Izrael pokrenuo napad na Rafu

23 komentara

Izraelski ratni avioni gađali su mete u palestinskom gradu Rafa u ponedjeljak navečer, nekoliko sati nakon što su Izraelske odbrambene snage (IDF) upozorile civile u tom području da se spremaju da napadnu grad sa “ekstremnom silom”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prijetio je nekoliko mjeseci da će poslati trupe u grad, tvrdeći da je takva operacija neophodna kako bi se Izraelu zajamčila “potpuna pobjedu” nad Hamasom. Rafa je trenutno dom za oko 1,4 miliona Palestinaca raseljenih iz sjeverne i centralne Gaze, a UN su upozorile da bi izraelska invazija bila “katastrofa” za ove civile.

Usred žestokih osuda SAD, EU i brojnih drugih zemalja i međunarodnih organizacija, Netanyahu je prošle sedmice obećao da će nastaviti s operacijom. Izraelski premijer je također izjavio da će nastaviti s napadom na Rafu bez obzira na to da li s Hamasom bude postignut sporazum o prekidu vatre.

Netanyahuov ratni kabinet je “jednoglasno odlučio da Izrael nastavi svoju operaciju u Rafi kako bi izvršio vojni pritisak na Hamas kako bi promovirao oslobađanje naših talaca i druge ciljeve rata”, navodi se u saopćenju ureda izraelskog premijera. .

Posljednjih sedmica, neki izraelski zvaničnici su sugerirali da će prekinuti operaciju u Rafi ako Hamas pristane na oslobađanje nekih od otprilike 130 talaca za koje se smatra da ostaju u zatočeništvu u Gazi.

Posmatrači UN-a su izvijestili da su “vidjeli kretanje ljudi” iz Rafe u potrazi za “sigurnošću koja je toliko puta bila uskraćena”, rekla je glasnogovornica UN-a Stephane Dujarric novinarima. I Izrael i Hamas moraju “napraviti kompromise da bi se sporazum ostvario i zaustavili sadašnju patnju”, dodala je Dujarric.

Izraelske zračne snage pogodile su najmanje 50 ciljeva u području Rafaha u ponedjeljak, rekao je portparol IDF-a Daniel Hagari u izjavi za medije, ponavljajući poziv Palestincima da evakuiraju Rafah prema sjeveru. Također je rekao da je “nakon pucanja iz područja Rafe… prelaz Kerem Shalom zatvoren iz sigurnosnih razloga.”

IDF je također obećao Palestincima koji se kreću iz Rafaha prema Al-Mawasiju i Khan Yunisu “punu humanitarnu pomoć i gdje su voda, hrana, medicinska oprema i sklonište”.

Izrael je poslao kopnene snage, nastojeći zauzeti palestinsku stranu ključnog graničnog prijelaza s Egiptom, piše reporter Axiosa Barak Ravid, pozivajući se na izvore s direktnim saznanjima o razvoju događaja. Izraelska vojska tek treba da potvrdi obim prijavljene kopnene operacije, ali je neimenovani egipatski zvaničnik rekao za AP da se čini da je upad “ograničen”.

U međuvremenu, televizija Al-Aksa koju vodi Hamas rekla je da je Izrael navodno obavijestio Egipat da će se njegove trupe povući nakon završetka “ciljane operacije”.

Washington vjeruje da se dosadašnja izraelska vojna operacija u Rafi čini da je ograničena i da ne predstavlja “veliku” eskalaciju, rekao je za Reuters neimenovani američki zvaničnik, dodajući da je Bijela kuća usredotočena na sprječavanje opasnog upada punog razmjera u gusto naseljenih područja.

gazaHamasIZRAELRafa
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
12 dana prije

eks je imperij zla i laži

Podsjetnik
12 dana prije

Kažu novine da Hamas hoće primirje… pod svojim uvjetima…
Ideja za jedan dobar tekst — gdje I kako zive vodje hamasa I njihove obitelji

davor
12 dana prije

Gondor is calling for Aid !!!! But Rohan will not respond

duki
12 dana prije

Pitam se što ste očekivali od smradova !!

Lucija, prva
12 dana prije

“Sad je pogodno vrijeme da se antisemitizam umota u humanitarizam. Ljudima koje zaboli glans za redovna klanja po svijetu najednom srce krvari za Palestinu pa se prave da ne mrze Židove već od ranije.

++++ Odgovor

A ovi koji su ih zatvarali i ubijali po logorima, sada ih stite, haha!

++++ Odgovor

Dok Židovi vole sve…je’l tako???”

Evo, to vam je točno to.

Mada mislim da je rasprava odavno potpuno nemoguća ovdje.
Osim u malim segmentima.

Max
12 dana prije

Neka se Bog smiluje onima koji su tamo.

Darko
12 dana prije

Hajde smrdljiva Europ na čelu s onom krmačom Ursulom, odmah dajte podršku židovskog gamadi !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI