Gradonačelnik Odese brani ruske spomenike

Genadij Truhanov
15 komentara

Ukrajinskom lučkom gradu Odesi potrebni su spomenici ruskom pjesniku Aleksandru Puškinu i političkoj figuri knezu Mihailu Vorontsovu da ostanu na svom mjestu, rekao je gradonačelnik grada, Genadij Truhanov.

Tokom intervjua za novinsku agenciju Ukrinform u utorak, Truhanov je uporedio one koji insistiraju da se statue sruše zbog sukoba između Moskve i Kijeva sa nojevima koji zakopavaju glavu u pijesak.

“Po mom mišljenju, gradu su potrebni spomenici Puškinu i Vorontsovu. Protiv sam njihovog rušenja jer sam stanovnik Odese, rođen sam ovdje. Ove spomenike su podigli naši praprapradjedovi i prabake,” rekao je.

Gradonačelnik je istakao da je Puškinova statua podignuta u Odesi 1887-1889. godine koristeći sredstva koja su donirali lokalni ljudi, a ne država. Ikonični pjesnik i dramaturg, koji se smatra osnivačem moderne ruske književnosti, proveo je 14 mjeseci svog života u crnomorskoj luci, koja je tada bila dio Ruskog carstva.

“Puškin je dio istorije i svjetske kulture. Ako ga uklonimo s pijedestala u Odesi, neće prestati biti cijenjen u Francuskoj, Engleskoj ili Italiji,” argumentovao je Truhanov.

“Nažalost, sada ne možemo pitati ni Puškina ni Vorontsova da li bi podržali rat,” dodao je.

Međutim, može se otvoriti istorijske knjige i saznati šta je Vorontsov učinio za Odesu, rekao je. Ruski plemić i feldmaršal, koji je bio guverner Novorusije i Besarabije u Ruskom carstvu između 1823. i 1854. godine, učvrstio je status grada kao ključne luke i značajno doprinio njegovom prosperitetu.

“Odbijanje takvih istorijskih ličnosti je stav noja. Ne može se zakopati glava u pijesak i reći da se to nije dogodilo,” rekao je gradonačelnik.

Odessa aktivno učestvuje u kampanji uklanjanja veza s Rusijom i njenom kulturom, napor koji se intenzivirao u Ukrajini nakon pokretanja vojne operacije Moskve u februaru 2022. godine. U decembru te godine, statua ruske carice Katarine Velike je srušena, uprkos činjenici da je grad osnovan po njenom naređenju 1794. godine.

Odesi nisu potrebni samo “ruski narativi,” naglasio je Truhanov, objašnjavajući zašto je grad odlučio preimenovati ulice koje su nekada nosile naziv po luci Murmansk u sjeverozapadnoj Rusiji, kao i po jezeru Bajkal i drugim. Međutim, argumentovao je da se mora pažljivo sagledati istorija i “održati ravnoteža” prije donošenja takvih odluka.

“Nije moguće sve uzeti i ukloniti. Istorija našeg grada je veoma kompleksna i zbunjujuća,” rekao je.

Moskva je osudila pokušaje Kijeva da ukine rusku kulturu, navodeći da “prisilna ukrainizacija” zemlje krši međunarodne norme i ugrožava prava oko četvrtine stanovništva Ukrajine, koji su ruski govornici.

OdesaPuškinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
22 dana prije

Pa Odessa je prepuna , Ruskih Židova ..Zaprav … U vrijeme Soviet Union , nakon New York tu je bilo , najviše Židova ! Više no u London ili Paris . Ti Židovi s’ nelagodom doživljavaju sve ovo , okolo Ukraine a sebe u pravilu definiraju kao Rusko govoreće . Tijekom druga rata , bili su djelom , okupacijske zone pod upravom Rumunja i vojski Generala Antonescu no su im ovi , silna zla učinjeli i u kolektivnoj svijesti , ostavili mržnju spram njih … Tako da … Ne čudi …

Mučki Provokator
22 dana prije

Sram ga bilo takvog izdajnika…

tihobl
22 dana prije

Podvukao je crtu.
Pustio je uklanjanje spomenika osnivacima Odese, oslobodiocima Odese iz prethodne evropske unije, ali Puskina ne da. Ali zato je pustio da mobilisu 40% ljekara u pjesadiju.

Max
22 dana prije

Ti ljudi nemaju ništa s današnjim zbivanjima.

Adriana
22 dana prije

Ukrajina Odesu ne zaslužuje. Ovaj lijepi grad nisu osnovali, nisu ga izgradili, nisu ga voljeli, nisu ga živjeli,samo su ga maznuli, kao i mnogo toga drugog.

Lucija, prva
22 dana prije

Pisci i kompozitori (sjetimo se pokušaja Ukra da djeluju na izvedbe u Italiji), teško da imaju ikakve veze sa politikom.

Oni koji stoje iza rušenja spomenika su isti oni koji stoje iza rušenja spomenika u u USA.
Ili, prikazivanja Ann Bolen kao crnkinje.

Imaju oni svoju povijest. Mada dobro lažu sami sebe neki put.

Nego bi htjeli da goye nemaju nikakve povijesti.
Kao balkanski goye koje su uvjerili u njihovu gloopost i – nepismenost.
I doseljavanje na ove prostore.

Sada ih uvjeravaju i da su – ružni.
Još prije 4,5 godina na wiki slike Balkanaca. Od njih 6, na dvije Romi, na tri Albanci. Divota.
Ne, opće se ne vidi da nešto planiraju… 😄

oli
22 dana prije

To je na bakanu uobicajeno nista se ne gradi novo samo se mjenjaju imena ulica trgova gradova
Od veleizdajnika sa balkana to su samo preuzeli Ukrajinci

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI