ICC odustaje od izraelskih naloga za uhićenje

Presuda
12 komentara

Premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Yoav Gallant optuženi su za počinjenje ratnih zločina u Gazi

Suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC) odgodili su odluku o izdavanju naloga za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta zbog navodnih ratnih zločina u Gazi.

Do odgode je došlo nakon što je ICC dopustio UK-u da podnese pravne argumente protiv nadležnosti nad tim pitanjem.

Prema sudskim dokumentima objavljenim u četvrtak, Ujedinjeno Kraljevstvo je podnijelo zahtjev ICC-u 10. lipnja za dostavu pisanih zapažanja o tome može li “sud provoditi nadležnost nad izraelskim državljanima, u okolnostima u kojima Palestina ne može provoditi kaznenu nadležnost nad izraelskim državljanima (pod) sporazum iz Osla.”

ICC je u tijeku istraga o svim navodnim zločinima u njegovoj nadležnosti počinjenim na palestinskom teritoriju i od strane Palestinaca na teritoriju Izraela od 2021. godine.

U podnesku UK-a je istaknuto da je sud u to vrijeme odlučio da će morati donijeti konačnu odluku o tvrdnji Izraela da zahtjev palestinskih vlasti za pridruživanje ICC-u krši sporazum iz Osla ako i kada tužitelj ICC-a zatraži naloge za uhićenje protiv izraelskih državljana.

Argument Ujedinjenog Kraljevstva je da palestinske vlasti ne mogu imati jurisdikciju nad izraelskim državljanima prema odredbama sporazuma iz Osla, te stoga ne mogu prenijeti tu jurisdikciju na ICC za procesuiranje Izraelaca.

„Ujedinjeno Kraljevstvo tvrdi da Vijeće, u skladu s člankom 19. stavkom 1. Rimskog statuta, ‘treba prvo utvrditi nadležnost u rješavanju zahtjeva za uhidbenim nalozima’ o čemu ‘sporazumi iz Osla nužno izdaju čini dio’, rekao je ICC u četvrtak.

Suci su dodali da će sud također prihvatiti podneske drugih zainteresiranih strana o pravnom pitanju do 12. srpnja.

Prema medijskim izvješćima, odobravanje zahtjeva Ujedinjenog Kraljevstva moglo bi mjesecima odgoditi odluku o uhidbenim nalozima za izraelske dužnosnike, što je tužitelj ICC-a Karim Khan zatražio u svibnju.

Khan je u to vrijeme objavio da traži naloge za Netanyahuom i Gallantom zbog sumnje na zločine “uzrokovanja istrebljenja, izazivanja izgladnjivanja kao metode rata uključujući uskraćivanje opskrbe humanitarnom pomoći, namjernog ciljanja civila u sukobu”.

Najavu su žestoko kritizirali Izrael i SAD. Predsjednik Joe Biden nazvao je optužbe suda protiv Izraela “nečuvenim”.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što je palestinska militantna skupina pokrenula iznenadni napad na jugu zemlje u listopadu, ostavivši više od 1200 mrtvih ljudi i uzevši preko 200 talaca. Kampanja u Gazi nanijela je široko razaranje palestinskoj enklavi, ostavljajući više od 37.000 Palestinaca mrtvih i preko 86.000 ozlijeđenih, prema Ministarstvu zdravstva Gaze.

ICCIZRAELoptužberatni zločini
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker
2 dana prije

..sporazum iz osla..ovi britashi se sprdaju!obadva glavna potpisnika ubijeni k’o zecevi(jedan javno,drugi potajice),nijedna stavka sporazuma nije ispostavama(ehud barak u glavnoj ulozi 7 godina kasnije)..ma ajde.hvala.

BanOvan
2 dana prije

Možda ne bi bilo loše uvesti nove pojmove kao što su “dvostruki aršini” i “licemjerje”. Ko velim moRe zatrebati, zlu netrebalo.

Odisea
2 dana prije

Zapadu dolazi kraj, i grsđanski ratovi.Zbog svog zla koje je uradio ud kolonijslnih ratova do danas.Bit će gore nego u SF fimovima , evakusati prema Africi,ko želi da preživi

Dokurčilomi
2 dana prije

Toliko o ICC. Treba ga ukinuti i zabraniti isto kao i UN. Nema svrhe postojati.

Josip
2 dana prije

Jebes vise ICC beskorisnu korumpiranu organizaciju koju treba odmah rastjerati i vise ne dozvoliti da vrse teror nad slabim drzavicama dok se genocidne i teroristicke poput Izraela i Amerike postedene.

Istina
2 dana prije

ICC-UK-USA-sve je to u korist genocidasa, i ovaj ICC vise nikog ne predstavlja.

Max
1 dan prije

Kukavice.

držnedaj
1 dan prije

Koji jad i bjeda ove icc civilizacije ! Više od 20 000 djece izbombardivano i poubijano i niko nije kriv!?? fuj

Tito
1 dan prije

Engleska g.ovna

Iskren
16 sati prije

Jebes majmune

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI