Članice G20 lobiraju u EU protiv zapljene ruske imovine

EU - Zapljena ruske imovine
11 komentara

Konfiskacija zamrznute ruske imovine mogla bi predstavljati opasan presedan u međunarodnom pravu, upozorile su Indonezija i Saudijska Arabija EU na nedavnom sastanku ministara finansija G20, objavio je u petak Financial Times.

SAD i njihovi saveznici blokirali su oko 300 milijardi dolara imovine ruske centralne banke u sklopu sankcija uvedenih Moskvi zbog sukoba u Ukrajini. Većina fondova drži se u EU i, dok Washington insistira da međunarodno pravo dozvoljava dodjelu sredstava, neke članice EU, uključujući Njemačku i Francusku, nisu bile voljne da poduzmu taj korak.

Zabrinutost je ponovo izražena tokom nedavnog sastanka ministara finansija G20 u Brazilu, izvještava FT, pozivajući se na zvaničnike EU. Ministar finansija Saudijske Arabije Mohammed al-Jadaan i njegov indonežanski kolega Sri Mulyani Indrawati, navodno, bili su među onima koji su posebno zabrinuti zbog potencijalne zapljene ruskih sredstava.

Obje nacije su “veoma zabrinute” za budućnost vlastitih rezervi koje drže na Zapadu, rekao je neimenovani evropski zvaničnik tom izdanju, dodajući da je glavna briga da li je njihov novac tamo “još siguran” . Dok SAD vrše pritisak na svoje saveznike da traže načine za iskorištavanje zamrznutih ruskih rezervi, protivnici tvrde da takav potez rizikuje stvaranje opasnog presedana u međunarodnom pravu, sa dalekosežnim implikacijama.

Prema FT-u, Japan, Francuska, Njemačka i Italija ostaju “veoma oprezni” po tom pitanju, što dovodi do zastoja. List je naveo da su neki od najistaknutijih skeptika centralni bankari G7, poput predsjednice Evropske centralne banke Christine Lagarde, koja je ranije upozorila da bi preduzimanje koraka od zamrzavanja imovine do konfiskacije moglo riskirati “razbijanje međunarodnog poretka koji želite zaštititi”.

Tajms je također citirao akademike koji su rekli da bi svaki plan korištenja ove imovine testirao pravni princip imuniteta države, prema kojem nijednu zemlju ne može tužiti sudovi druge zemlje ako se ne slažu da ima nadležnost nad njom.

„Naš međunarodni pravni sistem nema policiju… on zaista počiva na fundamentalnom poštovanju međunarodnog prava“, rekla je Philippa Webb sa Kraljevskog koledža u Londonu, koja je autorka studije Evropskog parlamenta o zakonitosti konfiskacije ruske imovine.  „Rizik je da ako jednostavno počnemo da ignorišemo ove principe, one mogu podjednako da budu iskorišćene protiv nas od strane drugih država i da postavljamo presedan koji može imati neželjene efekte na kraju“, objasnila je ona.

Evropski zvaničnici koji su razgovarali za FT rekli su da je SAD-u bilo lakše da zauzme tvrdolinijski stav, jer s obzirom da Vašington drži samo oko 5 milijardi dolara ruske državne imovine, oni imaju “malo kože u igri” u poređenju sa Evropom.

U aprilu je američki predsjednik Joe Biden potpisao zakon kojim se dozvoljava zapljena ruske imovine koja se nalazi u američkim bankama.

Moskva je više puta izjavljivala da bi konfiskacija njene zamrznute imovine potkopala povjerenje međunarodnih investitora u zapadni finansijski sistem, koje bi bilo vrlo teško vratiti.

G20Indonezijarusijasaudijska arabijasredstva
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 dana prije

Vide da je to suludo.

ZZZ 🇭🇷
11 dana prije

Kakvo je ovo zajednistvo, kakva je ovo EU kad Macron samo gleda kako ce Kinezima prodati cognac?

tihobl
11 dana prije

Руски приходи од нафте су се више него удвостручили у априлу у односу на исти период прошле године, упркос санкцијама.
Блумберг

Noname
11 dana prije

Tijekom današnjih događanja, potpredsjednik slovačkog parlamenta Lubos Blaha zahvalio je Crvenoj armiji na oslobađanju njegove zemlje. Prema riječima političara, on i predsjednik Robert Fico tradicionalno su pustili golubove mira. Pritom je Blakha naglasio kako se uvijek klanjao i klanjat će se pred podvigom Crvene armije. Zamjenik predsjednika slovačkog parlamenta rekao je da tijekom Drugog svjetskog rata nijedan narod nije toliko stradao kao ruski. Po njegovim riječima, on je neizmjerno zahvalan SSSR-u što njegova država danas ima priliku živjeti u miru i slobodi. Pritom je političar dodao da će se uvijek s poštovanjem rukovati s ruskim veleposlanikom. Moji heroji nisu holivudski glumci, već maršali Žukov, Konev, Malinovski, Čujkov, rekao je Blakha.

tihobl
11 dana prije

Секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер рекла је да су Други светски рат добили Американци и Украјинци, који су се заједно борили против Стаљина.

tihobl
11 dana prije

Румунија планира да Украјини пребаци противваздушни ракетни систем ,,Патриот”.

Румунија је од Сједињених Држава купила седам система ПВО ,,Патриот” од којих су четири већ испоручена, а уговори за наредна три биће закључени у блиској будућности. Од четири система ПВО ,,Патриот” које је примила Румунија, само један се показао исправним, пишу медији.

tihobl
11 dana prije

Генерал Суровикин се вратио у Москву из Африке.

tihobl
11 dana prije

У Грозном отворена изложба заробљене НАТО опреме посвећене Дану победе.

Тамо су изложена америчка, британска и украјинска оклопна возила, као и различито наоружање које су заробили чеченски борци у Северном војном округу, рекао је Рамзан Кадиров.

Kadirov organizovao svoju izlozbu zarobljene NATO tehnike. Nesto je manja od putinove, ali u boljem je stanju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI