EU ‘u potpunosti podržava’ ukrajinski napad na Kursk

Borrell - EU i Ukrajina
31 komentar

Kijev ima “punu podršku” u napadu na regiju Kursk, prema šefu vanjske politike bloka

Kijev ima “punu potporu” Europske unije u svom upadu u rusku regiju Kursk, rekao je prvi diplomat bloka, Josep Borrell, u svojim prvim komentarima govoreći o ukrajinskoj prekograničnoj operaciji.

Nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika upalo je u granično područje prošlog utorka, zauzevši nekoliko sela prije nego što su ih zaustavila ruska pojačanja. Otada osvajači uzimaju teške gubitke.

“Razgovarao je s [ukrajinskim ministrom vanjskih poslova] Dmitrijem Kulebom o posljednjim razvojima događaja na bojišnici i protuofenzivi Kursk [sic]”, rekao je Borrell u utorak. “Ponovio sam punu potporu EU-a borbi [ukrajinskog] naroda.”

Također je ustvrdio da Rusija “nije uspjela slomiti [ukrajinski] otpor” te je završila tako što je “sada prisiljena da se povuče unutar [ruskog] teritorija”.

Do sada su i SAD i EU zaobilazili pitanja o njihovoj ulozi u ofenzivi Kijeva, govoreći da je na Ukrajini kako će upotrijebiti svo oružje, opremu i streljivo koje je Zapad osigurao.

Dok je američki senator Lindsey Graham (R-Južna Karolina) pohvalio upad kao “odvažan” i “lijep”, čini se da su Borrellovi komentari prva otvorena potvrda toga od strane visokog dužnosnika EU.

Ukrajinski vojnici s kojima su razgovarali zapadni mediji priznali su da je cilj upada bio zauzeti dio teritorija koji bi se mogao prodati u mogućim mirovnim pregovorima s Moskvom, kao i smanjiti pritisak na frontu u Donbasu. Također su priznali da drugi cilj nije uspio, jer su Rusi bili spremni zauzeti nekoliko ključnih gradova-tvrđava u nadolazećim danima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da je upad u Kursk samo ubrzao napredovanje u Donbasu, dok je istovremeno povećao broj vojnika. Također je isključio bilo kakve pregovore s “teroristima” koji ciljaju civile.

Prema Alekseju Smirnovu, vršitelju dužnosti guvernera regije Kursk, najmanje 12 ruskih civila je ubijeno tijekom prošlog tjedna, a još 121 je ozlijeđen, uključujući desetero djece. Oko 120.000 stanovnika evakuirano je iz pograničnog područja, dodao je.

SAD i EU usmjerili su Ukrajini vojnu i financijsku pomoć vrijednu milijarde dolara, istodobno inzistirajući na tome da ih to ne čini stranom u sukobu s Rusijom i odbacujući upozorenja Moskve da takvo ponašanje riskira izravan sukob.

euJosep BorrellKurskpodrškaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zar ne
29 dana prije

U Kursku je počelo, tamo će se i završiti”, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, govoreći o režimu ruskog lidera Vladimira Putina. Radi se o katastrofi na nuklearnoj podmornici Kursk, koja se dogodila u avgustu 2000. godine, u periodu kada je Putin preuzimao dužnost predsednika Rusije i do danas predstavlja jednu od najvećih mrlja njegove vladavine. U avgustu 2024. godine, Ukrajina je pokrenula kontranapad i upala na teritoriju Kurske oblasti u Rusiji. Vladimir Putin, koji je više od dve godine ranije naredio invaziju na susednu Ukrajinu, ostao je ponižen i praktično u bezizlaznoj situaciji.

Lucija, prva
29 dana prije

To je samo pokušaj upada.

Tupko Glupko
29 dana prije

“Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.”

Abraham Lincoln

nastran
29 dana prije

luda budala

hiber
29 dana prije

Ukrainci racunaju na ogromnu količinu dronova koje sklapaju uz pomoć europe i toga ce biti sve vise i vise i sve dalje i dalje. Rusi na to jednostavno nemaju odgovor, sto znači da ce uskoro imati iste probleme kao i ukrainci. Nece imati struje ni plina. Mozda nece moci na elektrane, ali rusi ne mogu zastiititi dalekovodne stupove, trafostanice i plinovodne stanice i cijevi.

eks
29 dana prije

Džefri Saks je veoma dobro definisao dogadjanja u svetu , kao posledicu politike USA . On kaže: “Američku spoljnu politiku pokreće besprimerna arogancija i uverenje da Amerika može nekažnjeno , svuda po svetu, gaziti bilo koju normu , standard i medjunarodno pravo . To je način razmišljanja ukorenjen u licemerju , gde Monroova doktrina zahteva da se drugi drže dalje od zapadnih hemisfera, a Amerika ima pravo da se meša u poslove svih drugih nacija, daleko od svojih granica. To je doktrina američke izuzetnosti , uverenje da Amerikanci imaju pravo svima nametnuti svoju volju. Medjutim , svet se menja , sve više država suprotstavlja se nametnutim američkim jednostranim pravilima i američkom diktatu .”

Darko
29 dana prije

I Boreliju treba napraviti rupu između ušiju barem 8 cm u promjeru da mu se mozak dobro provjetri prije nego li napravi još veća sranja sa onom glupačom Ursulom cijeloj EU..

Ico
29 dana prije

Ne znam koga još zanima mišljenje toga korumpiranoga šarlatana?!?

gogo
29 dana prije

e, kada padne prvi atom na europu, ameri če odmah pristati na pregovore ! Europa se žrtvuje za američke interese i za to će netko kad tad odgovarati !

Karma
29 dana prije

AskeNAZI Brissel, hrpetina degenerika sa ogromnim placama

Bruno
29 dana prije

Zaboli me ćuna za mišljenje ovog kretena. Ja sam stanovnik EU, ne svojom voljom, i moj glas mora biti jednako važan. Omjesto da prave i proizvode kanadere, jer požari emitiraju više stakleničkih plinova i zagađuju okoliš, više nego prdež svih krava u EU. A gospar neka obuče kupaće gaćice i neka razguli u Kursku oblast i neka se priključi ostatcima, zapadne vojske. Kada on i godpođa, stara prostitutka Ursula , skupa s hrabrim ratnikom s Pigale-a Plijenkovića, onda ću podržati taj upad. Đubre matoro. Zašto više ne umre, nego ga podgijavaju, kao on pametan predstavnik ljudske vrste. I ovi nkavci s N1, izvještavaju kao da su zapadne snage već u Moskvi. Pa to su mrtvi ljudi, ne mogu doći u Moskvu,samo njihovi duhovi.

Za mir
28 dana prije

Tko u Eu donosi odluke:
Norveški politolog Glenn Diesen: “Eskalacija bez diplomacije:
– NATO podržava duboke udare protiv Rusije i invaziju na Rusiju (Kursk).
-Ne dopušta se kritizirati Zelenskog, ni onda kad napadne nuklearnu elektranu Zaporožje i otvoreno koristi nacističke brigade za napad na civile.
– Unatoč bezobzirnoj eskalaciji, NATO i dalje odbija diplomaciju, a EU čak kažnjava države članice koje pokušaju obnoviti diplomaciju. Sada je jasno da ovaj rat nema nikakve veze s “pomaganjem Ukrajini”.
– Nema političkog vodstva i ovo može završiti samo katastrofom.

Za mir
28 dana prije

Napad na civilno stanovništvo Kurske oblasti jest terorizam, gospodine iz Eu.
A sve eu države to podržavaju.

U normalna vremena i teroristi i huškači rata završili bi na optuženikčoj klupi.

Zlovenac
28 dana prije

Jaka muda. Napoleon i Hitler bili u Moskvi, i? Hebem ti pleme fašističku.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI