I Rusija i SAD vjeruju Turskoj

Fidan i Lavrov
6 komentara

Posredovanje Ankare u razmjeni zarobljenika između Moskve i Washingtona pokazuje da Türkiye imaju povjerenje obje sile, rekao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Zamjena od 1. avgusta bila je najveća od Hladnog rata. U njemu se osam ruskih državljana koji su prethodno bili zarobljeni na Zapadu vratili kući, u zamjenu za 16 osoba, uključujući dva osuđena američka špijuna.”Operacija razmjene koja se dogodila u Ankari, kao što vidimo, dokazuje da i SAD i Rusija Tursku smatraju partnerom kojem se može vjerovati”, rekao je Fidan u ponedjeljak u Kairu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim egipatskim kolegom Badrom Abdelattyjem. .

“Turska nacionalna obavještajna organizacija (MIT) je od samog početka koordinirala operaciju sa svojim američkim i ruskim kolegama”, dodao je Fidan.

Washington je razmjenu nazvao “podvigom diplomatije” i zahvalio turskoj vladi što je to omogućila. Sjedinjene Američke Države su također zahvalile Njemačkoj, Poljskoj, Sloveniji i Norveškoj što su se odrekle zatvorenih Rusa za zamjenu. Predsjednik Vladimir Putin lično je dočekao avion sa Rusima koji se vraćaju na moskovskom aerodromu Vnukovo-2. Na vrhu liste našao se Vadim Krasikov, obavještajni operativac osuđen u Njemačkoj za atentat na čečenskog separatistu traženog u Rusiji zbog ratnih zločina.

U međuvremenu, SAD su osigurale oslobađanje novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha, bivšeg marinca Paula Whelana, uposlenice RSE/RL Alsu Kurmasheve i Vladimira Kara-Murze, između ostalih. Kara-Murza je dvojni državljanin Rusije i Velike Britanije, a ima i američku zelenu kartu.

Svi pojedinci koje je Rusija poslala na Zapad dobili su pomilovanja u sklopu razmjene.

Hakan FidanrusijaSADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Премијерка Бангладеша, након неуспешног гушења протеста, побегла војним хеликоптером у Индију одакле је затражила азил у Великој Британији.

Војска је преузела власт док се ситуација не смири.

Након оставке и напуштања земље премијерке Бангладеша, многи владини званичници су стигли до аеродрома и побегли из Бангладеша.

tihobl
1 mjesec prije

Русија је створила алуминијумску легуру високе чврстоће и лако ливену која ће се користити у ваздухопловној и аутомобилској индустрији.

Научници из НУСТ МИСИС креирали су нову легуру на бази алуминијума, цинка, магнезијума, бакра, цирконијума, хрома и ербијума.

Легура се истовремено одликује високим нивоом чврстоће и истовремено има добра својства ливења и велику отпорност на корозију.

Dax
1 mjesec prije

U zabludi su i jedni i drugi!

Max
1 mjesec prije

Što oni dobro koriste.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI