Bijela kuća strahuje od Netanyahuove posjete

Netanyahu i Biden
9 komentara

Bijela kuća navodno postaje sve zabrinuta da bi premijer Benjamin Netanyahu mogao iskoristiti svoj predstojeći govor u američkom Kongresu da javno kritikuje predsjednika Joea Bidena i odgovor njegove administracije na izraelski rat u Gazi.

Netanyahu će se sljedećeg mjeseca obratiti na zajedničkoj sjednici američkog Kongresa, a “niko ne zna šta će reći”, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Politico u subotu.

Ranije ove sedmice, izraelski lider je objavio video u kojem optužuje Washington da je nekoliko mjeseci “zadržavao oružje i municiju Izraelu” , nazivajući takvo ponašanje “nezamislivim”. Netanyahu je dalje branio javno iskazivanje svoje ljutnje kao “apsolutno neophodnog nakon mjeseci tihog razgovora koji nije riješio problem”, u intervjuu objavljenom u petak.

Najnovije kritike “uopšte nisu bile od pomoći”, a Netanyahu bi “mogao pogoršati situaciju tamo ispred Kongresa”, navodno je rekao još jedan visoki zvaničnik. Politico je dalje napomenuo da bi govor mogao stvoriti “diplomatski komplikovan i politički opasan spektakl za predsjednika koji se kandiduje za reizbor”. Biden  još nije zvanično pozvao Netanyahua u Bijelu kuću tokom svoje posjete, ali zvaničnici koji su razgovarali za Politico napominju da će vjerovatno doći do sastanka licem u lice, jer bi odbijanje predstavljalo veliki šamar.

Bijela kuća je zabrinuta da Netanyahuova retorika produbljuje jaz između dva saveznika, navodi Axios. Dok su američki zvaničnici javno izjavili da “ne znaju o čemu će Netanyahu pričati”, privatno, Bidenov tim je navodno bio “bijesan i šokiran” zbog “nezahvalnosti” izraelskog premijera , a neki zvaničnici su ga čak opisali kao “nezahvalnog .”

SAD su početkom maja zaustavile isporuku oko 3.500 bombi Izraelu usred poziva da smanji napad na gusto naseljeni grad Rafah u južnoj Gazi. Međutim, uprkos Bidenovim javnim upozorenjima da će zaustaviti isporuke oružja, SAD su navodno održale protok većine drugog oružja i municije. Prema izvještaju Wall Street Journala, SAD su nastavile s transferom oružja u vrijednosti od milijardu dolara za Izrael u maju, istog mjeseca kada su zaustavile isporuku bombi.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što su militanti ubili oko 1.200 ljudi i uzeli više od 200 talaca u iznenadnom napadu 7. oktobra. Više od 37.000 Palestinaca ubijeno je u mjesecima borbi koje su uslijedile, prema ministarstvu zdravlja Gaze.

Prošle sedmice, CBS News je izvijestio da Washington postaje “sve zabrinutiji” zbog mogućnosti da rat Izraela i Hamasa preraste u veći bliskoistočni sukob koji uključuje Hezbolah i potencijalno američke trupe.

Benjamin NatanjahuBidenIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Plenky doodle
5 dana prije

Bela kuč(k)a strahuje od posjete pravog vlasnika amerike!

Nekoime
5 dana prije

His masters voice…

Istina
4 dana prije

Jevreji-genocidasi!

HEKPCT
4 dana prije

Nevolje u raju. Izgleda da ih dobrano pritišću Rusija, Iran i Kina.

BanOvan
4 dana prije

Ovo bi trebalo da znaci da se USrAnci plase zapisavanja istih od strane NaStRanjahua u vlastitoj avliji.

Gadno je kada ti neko zavrce vlastita yayca u vlastitom dvoristu… i onda skontas da ni tvoje dvoriste nije tvoje vec zavrtaca yayaca.

Odisea
4 dana prije

Krivi smo mi što smo ih pustili.(Balašević)

Max
4 dana prije

Habadiije ih drže u šaci.

opetlazes
4 dana prije

Pa i u firmi kad dolazi sef u obilazak svi se uzjogune, ne znam sto je tu cudno.

Gad
7 sati prije

Kojemu demonu se klanjate vas dvojica sa slike?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI