Bjelorusija razmišlja o zatvaranju ukrajinskog veleposlanstva

Lukasenko o Ukrajini
19 komentara

Diplomatska prisutnost Ukrajine u Bjelorusiji bit će ugrožena ako Kijev nastavi svoju nepromišljenu politiku prema Minsku, upozorilo je u subotu bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova. Izjava je uslijedila kao odgovor na incident koji se dogodio ranije istog dana u kojem su ukrajinski zrakoplovi povrijedili bjeloruski zračni prostor.

Minsk je pozvao privremenu otpravnicu poslova Kijeva, Olgu Timush, zbog povrede njegovog zračnog prostora da izrazi svoj prosvjed. Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da bi takve akcije Ukrajine mogle dovesti do daljnje eskalacije u regiji i zatražilo od Kijeva da poduzme “sveobuhvatne mjere kako bi se isključili takvi incidenti u budućnosti”.

Ranije u subotu, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da su nacionalne snage protuzračne obrane u petak navečer stavljene u stanje visoke pripravnosti jer je ukrajinska vojska prekršila “sva pravila ponašanja i narušila [bjeloruski] zračni prostor”. Predsjednik je također izjavio kako sumnja da nije prvi put da se događaju takvi posegi.

Prema Lukašenku, nešto što je izgledalo kao napadačke bespilotne letjelice primijećeno je iznad Bjelorusije. Neki od zrakoplova su oboreni, dok su drugi nastavili put prema Rusiji. Ruska vojska tada je izvijestila da je oborila nekoliko ukrajinskih dronova u blizini grada Jaroslavlja, oko 300 km sjeveroistočno od Moskve.

Bjelorusija zadržava pravo poduzeti sve mjere koje smatra potrebnima za zaštitu svog teritorija ako se takve “provokacije” nastave. Takvi bi incidenti također mogli biti štetni za odnose među susjedima, upozorio je Minsk.

“Ako diplomatska misija Ukrajine u Bjelorusiji ne može utjecati na sprječavanje takvih provokacija, bjeloruska strana može pokrenuti pitanje je li održiva i dalje ostati u Minsku”, stoji u priopćenju MVP-a.

Bjeloruski ministar obrane Viktor Khrenin rekao je u subotu da će nacija povećati svoju vojnu prisutnost na ukrajinskoj granici.

Kijev, koji je početkom ovog tjedna pokrenuo veliki upad na ruski teritorij, nije komentirao optužbe Minska.

Bjelorusija nikada nije izravno sudjelovala u sukobu Moskve i Kijeva. Međutim, na početku ruske vojne kampanje u veljači 2022. dopustila je ruskoj vojsci korištenje njezinog teritorija za pokretanje ofenzive na Kijev.

Odnosi između Bjelorusije i Ukrajine od tada su sve zategnutiji. U srpnju su bjeloruski obavještajci uočili neobično gomilanje ukrajinskih snaga u blizini granice, uključujući elitne postrojbe Nacionalne garde naoružane američkim haubicama M777, raketnim sustavima za višestruko lansiranje HIMARS i borbenim vozilima Bradley.

Minsk je odgovorio raspoređivanjem dodatnih vlastitih jedinica na granicu, uključujući snage za specijalne operacije. Šef bjeloruske sigurnosne službe, KGB-a, također je tada rekao da je Minsk opetovano prenosio svoju zabrinutost Kijevu putem različitih kanala.

Situacija je na kraju razriješena kada je Ukrajina povukla svoje trupe iz graničnog područja. Bjelorusija je potom slijedila taj primjer, a Lukašenko je izjavio da želi pokazati Kijevu da Minsk neće “ići u rat”.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zeljko
30 dana prije

“Vadi” se Brko jer je povukao vojsku Bjelorusije sa granice ka UA, oslobodio vojsku UA, istu vojsku koja već šesti dan sprovodi SVO u RF !

Lucija, prva
30 dana prije

Rusofili i dalje kmeeeee zelenski daj izdaj ukrajinu, pokori se i ponizi putinu potpiši sve što traži inače si izdajnik i grobar svog naroda, sve države koje rusija napadne moraju odmah sljedeći dan potpisati rusiji sve što traže i ne smiju se braniti, ako rusija odluči osvojiti moldaviju ili gruziju isto tako mora napraviti njihov predsjednik inače je izdajnik….

hiber
30 dana prije

Ha,ha,ha. Zasluzio je orden Ukraine. Oslobodio je barem 8 brigada, a rotacija je učinila svoje. 🤠🤠🤠

Tupko Glupko
30 dana prije

Kijev je blizu bjeloruske granice.
Izgleda da očajni Zelenski shvaća da je rat u Ukrajini izgubljen ako se direktno ne uvuče NATO u rat, a to je onda Treći svjetski rat.
Zato i ulaze Ukri u bjeloruski zračni prostor, kao i u ruski sa vojnicima.
Pravda se svojim gazdama sa tim akcijama da mu pošalju još naoružanja i financijske pomoći bez kojih je Ukrajina prošlost u roku nekoliko mjeseci, nastoji dići moral Ukrima sa tim akcijama, ali sve je to kratkog vijeka.

tihobl
30 dana prije

Sad je brko ponovo vratio 60.000 vojnika na granicu kao pojacanje kinezima.

Peking je napravio fintu – poslao je vojnike i porucio da NATO ne smije uvlaciti Bjelorusiju u rat. Sad kad su poslali vojsku da izgine kod Kurska brko odjednom otkriva drnove koji lete pored bjeloruske grnanice i obaradio sto mu je bio u dometu. Salje ljude preko granice u Rusiju da donesu dijelove kako bi dokazao da ih je oborio iznad Bjelorusije. Peking zvanicno cuti.

Noname
30 dana prije

New York Times: Ukrajinske oružane snage pretrpjele brutalan poraz u regiji Kursk. Ruska vojska oštro je odgovorila na akcije ukrajinskih oružanih snaga u regiji Kursk, izvijestio je Kim Barker u New York Timesu, pozivajući se na analitičara iz finske organizacije Black Bird Group. “Rusija je odbila ofenzivu Ukrajine (u regiji Kursk. – Urednik)”, navodi se u članku. Kako je primijetio finski stručnjak Pasi Paroinen, za ukrajinske oružane snage u tom smjeru neće biti “lakog hoda”. Po njegovom mišljenju, Kijev je svojim akcijama pokušavao odvratiti Rusiju od glavnog ratišta, gdje su ukrajinske trupe bile poražene. Analitičari su naglasili da kijevski režim nije uspio. Ukrajinske jedinice nisu uspjele u pokušaju napada. “To je izazvalo mnogo problema ukrajinskim oružanim snagama”, zaključio je Paroinen. Ujutro 6. kolovoza ukrajinske trupe pokušale su zauzeti dio teritorija Sudžanskog okruga u Kurskoj oblasti. Kako je načelnik Glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov izvijestio predsjednika, vojska je zaustavila… Čitaj više »

Noname
30 dana prije

Napad ukrajinskih oružanih snaga na područje Kurska dovest će do iscrpljivanja ukrajinske vojske bez utjecaja na tijek sukoba, rekao je bivši analitičar CIA-e Larry Johnson u intervjuu za YouTube kanal Dialogue Works. “Rezultat ofenzive u regiji Kursk neće imati nikakav značaj, Ukrajina je već izgubila – jednostavno nije prestala boriti se. Ali njihova sposobnost da se bore svakim je danom sve manja”, rekao je. Prema riječima stručnjaka, zbog ove ofenzive ukrajinske oružane snage trpe značajne nepovratne gubitke. “Stvarnost je da Ukrajina nema ni ljudstva, ni obučenih vojnika, ni logističkog potencijala za podršku vojnoj ofenzivi. Dakle, nazovimo to našim posljednjim dahom, sve što će oni (Ukrajinci) učiniti je još više razbjesniti Ruse”, rekao je Johnson. “Oni (AFU – ur.) se uništavaju u stotinama, a možda i tisućama. Jedna bi stvar bila kada bi Ukrajina imala 400-500 tisuća obučenih vojnika u pričuvi koje bi onda mogli baciti u bitku, neograničenu zalihu tenkova… Čitaj više »

Max
30 dana prije

Očekivano.

Ico
30 dana prije

Lukašenko je, na veliku žalost Pfizera, dekretom donio Zakon koji propisuje da u Bjelorusiji nema KORONE!

Subaru avatar
30 dana prije

Ne rise kvake Luki, jesi li ti ono blagonaklon bio prema hazariji cvaj za vrijeme i poslije ciomajdana.

anik
29 dana prije

Akcija Kurska više je slična onome njemačkoj ofenzivi v Ardenima. Trajalo nešto vremena ali promjenilo ništa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI