Izraelski avioni bombarduju Liban

IDF salje poruku snagama Qudsa
10 komentara

Avion Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) bombardirao je nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu, objavio je zapadni Jerusalim u utorak navečer.

Ranije u toku dana, Hezbolah je objavio snimak kako njegovi špijunski dronovi lete iznad severnog Izraela i snimaju luku Haifu, očigledno netaknutu vazdušnom odbranom ili presretačima.

IDF je objavila da je “uspješno presrela sumnjivu zračnu metu u priobalnom području Gesher HaZiv”, kibuca u blizini libanske granice.

“Lovacki avioni [Izraelskih zračnih snaga] pogodili su brojne terorističke ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući nekoliko terorističkih infrastrukturnih lokacija u oblastima Taybeh, Odaisseh i Jibbain, kao i vojnu strukturu u oblasti Ayta Ash Shab,” IDF je rekla na Telegramu, uz dva videa zračnih napada.

Od izraelskog napada na Gazu izazvan hamasovom racijom 7. oktobra, Hezbolah i ID razmjenjivali su povremeno raketnu vatru preko libanonske granice, raselivši više od 53.000 Izraelaca i 95.000 Libanonaca.

Ranije ovog mjeseca, izraelski predsjednik Isaac Herzog upozorio je da će njegova zemlja uskoro morati učiniti nešto u vezi s onim što je nazvao “terorističkom agresijom”.

IDF je u utorak objavio da je finalizirao “operativne planove za ofanzivu u Libanu”, citirajući šefa Sjeverne komande, general-majora Orija Gordina i načelnika Uprave za operacije, general-majora Odeda Basiuka.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je Izrael “veoma blizu trenutka kada ćemo odlučiti promijeniti pravila igre protiv Hezbolaha i Libana”.

“U totalnom ratu, Hezbolah će biti uništen, a Liban će biti teško pogođen”, rekao je Katz u saopćenju, odgovarajući na američke pozive na suzdržanost i diplomatiju.

Izrael i Hezbolah vodili su 34-dnevni rat 2006. godine, izazvan prekograničnim napadom šiitske milicije na Galileju. Nakon sedmica neuvjerljivih artiljerijskih razmjena, ID je pokrenuo kopnenu ofanzivu na Liban koja “nije rezultirala vojnim dobicima i nije završena”, prema izraelskoj komisiji koja je kasnije sastavila izvještaj o sukobu.

Komisija iz Winograda kritikovala je vladu zbog “ozbiljnih propusta u procesu donošenja odluka” i zbog nepostavljanja realnih ciljeva ili izlazne strategije. Iako je zapadni Jerusalem tom prilikom odnio pobjedu, sukob je od tada široko shvaćen kao trijumf Hezbolaha.

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
7 dana prije

Vrijeme je da se fasisticki Izrael sravni sa zemljom i da se svijet ocisti od zidova.

tihobl
7 dana prije

Znate li sta je Bajden pitao Papu kad se sagnuo do njega – Prigozine zar nisi poginuo?

Ericson
7 dana prije

…….Kazu americke novine da je Izrael demokracija i da se brani u svakoj situaciji a Rusija autokratija i nikad se ne mozes braniti

HRvoje
7 dana prije

Pokušao sam pročitati što je napisano, ali stvarno, gdje si se ti to obrazovao? … Tko takvima poput tebe dozvoljava bilo što objavljivati? Nepismeniji si od pola ovih što ovdje komentiraju! Žalosno žalosno…

Slavko Bračic
7 dana prije

Scott Ritter na svom twitter profilu komentira da ubrzo kad se dogodi sukob okupatora Palestine i osovine otpora ne samo da okupatori Palestine neće uspjeti odmaknuti Hizbollah i ostale snage osovine otpora od granice nego će u kontranapadu OSOVINA OTPORA osloboditi tzv galilejsko jezero tako da će okupacija ostati bez vode. Nadam se da ne trebam pisat šta to znači ….
Svi relevantni analitičari kod hazara aškenaca (oni čine preko 90% svih židova bilo pravih bilo lažnih) slažu se da ako dodje do regionalnog rata sve važnije institucije kod okupatora biće porušene i doći će potpunog kolapsa ….

Mučki Provokator
7 dana prije

Jel Liban isto sto i Libanon ili je to neka druga banana drzava ?

Max
7 dana prije

Za Razliku od pojasa Gaze Hezbollah ima čime uzvratiti i može tući i Haifu.

Slavko Bračic
7 dana prije

Tzv israel će izvršiti žestoke udare na zračne luke i ostale strateške pozicije osovine otpora u Siriji kao uvod u rat s Hizbollahom. Siguran sam da će Iran narediti Asadu da uzvrati istom mjerom a isto će istovremeno učiniti i Jemenci, Iračani i Libanonci …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.