Bliskoistočna kriza razjasnila je jednu stvar u vezi sa SAD-om

Biden - Hegemonija SAD-a
6 komentara

Veto na palestinsku državnost i izraelski udari na Iran znakovi su nepovratnog pada američke meke moći

Takozvane zapadne vrijednosti, posebno one koje propagiraju Sjedinjene Države, dugo su pokazale da su šuplje i kontradiktorne. U Deklaraciji neovisnosti zemlje od Velike Britanije slavno je navedeno da su “svi ljudi stvoreni jednaki”, istovremeno uspostavljajući brutalno ropstvo nad Afrikancima i počinivši užasan genocid nad domorodačkim stanovništvom Amerike.

Pa ipak, još uvijek se može tvrditi – ma kako otrcanim izrazima – da je SAD nekako bio na pravoj strani povijesti u raznim točkama. Danas su nedavni postupci uprave pokazali da to više nije tako. U četvrtak su SAD stavile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se Palestini dodijelilo punopravno članstvo u UN-u, unatoč tome što je službeni stav Washingtona bio u korist dvodržavnog rješenja.

SAD je ovu odluku objasnio rekavši da Washington “i dalje snažno podupire dvodržavno rješenje”, te da “glasovanje ne odražava protivljenje palestinskoj državnosti, već je umjesto toga priznanje da će ono doći samo iz izravnih pregovora između strana [ koji su trenutno u ratu].“ Većina arapskih zemalja, kao i velike sile poput Rusije, izrazile su užasnutost ovom odlukom.

Trita Parsi, osnivačica Nacionalnog iransko-američkog vijeća i suosnivačica i izvršna potpredsjednica Quincy instituta za odgovorno državno umijeće, rekla je da je Washington očito lobirao kod svojih saveznika, Ekvadora, Japana i Južne Koreje, kako Bidenova administracija ne bi stavila veto na rezoluciju. Države nisu slijedile te naredbe. Washington nije uspio upotrijebiti svoju diplomatsku težinu da postigne svoj cilj očuvanja obraza pred VS UN-a, razotkrivajući svoj postupni gubitak meke moći.

Parsi također tvrdi da je čula od “visokog diplomata globalnog juga” koji je prijatelj Zapada da je “ma kakva mučna tvrdnja da su SAD imale voditi samoproglašeni slobodni svijet večeras umrla vrlo glasnom javnom smrću na potkovi Vijeća sigurnosti. Ne možete voditi ako ne znate slušati.”

Doista, činjenica da su SAD uložile četiri veta u ime Izraela tijekom proteklih sedam mjeseci unatoč tome što su i međunarodno i domaće javno mnijenje jasno poduprli trenutni prekid vatre u Gazi i priznanje palestinske državnosti je nevjerojatna. To pokazuje da je vodstvo SAD-a vrlo javno kritizirano; osim toga, jasno je da američka “oklopna potpora” Izraelu neće preživjeti u sljedećoj generaciji zbog lošeg stanja javnog mnijenja, čak i samo u SAD-u.

Također u četvrtak, Izrael je pokrenuo udare na Iran nakon Teheranskog osvetničkog napada tijekom prethodnog tjedna. To je učinjeno kao odgovor na izraelsko bombardiranje zgrade iranskog konzulata u Damasku ranije ovog mjeseca, ubivši nekoliko visokih iranskih vojnih dužnosnika. Unatoč tome što je predsjednik Joe Biden cijeli tjedan radio dvostruko kako bi izbjegao eskalaciju regionalnih napetosti u Izraelu i činjenicu da je administracija bila unaprijed obaviještena o izraelskim napadima, njegova vlada to nije uspjela spriječiti.

Dodatno, izvješćuje se da je Izrael također bombardirao Bagdad u Iraku protiv navodnih pripadnika Islamske revolucionarne garde (IRGC) dok je premijer Iraka u Washingtonu u državnom posjetu. Također postoje nepotvrđeni izvještaji, temeljeni na javno dostupnim podacima o letu, da je američki vojni zrakoplov tanker bio u zapadnom Iraku za vrijeme izraelskih napada tog dana. Postavlja ozbiljna pitanja o tome je li se držanje Washingtona, za koje se navodi da samo pomaže Izraelu u obrani, tiho promijenilo.

Sada je Bliski istok bliže regionalnom ratu nego ikad kao rezultat neuspješnog američkog takozvanog vodstva, a proturječnosti između Washingtonovih riječi i djela rastu. Izrael navodno zahtijeva proširenje svoje kopnene operacije u Gazi na Rafah, posljednje uporište za Palestince u enklavi, u zamjenu za neeskalaciju prema regionalnom ratu. Šanse za strateške pogrešne procjene, s obzirom na broj aktera, su ogromne.

Ipak, s iranskog stajališta, čini se da Teheran, čiji su napadi na Izrael prošli tjedan bili uglavnom performativni, umanjuje napade na svom tlu. Ovo bi moglo omogućiti jasan izlaz iz eskalacijskog ciklusa – koji bi bio u skladu s ponašanjem sadašnje iranske države tijekom desetljeća – ako se, doista, pitanje bombaškog napada na konzulat u Damasku “zatvori”, kako su rekli službeni iranski izvori. Ogromna pobjeda za regionalnu i globalnu sigurnost, ovo bi također otkrilo Iran, koji Zapad definira kao “odmetničku državu”, kao očito odgovornijeg i dalekovidnijeg od takozvanog svjetskog lidera, SAD-a.

Kako god se situacija na Bliskom istoku odvijala, ponovno je jasno da je američko vodstvo abdiciralo. Šira globalna zajednica dugo raspravlja o pitanju u Gazi kako bi se došlo do pragmatičnog i dostižnog rješenja. U međuvremenu, Washington odbija poslušati ove molbe, neće vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua smatrati odgovornom za svoje postupke i ne može formulirati koherentnu strategiju koja je u skladu s vlastitim iskazanim vrijednostima.

Autor: Bradley Blankenship

bliski istokgazairanIZRAELPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
11 dana prije

Vođeni slepim potrebama kapitala a pod duhovnim vođstvom degenerisanog Hazarskog Judaizma
,
USA su putujući cirkus nakaza.
.
Trag koji ostavljaju je krvav, a put im vodi pravo u ludilo.

eks
11 dana prije

Mnogo pre bliskoistočne krize USA je pokazivala svoje zločinačko i krvoločno lice. USA je imperija zla , ali treba uvek imati u vidu da su Englezi tu – pored USA .

Dražen
11 dana prije

Od postanka su na pravoj strani nisu li za početak oteli zemlju Indijancima..??

Max
11 dana prije

Propali imperiji.

abc
10 dana prije

Unipolarni svet američkog pljačkaškog piramidnog sistema polako dolazi svom neslavnom kraju. Dobro da osim zapada postoje još tri strane sveta. A NATO-v grb, u kojem cionistička USA vlada svim četirim stranama sveta, neče se nikad ostvariti.
Što više polova svet ima, to bolje i sigurnije če biti za ljude.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI