Bidenovi prioriteti cenzure: Zaštitite političke i financijske interese Izraela dok gazite ustavnu slobodu govora

Biden - Cenzura
5 komentara

Paket zakona o nacionalnoj sigurnosti potpisan je u zakonu ili je objavljen za samo tjedan dana. Zakon sadrži odredbu koja bi potencijalno mogla zabraniti uslugu hostinga kratkog formata TikTok iz Sjedinjenih Država. Usvojen je u Zastupničkom domu 22. travnja, a zatim u Senatu 24. travnja. Ubrzo ga je potpisao predsjednik Joe Biden.

Brz prijelaz događaja daje matičnoj tvrtki platforme ByteDance dvije mogućnosti. Mora prodati TikTok američkoj tvrtki u sljedećih devet mjeseci, koje Biden može produljiti na dvanaest ako bude “napretka” ili će TikTok biti zabranjen u Sjedinjenim Državama.

Američki zakonodavci tvrdili su da bi kineska vlada mogla koristiti TikTok za špijunažu i propagandu sve dok je u vlasništvu kineskog tehnološkog diva ByteDance. Senator Peter Ricketts rekao je da platforma prikazuje propalestinske i Hamasove videozapise koji “imaju veći doseg od 10 najboljih američkih web stranica s vijestima zajedno.” “Pogledajmo gdje mladi ljudi dobivaju svoje vijesti. Gotovo trećina odraslih, 18-29 [godina] redovito dobiva vijesti isključivo s TikToka.

Pro-Palestinci i pro-Hamas hashtagovi generiraju 50 puta više pregleda na TikToku sada, iako ankete pokazuju da Amerika velikom većinom podržava Izrael u odnosu na Hamas”, rekao je. “Ovo nije slučajnost. Kineska komunistička partija to radi namjerno. Oni guraju ovu rasističku agendu s namjerom da potkopaju naše demokratske vrijednosti.”

Na X-u, nekadašnjem Twitteru, tvrtka je objavila svoje službeno priopćenje o usvajanju zakona i nazvala predstojeću zabranu neustavnom. “Vjerujemo da su činjenice i zakon očito na našoj strani i da ćemo na kraju pobijediti. Činjenica je da smo uložili milijarde dolara kako bismo zaštitili podatke u SAD-u, a našu platformu oslobodili vanjskog utjecaja i manipulacije.”

TikTok je također naveo implikacije koje bi zabrana mogla izazvati na vlasnike tvrtki, kao i na njihovu slobodu govora. “Ova bi zabrana uništila sedam milijuna poduzeća i ušutkala 170 milijuna Amerikanaca. Dok nastavljamo osporavati ovu neustavnu zabranu, nastavit ćemo ulagati i inovirati kako bismo osigurali da TikTok ostane prostor gdje Amerikanci iz svih društvenih slojeva mogu sigurno doći podijeliti svoja iskustva, pronađite radost i inspirirajte se”, završava naslov.

Usluga hostinga smatra se najbrže rastućom društvenom mrežom na svijetu. Može se pohvaliti s više od jedne milijarde mjesečnih korisnika i preko 170 milijuna aktivnih korisnika samo u Americi. To je također bila prva aplikacija koja je dosegla 10 milijardi dolara potrošnje unutar aplikacije. S obzirom na stotine milijuna korisnika u SAD-u, vijest o zabrani TikTok-a primljena je s izrazito negativnim reakcijama, pogotovo jer sadašnji režim otvoreno daje podršku Izraelu.

Cassandra MacDonald, suradnica Gateway Pundita, objavila je na X: “Deportirat će ljude zbog prosvjeda protiv Izraela, ali ne zbog ilegalnog upada u ovu zemlju ili počinjenja zločina protiv Amerikanaca. Zabranit će TikTok zbog izraelskih kritika, ali ne zbog guranja trans sranja djeca, oni će razbiti mirne prosvjede protiv Izraela, ali ne stvarne nasilne nerede tijekom Floydovih besmislica”, tvrdila je. “Ako nisi ljut, ne znam što bih ti rekao.”

TikTok ne prodaje i obećava da će tužiti zbog moguće zabrane u SAD-u

ByteDance, matična tvrtka TikToka, već je izjavila da unatoč prijetnjama zabrane, ne planira prodati platformu. Američka stranica s vijestima usmjerena na tehnologiju izvijestila je da tehnološka tvrtka razmatra scenarije za prodaju TikToka bez moćnog tajnog algoritma koji preporučuje videozapise svojim više od milijardu korisnika diljem svijeta. Međutim, ByteDance je zanijekao da razmišlja o prodaji. “Izvještaji stranih medija o tome da ByteDance istražuje prodaju TikToka su neistiniti”, objavila je tvrtka u četvrtak na Toutiao, platformi na kineskom jeziku koju posjeduje. “ByteDance ne planira prodati TikTok.”

Procijenjene vrijednosti TikToka kreću se u desecima milijardi dolara i svaka prisilna prodaja predstavljala bi velike komplikacije. Među onima s dovoljno dubokim džepovima, američkim tehnološkim divovima kao što su Instagram-roditelj Meta ili Google vjerojatno bi bili blokirani u kupnji aplikacije zbog konkurencije.

U međuvremenu, glavni izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew rekao je da će se tvrtka boriti protiv novog zakona na sudu, ali neki stručnjaci vjeruju da bi za Vrhovni sud SAD-a razlozi nacionalne sigurnosti mogli prevagnuti nad zaštitom slobode govora.

Kritičari ultimatuma “prodaj ili budi zabranjen” tvrdili su da se time krše prava korisnika iz Prvog amandmana. Protivnici zakona, među kojima su organizacije za zagovaranje poput Američke unije za građanske slobode, tvrde da vlada nije ni blizu opravdala zabranu platforme.

Autorica Associated Pressa Wyatte Granthham-Philips rekla je u članku da su zakonodavci s obje strane izrazili zabrinutost da bi kineske vlasti mogle prisiliti ByteDance da godinama predaje američke korisničke podatke ili utjecati na Amerikance potiskivanjem ili promoviranjem određenih sadržaja na TikToku. Vlada SAD-a tek treba pružiti javne dokaze koji bi poduprli te tvrdnje. Pisac je dodao da bi zakon, ako se potvrdi, pravni stručnjaci naglasili da bi mogao postaviti presedan sa širim posljedicama za digitalne medije u Sjedinjenim Državama.

BidenIZRAELkinaSADTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
14 dana prije

To je izdaja.

Pero
14 dana prije

Opet priče da Biden nešto radi:Pa ni jedan američki predsjednik ne odlučiva o bog zna čemu a kako bi tek ovaj dobro našminkan hodajuči leš.

Josip
14 dana prije

Svu trenutno vodecu elitu Amerike i EU treba pobiti jer to se vise ne moze niti urazumiti niti preodgojiti.

FELIX
14 dana prije

U AMERICI POSTOJI SVOBODA GOVORA KOJA JE SAMOCENZURIRANA TAKO NECETE NIKAD CUTI BILOKAKVU KRITIKU NA RACUN CRNACA JER SVI ZNAJU DA JE ZA TO TOLERANCIJA NULA DO PRONOVIRANJA SVEGA STO BI VODILI KA RASNOJ MRZNJI TOGA SE STRIKTNO PRIDRZAVAJU MEDIJI. BAJDEN JE SAMO JOS JEDNA MARIONETA KOJE JE POSTAVLJENA SAMO DA IZVRSAVA NAREDZENJA U KORIST GLOBALISTA. SADA JE OPET AMERIKA ONA KOJA SPASAVA TERORISTICKU ORGANIZACIJU HAMAS OD UNISTENJA OD STRANE ISRAELA, PROVERITE KO JE SPASIO PLO SA ARAFATON NA CELU KADA SU BILI POTPUNO OBKOLJENI I PRED UNISTENJEM, IZ LIBANONA I PREVEZENI NA SIGURNO U TUNIZIJU ODAKLE SU MOGLI DA NASTAVE BORBU ZA SVOBODU. TO SU BILI BAS AMERIKANCI TO STE BRZO ZABORAVILI.
BEZ AMERICKOG VISESTRANOG PRITISKA NA ISRAEL I HUMANITARNE POMOCI HAMASU BI OVAJ RAT BIO VEC DUGO USPESNO ZAVRSEN, IZRAEL JE PRISILJEN SLUSATI AMERIKU.

Podsjetnik
14 dana prije

Nemojte pisati o slobodama govora dok cenzurirate pristojne komentare, a dozvoljavate vrijedjanje I…. otvoreno lazete u svom impressumu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI