Izrael će napasti Rafah sa ili bez dogovora o taocima

Benjamin Netanyahu
3 komentara

Izrael će poslati trupe u grad Rafah bez obzira na to da li postigne sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca s Hamasom, izjavio je u utorak premijer Benjamin Netanyahu. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz ranije je obećao da će otkazati kontroverznu operaciju u zamjenu za zarobljenike.

Smješten na južnoj granici Gaze s Egiptom, Rafah je trenutno dom za oko 1,4 miliona Palestinaca koji su pobjegli iz sjevernih krajeva enklave. Izrael je od oktobra izvodio redovne zračne napade u Rafahu protiv, kako tvrdi, mete Hamasa, a Netanyahu je mjesecima prijetio da će pokrenuti kopnenu invaziju na grad, uprkos prigovorima SAD-a i UN-a.

“Ideja da ćemo zaustaviti rat prije nego što postignemo sve njegove ciljeve ne dolazi u obzir”, rekao je Netanyahu u saopćenju iz njegovog ureda. “Ući ćemo u Rafah i tamo ćemo eliminirati Hamasove bataljone – sa ili bez dogovora, kako bismo ostvarili potpunu pobjedu.”

Ministar vanjskih poslova Katz rekao je u subotu za izraelski Channel 12 da će Izrael “obustaviti operaciju” ako Hamas pristane na oslobađanje nekih od oko 130 izraelskih talaca koji su još uvijek u zarobljeništvu u Gazi.

Dok je Katz govorio, Hamas je proučavao izraelski prijedlog o prekidu vatre kojim bi se borbe privremeno zaustavile kako bi nekoliko desetina talaca moglo biti zamijenjeno za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji bi trebao doputovati u Izrael kako bi razgovarao o sporazumu kasnije u utorak, nazvao je njegove uslove “izuzetno velikodušnim” i pozvao militante da “brzo odluče” i prihvate ga.

Nejasno je kako će Netanyahuovi komentari utjecati na Hamasovu odluku. Militantna grupa je ranije odbacila uslove Izraela, insistirajući da svako primirje mora uključivati ​​put do trajnog prekida vatre i potpunog izraelskog povlačenja iz Gaze.

Netanyahuovi tvrdolinijski koalicioni partneri, međutim, zahtijevaju od premijera da nastavi s operacijom Rafah. Svaki kompromis, rekao je u nedjelju ministar finansija Bezalel Smotrich, predstavljao bi “ponižavajuću predaju” Izraela. Tokom govora u ponedjeljak, Smotrich je rekao da bi Izrael trebao tražiti “potpuno uništenje” svojih neprijatelja, izvještavaju izraelski mediji.

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir izjavio je u utorak da mu je Netanyahu obećao “Izrael će ući u Rafah, obećao da nećemo zaustaviti rat i obećao da neće biti nepromišljenog dogovora”.

Benjamin NatanjahuHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
18 dana prije

Izrael zasluzuje da ga se sravni sa zemljom i pobije sve smrdljive zidove.

Max
17 dana prije

Nadam se da će netko ući u Tel Aviv.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI