Mađarska otkrila slogan za presjedavanje EU

Viktor Orban EU
45 komentara

Mađarska je otkrila da će slogan njenog predstojećeg predsjedavanja Evropskom unijom biti „Učinimo Evropu ponovo velikom” (MEGA).

Posmatrači su odmah primijetili sličnost sa motom ‘Učinite Ameriku ponovo velikom’ (MAGA) koji je koristio Donald Trump tokom svoje uspješne američke predsjedničke kampanje 2016. godine.

Mađarska bi trebalo da preuzme predsjedavanje Vijećem Evropske unije 1. jula i ostaće zadužena do kraja godine. Tokom šestomjesečnog perioda, mađarske diplomate će predsjedavati sastancima u Briselu i oblikovati političku agendu EU.

Mađarski ministar za pitanja Evropske unije Janoš Boka rekao je na konferenciji za novinare u utorak da se slogan odnosi na proaktivno predsjedavanje i da ima za cilj da pokaže da smo “zajedno jači nego odvojeni”, prenose lokalni mediji.
Favorit na vrhu NATO-a pristaje na ustupak Orbanu – mediji

Boka je umanjila sličnost mađarskog mota sa Trampovim, našalivši se da “nisam svjestan da je Donald Trump ikada želio da Evropu učini velikom”, navodi agencija Frans pres.

Mađarska preuzima uzde EU u “veoma teškom okruženju”, dodao je on, navodeći “rat u našem susjedstvu” u vezi s sukobom u Ukrajini. On je takođe naveo ilegalnu imigraciju kao još jedno od najhitnijih pitanja sa kojima se region mora baviti.

Boka je u nastavku rekla da „treba nam dozvoliti da ostanemo ono što jesmo kada se okupimo“, navodi Politico.

Mađarski premijer Viktor Orban suočio se s kritikama u EU zbog vođenja politike koja je suprotna politici Brisela.

Od početka sukoba u Ukrajini 2022. godine, Budimpešta je odbijala da dostavi oružje Kijevu, pozivajući umjesto toga na diplomatsko rješenje, i održava ekonomske veze s Rusijom.

Ranije ove godine, Orban je odletio u SAD da se sastane sa republikanskim predsjedničkim kandidatom Trumpom. Nakon razgovora, mađarski premijer je tvrdio da se Tramp pokazao kao “za mir”. Taj stav ga stavlja u usklađenost s Mađarskom, za razliku od sadašnje američke administracije i mnogih članica EU, dodao je Orban.

Tramp je zauzvrat opisao Orbana kao “fantastičnog” lidera.

Mađarska se također suočila s kritikama u EU jer slijedi vlastitu migracijsku politiku u očiglednoj suprotnosti s pravilima bloka. Evropski sud pravde (ICJ) izrekao je prošle sedmice kaznu od 200 miliona eura (216 miliona dolara) Budimpešti zbog ograničavanja pristupa međunarodnim postupcima zaštite i nezakonitog uklanjanja državljana trećih zemalja.

Braneći svoj stav o pomoći Ukrajini i imigraciji, Orban je tvrdio da njegova politika ima za cilj da brani interese mađarskog naroda.

Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
9 dana prije

Aaa je ba te…! …pa kako će europa biti velika, kada ni slogan ne mogu složiti bez asocijacije na ameriku (?)

trolling queen
9 dana prije

MEGA — ahahaha?! WTF?! joj, joj, Orbi….najebaćete! – gadno ste se zaigrali vi Mađari …. osim što ste napirlitani, bezobrazni gadovi koji misle kako mogu što hoće….I da ne bude zabune – ovo za Mađare pišem iz osobnog iskustva…..Što se tiče nekakve kofol EU – to NE postoji na razini na kojoj oni to vama predstavljaju. Nema!! Izmišljene, fiktivne manipulacije poduprte “vladavinama prava”!! F**k the EU!! Walking dead politicians!! P.S. daj ti Lucija – kada već ovdje kopiraš tekstove i komentare sa indexa (dakle, naturaš nam ono što mi ne želimo) — daj onda prenesi pokoji tekst onog Jarića: on je tolika komedija da me uvijek odvratno dobro nasmije. Jako je čudno kako se dozvoljava prenijeti sa druge stranice veći broj znakova i teksta – nego jest znakova u tekstu objavljenom ovdje. Jedino što mogu iz toga zaključiti – postali ste bratski portali – vi i index….Zato, hvala lijepo! Samo… Čitaj više »

May
9 dana prije

Ja bi citirao albanskog premijera sto je rekao prije dva mjeseca ispred Blinkena da Bude slogan – USA is devil’s state

Vox
9 dana prije

Malo ljudi zna da su ovi Mađari u genetskon smislu slovinskog porikla iako govoridu azijskin jezikon. Isto tako se ispostavilo da je Ante Pavelić bi u pravu kad je tvrdi da naša dinarska rasa ni slovinska iako je jezik danas slovinski : štokavica, čakavica….magari je Dalmacija nekada imala jezik romanskoga porikla….ali jezik i genetika ne moraju imati mnogo veze.

nekoime
9 dana prije

Bolje bi bilo MUGA – Make Ursula Go Away.

Max
9 dana prije

Ha ha.

8 dana prije

Yygg

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.