Najgori strahovi Zapada realizovani – Partnerstvo Rusije i Sjeverne Koreje

Kim Jong Un i Putin
156 komentara

Tokom nedavne posjete Pjongjangu, ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potpisali su sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu, prije nego što su nastavili s toplim dočekom i sličnim nizom izjava u Vijetnamu.

Da li je ovo zaista novi nivo odnosa između Moskve i Pjongjanga?

Oni koji posjetu smatraju samo gestom podrške Pjongjangu propuštaju važne detalje. Sada vidimo upotrebu termina “univerzalno strateško partnerstvo”, što implicira najviši mogući nivo saradnje između država. U poređenju s ranijim opisima odnosa između Moskve i Pjongjanga, ovo je veliki iskorak naprijed.

Tu je i članak koji je Putin napisao za glavni sjevernokorejski list, Rodong Sinmun. On sadrži važnu tezu: jačanje odnosa između Pjongjanga i Moskve je početak novog svjetskog poretka zasnovanog na pravdi, koji će se suprotstaviti američkom modelu svjetskog poretka zasnovanog na pravilima. Ovo je vrlo važno jer trenutno vidimo samoispunjavajuće proročanstvo. “Zapadni trokut” koji čine Vašington-Tokio-Seul evoluira u azijski ekvivalent NATO-a i opravdava svoje akcije pozivajući se na hipotetičku prijetnju koja dolazi iz Pjongjanga i Moskve. Ovo zauzvrat vodi ka povećanoj saradnji između “Istočnog trokuta” koji čine Moskva-Peking-Pjongjang, a bliske veze na koje Zapad upozorava mogu zaista postati stvarnost.

Međusobna vojna pomoć

Član 4. sporazuma o strateškom partnerstvu Rusija-DPRK navodi da “ako je jedna od strana podvrgnuta oružanom napadu od strane bilo koje države ili više država i time se nađe u ratnom stanju, druga strana će odmah pružiti vojnu i drugu pomoć svim sredstvima koja ima na raspolaganju.” Međutim, prema izjavama koje su dali Putin i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, znamo da sporazum nije usmjeren protiv trećih zemalja, tako da Južna Koreja ne bi trebala biti zabrinuta.

Ključna tačka ovdje je zvanično “ratno stanje” (na primjer, formalno, Rusija vodi ‘specijalnu vojnu operaciju’ u Ukrajini i zemlje nisu objavile rat jedna drugoj). Druge situacije su pokrivene članom 3, koji navodi da “u slučaju neposredne prijetnje oružane agresije protiv jedne od strana, strane će, na zahtjev jedne od strana, odmah koristiti bilateralne kanale za konsultacije kako bi koordinirale svoje stavove i dogovorile moguće praktične mjere za međusobnu pomoć u otklanjanju nastale prijetnje.” Tokom konsultacija će se razviti konkretna strategija i mjere.

Ipak, sudeći po reakciji Zapada, sporazum ih je prilično uznemirio, jer vojno-tehnička saradnja za koju optužuju Moskvu i Pjongjang sada može postati stvarnost. Na primjer, ako NATO avion s ukrajinskom zastavom napadne cilj u Belgorodu, to se može protumačiti kao čin agresije i Rusija može zatražiti pomoć Sjeverne Koreje. Sjeverna Koreja će također isporučivati artiljerijske granate Rusiji (ovaj put zaista, a ne samo u mašti zapadnih propagandista i turbo-patriota), posebno jer Sjeverna Koreja prolazi kroz ponovno naoružavanje artiljerije i granate kalibara koji im više nisu potrebni mogu biti poslane u Rusiju.

Štaviše, član 8 nagovještava mogućnost zajedničkih vojnih vježbi ili drugih “zajedničkih mjera za jačanje odbrambenih sposobnosti u interesu sprječavanja rata i osiguravanja regionalnog i međunarodnog mira i sigurnosti.”

Treba napomenuti da je rusku delegaciju predvodio ruski ministar odbrane i šef ruske svemirske agencije, Roskosmos. Trenutni opseg vojno-tehničke saradnje nije jasan, ali najvjerovatnije su dvojica lidera razgovarala o njenom daljem razvoju. Jasno je da su Putin i Kim razgovarali mnogo više licem u lice nego javno, što je također prilično značajno.

Rusija neće još napustiti sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje

Zapad je očekivao da će Rusija ukinuti sankcije koje je UN-ov Vijeće sigurnosti nametnulo Sjevernoj Koreji, ali to se ipak nije desilo. I Putinov članak i sporazum naglašavaju važnost saradnje u obrazovanju, zdravstvu i nauci i jasno daju do znanja da sankcije treba ukinuti, te da će strane tražiti načine za to. No, u najboljem slučaju, to podrazumijeva reinterpretaciju i zaobilaženje sankcija, a ne njihovo otvoreno kršenje i odbijanje da ih se poštuje.

S jedne strane, vidimo trend ka raspadu tradicionalnog svjetskog poretka, uključujući UN-ove strukture koje su postale žrtve dvostrukih standarda. Za sada, Moskva zagovara ‘kreativno tumačenje’ sankcija – ako nešto nije zabranjeno, znači da je dozvoljeno, ali Rusija će trenutno poštovati sankcije za koje je jednom glasala. Sankcije protiv Sjeverne Koreje nisu ukinute. Član 16 sporazuma, koji kritikuje “jednostrane prisilne mjere”, može se smatrati željom za promjenom režima sankcija ili traženjem načina da se one zaobiđu, ali nigdje nije navedeno da Ruska Federacija i Sjeverna Koreja ne smatraju potrebnim da ih poštuju.

Ovo se može promijeniti tokom sljedeće runde eskalacije, jer bez obzira na to jesu li poslovi s oružjem između Moskve i Pjongjanga stvarni ili ne, Zapad će optužiti obje zemlje i poduzeti određene mjere.

Pojava sjevernokorejskih radnika u Rusiji svjedoči o tome da je odluka da se ignorišu neke sankcije već donesena, bilo de jure ili de facto. Ruski zamjenik premijera Marat Khusnullin već dugo predlaže zapošljavanje radnika iz Sjeverne Koreje na gradilištima, uključujući u novim teritorijama Rusije. Ovo su vojni građevinski radnici koji vrlo dobro obavljaju svoj posao i rade na rotacijskoj osnovi. Isplativost, kvalitet, sigurnost i neupadljivost su njihove jake strane. Tako, na primjer, kada žena na ruskom Dalekom istoku treba renovirati svoj stan, zaposlit će radnike iz Sjeverne Koreje.

Kako će Zapad odgovoriti?

S rastom saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje, pozicija Južne Koreje postaje sve važnija, jer će njeno rukovodstvo biti gurnuto ka bližoj saradnji sa SAD-om i NATO-om i ka promjeni politike prema Ukrajini.

Trenutno, uprkos općoj solidarnosti sa SAD-om u vezi s Rusijom, Južna Koreja pokušava zadržati malo prostora za manevrisanje. Sada će to biti teže za Seul, jer Vašington pokušava uvjeriti da ako Moskva pomaže Pjongjangu i obrnuto, Seul treba pomoći Kijevu. U takvoj situaciji, sve je vjerovatnije da Južna Koreja može promijeniti svoju poziciju i doći će do naglog pogoršanja odnosa s Rusijom. Južna Koreja može izgubiti svoj status “najprijateljskije među neprijateljskim zemljama” u odnosu na Rusiju. Međutim, vjerovatno će pokušati odoljeti zapadnom pritisku.

Još jedan važan aspekt je da Ukrajina i njeni podržavaoci povremeno optužuju Rusiju da je zemlja agresor koja tajno pomaže Sjevernoj Koreji, te stoga treba biti lišena prava veta ili izbačena iz stalnog članstva u Vijeću sigurnosti UN-a. Ako Rusija otvoreno ignoriše sankcije protiv Sjeverne Koreje, to će dodatno pogoršati situaciju. Ali, kao što je već

spomenuto, povjerenje u UN-ove strukture opada. Osim toga, kako je opisao jedan poznanik, “ako eskaliramo, bićemo izbačeni u julu; ako ne, u septembru,” što ima neku logiku.

Reakcija Kine

Reakcija Kine na Putinovu posjetu Sjevernoj Koreji bila je prilično suzdržana – Peking je jednostavno primijetio da je ovo bio važan i ozbiljan događaj. Global Times je napisao da bi ova saradnja mogla uplašiti SAD, a kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je nazvalo želju Sjeverne Koreje za razvijanjem odnosa s Rusijom normalnom, što je prilično neutralna ocjena.

Ovo je, međutim, bilo predmet spekulacija na Zapadu, koje se vrte oko ideje da je Kina izuzetno nezadovoljna približavanjem između Rusije i Sjeverne Koreje i da bi čak vršila pritisak na strane da ne potpišu sporazum. Ali tumačenje reakcije Pekinga na ovaj način je poput srednjovjekovnog inkvizitora, uvjerenog da vidi vješticu i tumačeći bilo koje činjenice kao dokaz krivice. Ako je vještica lijepa, to znači da joj je đavo dao ljepotu, a ako je ružna, to znači da je obilježena ili je žrtvovala svoju ljepotu da bi prakticirala vještičarenje. Na sličan način, Zapad se uvjerio da je Putin posjetio Sjevernu Koreju i Vijetnam ne zato što su ove zemlje dio socijalističkog kampa, već zato što imaju napete odnose s Kinom. Umjesto toga, trebamo pogledati čvrste činjenice i izbjegavati spekulacije.

Kina ima sporazum sa Sjevernom Korejom koji datira iz 1961. godine, a koji također garantuje vojnu pomoć. Ali 2017-2018., prije nego što su se odnosi zagrijali tokom Olimpijskih igara, kineski analitičari su primijetili da ako bi korejski konflikt inicirala Sjeverna Koreja, Kina bi se ograničila na diplomatsku podršku, ali ako bi napad izvršio Jug, tada bi Peking sjetio prolivenih krvi svojih dobrovoljnih boraca i uskočio. Nitko ne zna da li se situacija sada promijenila. Također je nejasno u kojoj mjeri je Pjongjang poštovao želje Pekinga u vezi nuklearnih testova i zašto je odbio da ih provede.

Ostale grane saradnje

Novi pravci saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje uključuju oblasti nauke, kulture i zdravstva, jer Sjevernoj Koreji trebaju kvalifikovani kadrovi. Neki vjeruju da pozivanje sjevernokorejskih studenata da studiraju u Rusiji predstavlja način zaobilaženja sankcija – budući da su studenti, uključujući strane, dozvoljeni da rade, mogli bismo hipotetički imati 10.000 Sjevernokorejaca registrovanih kao studenti dok rade na ruskim gradilištima. Ali broj koji je do sada spomenut je 130 ljudi koji će studirati na odjelu za fiziku i tehnologiju Moskovskog državnog univerziteta ili Ruskom tehnološkom univerzitetu. To su budući vojno-tehnički radnici koji neće morati raditi na gradilištima jer će studirati nauku i pomoći u razvoju sjevernokorejskog vojno-industrijskog kompleksa.

Još jedan važan projekt je izgradnja automobilskog mosta između Sjeverne Koreje i Rusije. Mnoge ljude je iznenadilo da trenutno postoji samo željeznički put između dvije zemlje. Dugo se pričalo o izgradnji automobilskog mosta, i konačno je donijeta odgovarajuća odluka. Most će učiniti sve vrste razmjena između dviju zemalja mnogo efikasnijima.

Neki se možda sjećaju kako su tokom pandemije COVID-19 neki od diplomatskog osoblja naše ambasade bili prisiljeni preći granicu na pomoćnom željezničkom vozilu. To se dogodilo jer su porodice morale biti brzo evakuisane, a to je bio jedini direktan način prelaska granice. Sada će se takvi problemi mnogo lakše rješavati, i s obzirom na kvalitet sjevernokorejskih građevinskih radnika, most će vjerovatno biti brzo izgrađen.

Zašto je posjeta bila tako kratka?

Iako je Putinova posjeta bila kratka, postignuto je mnogo. Ovo ukazuje na to da je prethodno obavljen veliki posao, i da su dvije strane samo trebale svečano potpisati dokumente. Ruska ambasada u Sjevernoj Koreji ima Telegram kanal i tamo stalno objavljuje ažuriranja – kako je delegacija stigla, kako je otišla, i tako dalje. Možemo vidjeti da su između Kimove posjete Rusiji i Putinove posjete Sjevernoj Koreji kontakti između zvaničnika s obje strane bili vrlo intenzivni. Bilo je posjeta zvaničnika iz Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva za vanredne situacije i agencija za provođenje zakona. A ova saradnja nije samo formalnost, već stvarnost.

rusijaSjeverna Korejazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
156 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 dana prije

“Najgori strahovi Zapada”?!?
Može li neko da kaže da to nije bilo očekivano?
Ne samo to, može li neko da kaže da upravo Zapad nije gurnuo Rusiju i Severnu Koreju jednu drugoj “u zagrljaj”? Ili Rusiju i Kinu (što je “još veći strah Zapada”)? Ne treba zaboraviti ni Vijetnam koji je bio na istoj Putinovoj turneji ali ni ostale koji će se tek uključiti.

Šta se događa? Stvaraju se dva bloka – oštro podeljena! Je li to neko iznenađenje za Zapad, za njihove obaveštajne službe? Ako jeste onda bi valjalo da prelistaju ovaj portal desetak godina unazad…

Josip
4 dana prije

Prokleta americka smrdljiva gamad, oni naprave partnerstvo s Juznom Korejom a sada bi valjda Rusi trebali njih pitati smiju li? Stvarno sav nuklearni arsenal svijeta treba potrositi na unistenje anglosaksonske bage..

nastran
4 dana prije

a čemu se uopće čude? genijalci?

Гавран
4 dana prije

Severni i južni bok Kine su ojačani i relaksirani (S Koreja-Vijetnam).
#
Nato trupe će u Ukrajini sačekati milion Koreanaca.
Posle 100 godina patnje, potpuno spremnih da se bore do kraja.

ZZZ 🇭🇷
4 dana prije

Koliko ja mogu vidjeti, Amerikance je najvise iznenadilo da Rusija ne zeli kapitulirati.

ind
4 dana prije

moćna rusija se ulizuje sj. koreji, stvarno je putin srozao rusiju u mp3

Nessuno
4 dana prije

Većina ljudi nije spremna za smrt, svoju ili bilo čiju. Šokira ih, užasava. Ona je poput velikog iznenađenja. Ali nikad ne bi trebala biti iznenađenje. Ja nosim smrt u svom lijevom džepu. Ponekad je izvadim i razgovaram s njom: „Zdravo, mala, kako si? Kada dolaziš po mene? Bit ću spreman.“ Plakati zbog smrti isto je što i plakati zbog procvjetalog cvijeta. Ono što me užasava nije sama smrt već životi koje ljudi žive ili, bolje, koje ne žive sve do smrti. Oni ne poštuju vlastite živote, oni se pišaju po svojim životima. Nevjerojatni glupani. Odviše su opsjednuti jebačinom, filmovima, novcem, zajednicom, jebačinom. Glave su im ispunjene vatom. Oni se pale na Boga bez imalo razmišljanja, oni se pale na domoljublje bez imalo razmišljanja. Ubrzo zaboravljaju razmišljati vlastitom glavom, dopuštaju drugima da misle umjesto njih. Glave su im ispunjene vatom. Izgledaju ružno, razgovaraju ružno, koračaju ružno. Svirajte im sjajnu glazbu stoljeća,… Čitaj više »

4 dana prije

Rusija bi trebala obzirnije prema kini. Koreja i vijetnam kini a rusi neka budu sretni da im se kina ne petlja kazahstan.

JoeP
4 dana prije

SSSR je sa NK ima ugovor u kojemu je između ostaloga bilo kako će NK ustrajat sa ujedinjenjem sa SK na miran i sporazumni način. Vremenski rok toga ugovora je isteka. Sad u ovome ugovoru između Rusije i NK te točke nema. To znači simetričnu obranu Rusije, ne samo u smislu naoružavanja nego i u smislu pridržavanja ugovora jer sad u slučaju oružanoga sukoba SK i NK Rusi mogu reć kako nema nigdi potpisanoga sporazuma u kojemu stoji kako se ujedinjenje more napravit samo mirno i pregovorima.

tihobl
4 dana prije

Pingpong postaje kosmicka sila. Drug Kim upravo razvija lovce satelita i nosace za njih. Kad se naljuti pocistice sve americke satelite.

Cell
4 dana prije

Kazu da EU radi na sigurnosnom paktu s Japanom i J Korejom protiv Kine, bit ce belaja

Jadranka S.
4 dana prije

Svijet politike je u biti na razini instikta. Služi se zakonom džungle. Moćni su u pravu. A ljudi koji su zainteresirani za politiku većinom su mediokriteti. Za politiku je potreban samo jedan jedini preduvjet – duboki osjećaj manje vrijednosti. Politika se gotovo može svesti na matematičko načelo: Politika znači želju za moći. Kad god netko pokušava vladati nad drugima, to je politika. Politika je mnogo sveobuhvatnija od onoga na što se obično misli. Muškarac je kroz cijelu povjest prakticirao tu političku strategiju – da je žena niže biće. I u to je uvjerio same žene. Postojali su razlozi zbog kojih je žena bila bespomoćna i morala se složiti s ovom potpuno apsurdnom idejom. Žena nije ni inferiorna ni superiorna muškarcu. To su samo dvije kategorije čovječanstva – nemogu se uspoređivati. I samo uspoređivanje je idiotsko, jer čim počnete uspoređivati, naći ćete se u nevoji. Zbog čega je diljem svijeta žena… Čitaj više »

Karme
4 dana prije

Americko cionisticki degenerici i njihovi mediji su kanalizacija planete zemlje. Zalost i kaos

Schwarze Hunderte
4 dana prije

Zaprav . Ne mislim tako … Čak se čini da su strahovi relaksirani i da je sada ostalo , samo , kako približiti dvije Koreje . Premda .. Seoul je već na samoj granici DPRK ( nekih 13 milja ) , dokle se unutar DRPK već javilo , nešto , slično , srednjoj klasi i to putem crne burze u čemu , žene većinom sudjeluju te ženama već dozvoljavaju bit prebjezi – ali preko Kine gdje Kineski smugglers uzimaju do – 73000 Yuan ” po glavi ” ( što plaća South Korean Government 🤑 ) da ih se prošverca preko granice … Dakle .. North Korea ih na neki način – prodaje i time olakšavaju sebi , socijalnih tenzija plus dobijaju , preko potrebnih hard currency . Javila im se i korupcija te sve ono što pojava srednje klase , sobom nosi . Imaju i pojavnih oblika private enterprise (… Čitaj više »

Max
4 dana prije

E pa sad sijedi azijska verzija Varšavskog pakta, a ovaj sporazum grubo prevedeno znači da dvije sile odsad pa nadalje surađuju na svim područjima od proizvodnje traktora i vagona do hipersoničnih raketa.

Biti-ili-ne-biti
4 dana prije

1921. Munih Post objava presretnuta je u pamfletu, koji je kružio među ranim članovima Hitlerove nacističke partije, NSDAP. Naslov je bio Adolf Hitler izdajnik. Radilo se o navodnoj jevrejskoj krvi u Hitlerovim venama. To je optužilo Hitlera da zastupa jevrejske finansije i da sam deluje kao jevrejin. Munih Post je odlučio da objavi pamflet. Na dan kada je Hitler postao kancelar Munih Post je bio pretresen, a njegovi urednici i pisci bili su poslati koncentracione logore. I niko više nije čuo za njih. Austrijski kancelar Dolfus istraživao je poreklo Hitlerove porodice u dva pravca. Rezultat prve istrage objavljene 1932. bio je da je Hitlerovog oca vanbračno rodila 42 godišnja neudata žena od nepoznatog oca. Rezultat druge istrage bio je da je Hidlerova majka (Adolfova baba) bila zaposlena kao kućna pomoćnica u rezidenciji Barona Rotšilda u Beču. Ubrzo nakon toga, Hitler je naručio ubistvo Dolfusa 1934. Adolf Hitler je jednom rekao… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
4 dana prije

Hitler je sebe predstavio kao rešenje za sve probleme. Ponudio je poslove u ratu i industriji naoružanja, otarasio se svakog koga je optuživao za probleme Nemačke – Jevreja, cigana, komunista, nemoćne, homoseksualce i zaplenio je sav njihov novac. Hitlera je podržala veoma efikasna propagandna mašina koju je predvodio SS ovac Jozef Gebels, koji je isprao mozak Nemačkom narodu, tako da poveruju da je Hitler mesija, a da su Jevreji bili uzrok sveg zla. Pa, svi znamo šta se dogodilo. 85 miliona ljudi je pobijeno u II svetskom ratu. Ali Kabala još nije završila posao. Kao što verovatno znate, kao posledica II svetskog rata, stotine hiljada Jevreja je emigriralo u obećanu zemlju, u Izrael. Da li ste znali da je ovu migraciju isplanirala Kabala još 1917. godine? 22 godine pre nego što je II svetski rat i počeo. Palestina je bukvalno poklonjena od strane Artura Džejmsa Balfora, sekretara za spoljne poslove… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
4 dana prije

Usledilo je mnogo drugih ratova: Rat u Vijetnamu, Hladni Rat… sve je podstakla i obe strane finansirala Kabala. To je način kako je narod celog Sveta držan u strahu, paralizovan i siromašan, zavađen i potčinjen. Jednom kada razumete i vidite strategiju, nećete moći da je ne prepoznate. Ali najgore tek dolazi. Vremena su se promenila i Kabala je vremenom prilagodila svoju strategiju. Ključne reči u njihovom trajnom planu da poraze Svet su MRŽNJA, OSVETA i PREZIR. Ove tri reči su savršeno uklopljene u jedan dokument: “Protokoli Sionskih Mudraca”. REZIME: Sve ratove je podstakla Kabala. Sve je planirano, svaki neophodni pijun je postavljan da izvrši podli plan Kabale. Cilj je bio napraviti više novca i obezbediti veću moć na račun naroda koji je krvario i umirao kao ništa više od kolateralne štete… Po završetku II svetskog rata, milioni ljudi je propalo. Svako ko je bio drugačiji, svako ko je govorio uzdignute… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
4 dana prije

Ali nezavisno od toga, ne možemo izvući nijedan drugi zaključak, osim da bi bila greška tvrditi da su protokoli Siona zasnovani na radu Morisa Žoli ili Venedeja ili bilo kog drugog autora iz 19. veka. Kao lingvista sa položenom poliografijom – izučavanje drevnih dokumenata, uveravam vas da većina tvrdnji u vezi sa protokolima Siona su netačne. Kao presuda u sudskom slučaju, koji je baziran na veoma neprofesionalnom pristupu materiji. Problem sa protokolima Siona je što su okruženi emocijama. Ljudi koji su ih izučavali su suočeni sa sa sopstvenim sistemom uverenja. Znači, ako osuđujete Jevreje kao svetske krivce, težićete da verujete da su protokoli verodostojni. Koristićete protokol kao dokaz za sva zla Jevrejskog naroda. Kako god, ako ste Jevrej ili ako ste izgubili prijatelja Jevreja tokom rata, težićete da verujete da su protokoli prevara, i da su sačinjeni u Rusiji 1905. godine kako bi učinili Jevrejski narod veoma veoma lošim. Smatramo… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
4 dana prije

Protokoli Siona su stvorili svet kakav je danas. Pa, skoro. Hazarski kralj svih kraljeva nije na tronu u Jerusalimu još uvek. Svetska populacija nije molila Kabalu da ih izbavi iz haosa još uvek. Ali, da li smo daleko od njihovog krajnjeg cilja? Kako stoje stvari danas? Da li su zaista postigli svoj cilj da upravljaju Svetom? Dozvolite da vas odvedem u Džordžiju u SAD, na brdo u okrugu Elbert. Tamo se nalazi granitni spomenik nazvan “Ploče Vodilje u Džordžiji”. Sagrađen 1980. spomenik je i dalje misteriozan. Naručio ga je čovek pod pseudonimom “R.C. Christian” i platio pozamašnu sumu i insistirao da ostane anoniman. Spomenik se sastoji od četiri masivne uspravne kamene ploče sa jednom položenom pločom na vrhu, koju drži stub. Dve stvari nam skreću pažnju. Prvo, spomenik je astronomski sat kalendar, fokusiran na Sunce, Mesec i ravnodnevnice. Na jednom kamenu je rupa kroz koju se može videti zvezda Severnjača.… Čitaj više »

trolling queen
4 dana prije

Sestrama i braći diljem svijeta – šaljem pjesmu – zapjevajte, ili samo poslušajte. Što se mene tiče nitko od vas ne mora biti “probuđen”, ili pripadnik centra/desnog/lijevog, ili stanovnikom sjevera/zapada/istoka/juga – tako mi je sve to nebitno! Meni je bitno da ste ČOVJEK i da stvarno ČUJETE riječi ove pjesme: Voljelo se dvoje mladih Šest mjeseci, godinu Kad su htjeli da se uzmu Da se uzmu, aman, aman Dušmani im ne dadoše Kad su htjeli da se uzmu Da se uzmu, aman aman Dušmani im ne dadoše Razbolje se lijepa Fatma Jedinica u majke Poželjela žute dunje Žute dunje, aman, aman Žute dunje iz Stambola Poželjela žute dunje Žute dunje, aman, aman Žute dunje iz Stambola Ode dragi da donese Žute dunje Carigradske Al ga nema tri godine Tri godine, aman, aman Nit se javlja, niti dolazi Al ga nema tri godine Tri godine, aman, aman Nit se javlja, niti… Čitaj više »

Osam Šezdeset
4 dana prije

Slava svim slavnim Slavenima, Rusiji, Mađarima, Palestini, Sj. Koreji, Kini, i svima tlačenima ali nepotlačenima na čitavom krugu zemaljskom!

držnedaj
4 dana prije

Svijet je fiksiran na “povijesni” posjet predsjednika Putina Sjevernoj Koreji

Svjetski mediji su opčinjeni prvim predsjednikovim posjetom Pjongjangu u 24 godine, pokazujući kako Putin širi međunarodne odnose izvan globalne hegemonije:

– Associated Press: “Putin nastoji obnoviti veze s Pjongjangom kao dio napora da obnovi utjecaj Rusije i njezinih saveza”

– Reuters: “Očekuje se da će Rusija nadmašiti cijeli NATO vojni savez u proizvodnji streljiva ove godine, tako da Putinovo putovanje vjerojatno ima za cilj poslati signal Washingtonu o tome koliko Moskva može utjecati na niz globalnih pitanja.”

– Bild: “Putin se više ne osjeća vezan prethodnim sankcijama. On teži novom svjetskom poretku u kojem stara pravila više ne igraju ulogu i uspostavlja nova.”

WE_R_ FREE
🕊mi smo mir🕊

Lucija, prva
4 dana prije

Za Biti il’ ne biti. O financiranju kabale i šta je to. “Švicarske banke su tijekom cijelog rata i okupiranja dijelova Europe nacističkim vlastima pomagale u “pranju” ukradenog bogatstva, ne samo novca židovskih te političkih zatvorenika nego i zlata ukradenog iz središnjih banaka okupiranih država. Nacistička Njemačka je tako financirala značajan dio troškova ratnog stroja.  Američki FED i središnja banka Kanade su također sudjelovali u lancu prijenosa zlata i novca, od nacista preko švicarskih banaka, FED-a i središnje banke Kanade te banaka neutralnog Portugala. Nije se radilo o fizičkom prijenosu zlata nego o dokumentima kojima se prenosilo vlasništvo nad zalihama zlata. Ni FED ni središnja banka Kanade ne negiraju da je dolazilo do takvih transakcija prije i tijekom Drugog svjetskog rata. Većina toga nije vraćena pravim vlasnicima, jer je skrivanje traga novca bilo i cilj takvog “pranja novca”. ” Vidite? Nema nikakve mistifikacije. Ono što nisam prenijela iz teksta na indexu,… Čitaj više »

Lucija, prva
4 dana prije

Nastavak. Američka industrija automobila. Da ne bi bilo zabune, H. Ford ne da nije bio Židov, nego je bio poznati antisemit. Kao da je to bitno za biznis. 🥱 “Od 1929. GM kupuje 80 posto udjela u Opelu, koji je tada dominirao europskim tržištem, a ostalih 20 posto kupio je 1931. Ford je imao tvornice u Berlinu i Kölnu. Tvornice GM-a i Forda u nacističkoj Njemačkoj brzo su se prebacile na vojnu proizvodnju, prema povijesnim izvorima, uz više nego prešutno odobrenje. No za razliku od kompanija kao što su Volkswagen, BMW, Krupp i Daimler Benz, Siemens i Bosch su nakon Drugog svjetskog rata prozvani i kažnjeni zbog robovskog rada. Štoviše, SAD je GM-u isplatio milijarde dolara zbog štete koju je kompanija pretrpjela tijekom savezničkog bombardiranja Njemačke. Dok su tvornice GM-a i Forda u SAD-u proizvodile “arsenal demokracije”, u Njemačkoj su proizvodile “arsenal nacizma”. Čak i nakon što je SAD formalno… Čitaj više »

Lucija, prva
4 dana prije

Nastavak 2 “IBM je bio važan za nacističko prebrojavanje “nepoželjnih” i okupiranje drugih država Njemačka podružnica američke korporacije IBM zvala se Dehomag i poslovala je još od sredine 20-ih, puno prije Hitlera. Nakon dolaska nacista na vlast ta suradnja nije prestala iako se u medijima SAD-a već bila pojavila vijest o masovnim progonima Židova i zatvaranju političkih protivnika. Organizirani su i veliki prosvjedi na kojima je stanovništvo SAD-a tražilo bojkot nacističkog režima, kao 25. svibnja 1993. na Madison Square Gardenu. No IBM je svejedno odlučio poslovno surađivati s nacistima. Iste godine nacistička vlast najavljuje novi potpis stanovništva, kojem je primarni cilj bio utvrditi točan broj “nepoželjnih” u tadašnjoj Njemačkoj. Dehomag, podružnica IBM-a, ponudio je nacistima svoje znanje i tehnologiju. Prva tvornica u blizini Berlina izgrađena je ulaganjem matične kompanije iz SAD-a.  Njemačka je ubrzo postala drugo najveće tržište za IBM, nakon SAD-a, a podružnica Dehomag praktički je pratila njemačku vojsku… Čitaj više »

Lucija, prva
4 dana prije

Nastavak 3 “Nacističke čokolade je proizvodio Nestle, a juhe Maggi… Prehrambeni div Nestle je početkom 2000. platio 25 milijuna švicarskih franaka (oko 14.5 milijuna dolara u to vrijeme) u nagodbi sa židovskim organizacijama i organizacijama žrtvi Holokausta. “Sigurno je, ili se može pretpostaviti, da su neke kompanije Nestle Grupe koje su bile aktivne u zemljama pod kontrolom nacionalsocijalističkog (nacističkog) režima prakticirale prisilni rad”, pisalo je u tadašnjem priopćenju.  Neke od kompanija sastavnica Nestle Grupe su prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata koristile prisilni rad zatvorenika iz koncentracijskih logora. Posebno se to odnosi na kompaniju Maggi, čija je podružnica u Berlinu dobila od nacističkih vlasti priznanje kao “Model kompanije po nacional-socijalizmu” i “Arijevske kompanije”. Ugovorila je brojne poslove za opskrbu njemačke vojske. Nestle je preuzeo Maggi 1947. Nevezano za Maggi, Nestle je imao ugovor s njemačkom vojskom za opskrbu čokoladom i široko koristio prisilni rat u svojim tvornicama koje su se… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI