Južnoamerička država prekida veze s Izraelom

Gustavo Petro o Izraelu
18 komentara

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro osudio je nastavak pokolja u Gazi, nazvavši ga “istrebljenjem cijele nacije”

Bogota će prekinuti diplomatske odnose s Izraelom zbog svog “genocidnog” vodstva, najavio je u srijedu kolumbijski predsjednik Gustavo Petro.

U ožujku, nakon rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se traži trenutačni prekid vatre i veća humanitarna pomoć Gazi, obećao je prekinuti veze sa židovskom državom ako ona ne ispuni zahtjeve.

U govoru povodom Praznika rada u Bogoti, Petro je izrazio solidarnost s Palestincima u Gazi čija su “djeca umrla, raskomadana od bombi”.

“Ovdje, pred vama… kao predsjednik republike, najavljujem da ćemo sutra, 2. svibnja, prekinuti diplomatske odnose s Izraelom zbog genocidne vlade”, rekao je predsjednik.

“Vrijeme genocida, istrebljenja cijele nacije pred našim očima, ne može se vratiti… Ako Palestina umre, umire čovječanstvo”, dodao je.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz osudio je taj potez, optuživši predsjednika Petroa da podržava Hamas i “staje na stranu najodvratnijih čudovišta poznatih čovječanstvu”. On je južnoameričkog čelnika označio kao “predsjednika punog mržnje, antisemitskog predsjednika”, u objavi na X u srijedu.

Kolumbija je opozvala svog veleposlanika u Izraelu ubrzo nakon početka vojne operacije Izraelskih obrambenih snaga (IDF) u Gazi, u kojoj je do sada, prema lokalnim vlastima, ubijeno skoro 35.000 Palestinaca. IDF-ova blokada enklave, masivno bombardiranje i rezultirajuća humanitarna kriza izazvali su široku osudu.

Brazil, Čile, Bolivija, Honduras, Belize, Čad, Jordan, Bahrein, Turska i Južnoafrička Republika opozvali su svoje veleposlanike iz Izraela zbog neprijateljstava u Gazi, a neki su potpuno prekinuli odnose.

Južnoafrička Republika, osuđujući Hamas, pokrenula je postupak protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) koji ima podršku UN-a, optužujući ga za genocidna djela protiv civila. Sud je u presudi zatražio da Izrael poduzme sve moguće mjere kako bi spriječio genocid, kaznio sve pripadnike IDF-a koji počine takva djela i sankcionirao dužnosnike koji javno pozivaju na genocid nad Palestincima. Također je pozvao na mjere za rješavanje “nepovoljnih uvjeta za život u Pojasu Gaze”.

gazagenocidGustavo PetroIZRAELKolumbijaPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
14 dana prije

Cijeli svijet treba prekinuti sve veze sa smrdljivim židovskim Izraelom i toj gamadi uvesti sve moguće sankcije. Njih sve treba extrahirati na neki na goli otok i prekinuti im sve veze sa ostatkom svijeta. Da gamad je 80 godina zavaravala svijet svojom žrtvom a za pravo zaslužili su što su dobili. Šteta samo što to nije bilo temeljito.

Nenad
14 dana prije

Sad će slijediti period mnogobrojnih priznanja države Palestine i mnogobrojna povlačenja priznanja tzv israela sve dok jednog lijepog dana kada se više se ne bude moglo povlačiti🤣odnosno ne bude imalo za mogućnost povlačiti priznanje onoga koji više ni nepostoji✌

vrlodrag
14 dana prije

Svakao očekujem da će se čovjeku dogoditi nešto loše.Nema šanse da će židovi i velika judeja dozvoliti nešto takvo.Vjerojatno neka obojena revolucija ili atentat trovanjem i slično.

Ovi židovi se neće smiriti dok sve ne stave u džep ili dok nebudu uništeni.

Sparkling
14 dana prije

Skužio ih je Stari odavno i zato ih je držao na distanci.
Dvostruki standardi već su odavno poznati. Ali kako pada ugled i moć “izuzetnima” tako je sve teže prikrivati pravu istinu i nazvati postupke pravim imenom. Ako više od 35 tisuća ubijenih civila nije genocid, onda je ova civilizacija doživjela svoj vrhunac i kraj.
Lp

Schwarze Hunderte
14 dana prije

A je počelo 😱 ….

Max
14 dana prije

Pošteno.

Hahahaha
14 dana prije

Bravo Petro 👍👌💖

Zmаj
14 dana prije

Titova Jugoslavija, prava, istinska, ozbiljna i u cijelom svijetu cijenjena država, prekinula je diplomatske odnose sa Izraelom 1967e godine, i nikada ih nije obnovila. Prije, dakle, 57 godina. Niko nije smio ni pisnuti. Kada prava država kaže da je nešto tako, onda je tako i tačka. Kada će prdeži od “država”, nastalih na njenim temeljima, usuditi se da prekinu diplomatske odnose za Izraelom. Nikada. Ni malo sutra. Miševi se ne usude ni pisnuti. Ma ne smiju ni da pomisle. Cvilite miševi antijugoslovenski, cvilite… ——————- Kako je Tito prekinuo diplomatske odnose s Izraelom; ‘Na telefonu je bio Brežnjev: Ti si Josipe? Evo o čemu se radi…‘ „Vlada SFRJ konstatira da je vlada Izraela ignorirala upozorenje vlade SFRJ izraženo u njenoj noti izraelskom poslanstvu u Beogradu od 11. lipnja o. g. i da je nastavila s poduzimanjem aktivnosti koje očigledno potvrđuju da vlada Izraela i dalje sprovodi agresiju prema arapskim zemljama. Vlada… Čitaj više »

Jomla
14 dana prije

U Katzovoj izjavi i veznici su laž. Jbg 😛 😛

FELIX
14 dana prije

OSVOBODZENO KOSOVO NIJE DALEKO OD VAS I VI CETE DOCI NA RED BUDITE BEZ BRIGE, DRZAVA IMA VECPLANOVE DA ZAMENI HRVATSKU POPULACIJU SA EMIGRANTIMA KOJI CE BITI UJEDNO I ALAHOVI RATNICI. ISRAEL VAM DAJE SAMO MALO VREMENA JER SU SADA ALAHOVI RATNICI PREOKUPIRANI SA BORBIOM PROTIV ZIDOVA I NEMAJU DOVOLJN SNAGE
DA KAZNE I NEVERNE EVROPLJANE KOJI CE SIGURNO DOCI NA RED, NI HRVATI NECE BITI IZNIMKA A MOZDA SU VEC SADA PRVI NA SPISKU JER IMAJU GRANICU SA MUSLIMANSKOM DRZAVOM KOJA IMA LEPU HIMNU – POSLUSAJTE BOSANSKU RATNU HIMNU MI SMO VOJSKA ALAHOVA MOZDA CE VAM POMOCI DA SE PROBUDITE IZ DUBOKOG SNA.KO SU NJIMA POTENCIALNI NEPRIJATELJI BAREM SE TO ZAPITAJTE. U BOSNU DOLAZE MUDZAHADINI.

goran
14 dana prije

dajte meni da govorim u ujedinjenim narodima da očitam lekciju židovima iz povijesti mater im jebem zločinačku cijeloj naciji

FELIX
14 dana prije

TO NIJE USAMLJEN PRIMER PRITISKA NA ISRAEL DA ODUSTANE OD NAMERE DA UNISTI HAMAS KOJI SE BORI ZA UNISTENJE ISRAELA I STVARANJE NOVE DRZAVE KOJA CE OBUHVATATI SADASNJU TERITORIJU PALESTINE I NARAVNO SAV DANASNJI ISRAEL (GAZU JE ISRAEL DOBIO U PAKETU ZA SKLAPANJE MIROVNOG DOGOVORA SA EGIPTOM IAKO JE T TA TERITORIJA BILA PRIJE U SASTAVNI DEO EGIPATSKE DRZAVE TO JE BIO I USLOV DA PALESTINA SA GAZOM DODZE POD ISRAELSKU KONTROLU STO JE BILA PRISILA I UNAPRED DOBRO SMISLJEN POTEZ NEPRIJATELJA ISRAELA..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI