Iran optužuje SAD za sudioništvo u ubojstvu vođe Hamasa

Ismail Haniyeh
8 komentara

Washington je sudionik u ubojstvu Ismaila Haniyeha kroz podršku Izraelu, tvrdi Teheran

SAD snose djelomičnu odgovornost za ubojstvo političkog čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha, priopćilo je u srijedu iransko ministarstvo vanjskih poslova. Vođa palestinskog pokreta ubijen je u atentatu u raketnom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu ranije tog dana.

Ministarstvo je optužilo Izrael za izvođenje napada, nazvavši ga dijelom lova židovske države na palestinske vođe i “terorističkim činom” koji cilja na “suverenitet i teritorijalni integritet Irana”.

Haniyeh je bio u Iranu na inauguraciji novog predsjednika zemlje Masouda Pezeshkiana. U priopćenju ministarstva navodi se da Teheran zadržava pravo “prikladno odgovoriti na ovu agresivnu akciju”.

“Islamska Republika Iran naglašava odgovornost američke vlade kao pristalice i sudionika” Izraela, uključujući i “počinjenje ovog gnusnog terorističkog čina”, navodi se u priopćenju. Prema Teheranu, Izrael nastoji destabilizirati Bliski istok, a napad od srijede predstavlja “ozbiljnu prijetnju” regionalnom i međunarodnom miru i stabilnosti.

Washington je zanijekao bilo kakvu ulogu u incidentu. Državni tajnik Antony Blinken rekao je za novinsku mrežu CNA sa sjedištem u Singapuru da SAD “nisu bile svjesne niti sudjeluju u” atentatu.

Izrael nije komentirao napad, ali nacionalni mediji tvrde, pozivajući se na neimenovane iranske dužnosnike, da je projektil koji je pogodio Haniyehovu rezidenciju možda ispaljen s iranskih granica. Izrael je ranije obećao da će eliminirati čelnike Hamasa.

Do razvoja događaja dolazi kako se sukob između Izraela i palestinske militantne skupine sa sjedištem u Gazi približava devet mjeseci. Premijer Benyamin Netanyahu opetovano je obećao da će uništiti Hamas kao odgovor na njegov smrtonosni napad 7. listopada koji je odnio živote oko 1100 ljudi. Više od 200 ih je uzeto za taoce i držano u Gazi.

Izrael je odgovorio na napad pokretanjem velike vojne kampanje u Gazi koja je uključivala teška bombardiranja nakon čega je uslijedila kopnena operacija. Gotovo 40.000 Palestinaca ubijeno je u enklavi od početka borbi, prema lokalnim vlastima.

atentatiranIsmail HaniyehIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

izrael to nije mogao tako precizno učiniti sam.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Svi se nesto cude da je vodja Hamasa kome je posao terorizam i ubijanje sada napokon i sam ubijen. Ja kao nereligiozan znam da u bibliji stoji ko se oruzuja hvata od oruzuja ce i nastradati.

hiber
1 mjesec prije

Sad je utvrđeno da je atentat izveden u stilu “Rata svjetova”. Bombe su postavljene jos u vrijeme Sumerana. Sad ih aktiviraju. Tako da nitko u Iranu nije siguran.

Josip
1 mjesec prije

Vrijeme je da arapski svijet realizira jos nekoliko twinsa po Americe sve dok te budaletine nesto ne nauce. I to kad su puni..

Josip
1 mjesec prije

Pogresno je misliti da se ubojstvom jednog u vrhu arhitekture Hamasa moze zaustaviti otpor anglosaksonskoj i zidovskoj bagri. To samo izaziva jos veci bijes i regrutira nove borce koji ce nastvljati borbu do istrebljena zidovske podmukle stoke i njihovoh ponagaca da ne kazem slugu. Rat se polako ali sigurno seli i u njihova dvorista. Na kraju ce Izrael izgledati upravo kao i Gaza zasluzeno.

Ico
1 mjesec prije

Iran je ( po naredbi ) namamio Ismaila Hanyeha u Iran, pa ga ” riješio “. Hanyeh je svoju ulogu odigrao, kao svojedobno i Mile Maftić.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI