjere.

“Potpisaću ovaj zakon kao zakon i obratiti se američkom narodu čim stigne do mog stola sutra kako bismo mogli početi slati oružje i opremu u Ukrajinu ove sedmice”, rekao je Biden u izjavi nakon glasanja.

Novi paket pomoći će uključivati ​​municiju za protivvazdušnu odbranu i velike količine artiljerijskih metaka, kao i oklopna vozila i drugo oružje, izjavilo je nekoliko američkih zvaničnika za AP u utorak. Prema neimenovanim izvorima, neki od artikala na listi bit će isporučeni “u roku od nekoliko dana”, ali bi za isporuku drugih moglo potrajati duže.

Pentagon nije ni potvrdio ni demantovao izveštaj o novom paketu spremnom za isporuku, ali je sekretar za štampu, general-major Pat Ryder, rekao novinarima u utorak da američka vojska „čini sve što je u našoj moći da bude spremna da brzo odgovori“.

“Mislim da je dobra pretpostavka očekivati ​​da će uključiti sposobnosti protuzračne odbrane, kao i artiljeriju, municiju,” rekao je Ryder. „Ponovo ću reći da će ovaj paket pomoći u bezbjednosti biti zasnovan na najhitnijim potrebama Ukrajine.

Predsjednik Biden je već u ponedjeljak u telefonskom razgovoru uvjerio svog ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog da će isporuke oružja početi brzo nakon što zakon stigne u Ovalni ured na njegov potpis. Dok je Bijela kuća ponudila malo detalja o pozivu Biden-Zelenski, ukrajinski lider je tvrdio da će Kijev dobiti rakete ATACMS većeg dometa.

Bijela kuća je prije nekoliko mjeseci zatražila paket američke pomoći vrijedan više milijardi dolara, ali ga je Predstavnički dom usvojio tek u subotu, nakon što je predsjedavajući Mike Johnson pristao na to.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu primetio je u utorak da je vojna pomoć koju Amerika očekuje Kijevu namenjena „sprečavanju kolapsa“ ukrajinskih snaga, ali je predvideo da novac neće značajno uticati na situaciju na bojnom polju, jer će „veći deo sredstava otići u američku vojnu proizvodnju.”

“Američke vlasti cinično navode da će Ukrajinci ginuti u borbi sa Rusijom za svoje interese”, rekao je Šojgu. Zvaničnici u Washingtonu i Kijevu tvrde da je plaćanje Ukrajini za borbu protiv Rusije bolje nego da se SAD direktno bore protiv Rusije.

BidenSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
11 dana prije

Nece jos dugo ovaj olinjali majmun praviti nered po svijetu.

nastran
11 dana prije

idiot

Tupko Glupko
11 dana prije

Izuzetni održavaju Ukre na životu tek toliko da ne kapituliraju, a bilo kada mogu odlučiti prestati slati oružje da kapituliraju, sve dok slavenski narod masovno gine za interese Anglosasa.

Ovako iscrpljuju vojno Rusiju, pazeći da ju stvarno ne ugroze u Ukrajini, istovremeno tjerajući europske države da se razoružavaju šaljući oružje Ukrajini, prisiljavajući ju da uz to ekonomski šalju desetine milijardi eura financijske pomoći u rupu bez dna bez učinka na terenu zvanu Ukrajina, i da EU sankcije Rusiji što dulje potraju da se EU gospodarski uništi.

dpf filter
11 dana prije

Ovaj rat je postao “dosadan” za goje zeljne zabave. Prosjecnom europskom goji rat je zabava preko ekrana.

Pitanje je vremena kada ce smisliti nesto novo da zabave europski i americki gojimluk,jer kada goju muzes ujedino ga moras zabavit.

Max
11 dana prije

Ne zna on ništa.

traktor boy
11 dana prije

Apsolutna podrška Rusiji!!

xyz
11 dana prije

Pogledajte mu samo tu šejtansku crninu u očima. Sotona govori iz njega…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI