Hezbollah iznosi uvjete za okončanje sukoba s Izraelom

Hezbollah i Izrael
7 komentara

Potpuni prekid vatre u Gazi prisilio bi libanonsku oružanu skupinu da odmah prestane s borbom, rekao je zamjenik čelnika za AP

Jedini način da se zaustavi eskalacija na izraelsko-libanonskoj granici jest da zapadni Jeruzalem prekine svoju operaciju u Gazi, rekao je u utorak za AP zamjenik vođe militantne skupine Hezbollah, šeik Naim Kassem.

Kampanja koju vodi izraelska vojska u Gazi protiv Hamasa uslijedila je nakon iznenadnog napada Hamasa na sela na jugu Izraela prošlog listopada, u kojem je ubijeno više od 1100 ljudi. Militanti su također uzeli stotine talaca natrag u Gazu.

Zapadni Jeruzalem je odgovorio bombardiranjem Gaze nakon čega je uslijedila kopnena operacija. Više od 37.000 Palestinaca navodno je ubijeno od početka neprijateljstava.

Od samog početka sukoba, Hezbollah, moćni politički pokret i paravojne snage koje podržava Iran, vodio je ograničenu kampanju napada bespilotnim letjelicama i raketama na sjeverni Izrael.

“Ako dođe do prekida vatre u Gazi, prestat ćemo bez ikakve rasprave”, rekao je Kassem za AP u utorak, komentirajući situaciju. Također je opisao djelovanje svoje skupine kao “frontu podrške” Hamasu, dodajući da ako sukob u Gazi prestane “ova vojna potpora više neće postojati”.

Zamjenik vođe naoružane skupine ipak je upozorio da nije jasno kako će njegova organizacija reagirati ako se ne postigne službeni prekid vatre. “Ako je ono što se događa u Gazi mješavina između primirja i bez prekida vatre, rata i bez rata, ne možemo odgovoriti [kako bismo reagirali]”, rekao je Kassem.

I dalje je sumnjao da Izrael ima dovoljno snaga za vođenje punog rata protiv Hezbollaha. Zamjenik čelnika oružane skupine također je upozorio da bi sukob između Izraela i Hezbollaha mogao dovesti do većeg rata. “Ako Izrael vodi rat, to znači da ne kontrolira njegov opseg niti tko u njega ulazi”, rekao je Kassem.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je prošlog mjeseca da će povući neke jedinice Izraelskih obrambenih snaga iz Gaze i premjestiti ih na libanonsku granicu. Washington je navodno upozorio Zapadni Jeruzalem da ne započne čak ni “ograničeni rat” u Libanonu, dok je Iran izjavio da će “podržati Hezbollah svim sredstvima” u takvom sukobu.

Situacija koja se pogoršava također je privukla pozornost UN-a. Glavni tajnik Antonio Guterres upozorio je prošlog mjeseca da bi “jedna pogrešna procjena… mogla izazvati katastrofu koja ide daleko izvan granica, i iskreno, izvan mašte.”

HezbollahIZRAELLibanonprekid vatre
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mučki Provokator
2 dana prije

Je i Zeleni stalno iznosi neke uvjete kao i sta mi zena stalno iznosi neke uvjete…..

Max
2 dana prije

Logično.

Plenky doodle
2 dana prije

Ukoliko dogovore napokon mir i židovi i rusi, dali to znači, da će napokon naći i malu Danku?

goran
2 dana prije

dobit češ ti svoje naci netanjahu prije ili poslije.
nije kriv židovski narod nego kretenčine ubojice i čudovišta koja vode državu izrael,sotonisti prokleti

ebemnenadumamuuusta
1 dan prije

ja shupaka,kada je Gaza nakon 10 mjeseci potpuno unishtena,stanovnistvo na desetke tisuća pobijeno,stotine tisuća ozlijeđeno,sa 95% teritorija Gaze prognano,ispast ce da su hezbolahshupci kao prinudili chifute da obustave genocid.hahahaha
jel zna mozda neko,koliko to bogati poginu chifuta od vatrenog djelovanja hezbolahshupaka????
hezbolahshupci obicni mosadovi plaćenici koji ni prdnut ne smiju bez da mu to chifut neodobri!hvala

Jure
1 dan prije

Šef Hizbollaha Hasan Nasrallah od Ajatolaha Khamneia tražio i dobio podršku. Naime na sastanku osovine otpora u Bagdadu a povodom sukoba Libanonskog otpora na čelu s Hizbollahom i okupacionog entiteta Hizbollah je tražio financijsku pomoć od 3 milijuna dolara i najsuvremenije oružje koje Iran posjeduje i rečeno mu je da je Ajatolah sve odobrio i da je sve u postupku… Rečeno je da je u posljednjih 9 mjeseci Iran Hizbollahu isporučio 5 puta više oružja nego od 2006. g do početka posljednjeg sukoba. Nasrallah je od oružja tražio hipersonične rakete, precizne balističke rakete težine 2000 kg. protuzračnu obranu i najnaprednije nevidljive bespilotne letjelice da bi ukoliko okupacija gadja vitalne objekte po Libanonu mogao uzvratiti istom mjerom… Na neizravnom sastanku između Irana i USA u Erbilu Ameri su od Irana tražili da upravo ovako gore navedeno oružje ne dostavlja Hizbollahu pa onda Ameri neće okupatorima Palestine dostavljati (trenutno je tako) najrazvijenije… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI