NATO ‘na korak’ od slanja trupa u Ukrajinu

Viktor Orban
16 komentara

Lideri EU i NATO potencijalno su spremni da rasporede snage u Ukrajinu, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban. Brisel sukob između Moskve i Kijeva vidi kao „sopstven“ i ne uzima u obzir rizike koji proizilaze iz njegove sve dublje uključenosti, upozorio je on.

Raspoloženje lidera EU je “ratno”, rekao je Orban na skupu svoje stranke Fides uoči izbora za Evropski parlament. „Danas u Briselu postoji proratna većina“, rekao je on, dodajući da politikom bloka „dominira logika rata“. Političari EU su već toliko uvučeni u sukob da ne vide nedostatke u svojoj strategiji, ustvrdio je premijer.

Uprkos svom “novcu i oružju, situacija se ne popravlja [za Kijev], zapravo, pogoršava se… Mi smo na korak od toga da Zapad šalje trupe u Ukrajinu”, upozorio je Orban. “Ovo je vrtlog rata koji može povući Evropu u svoje dubine. Brisel se igra vatrom.”

Budimpešta neće dozvoliti da bude uvučena u neprijateljstva i “neće ulaziti… u rat ni na jednoj strani”, obećao je premijer, dodajući da njegova zemlja “mora da se zalaže za mir” svuda, uključujući “Brisel, Vašington, UN i NATO.”

“Ne želimo rat i ne želimo da Mađarska ponovo postane igračka velikih sila”, rekao je Orban.

Zapadni lideri su u više navrata iznijeli ideju o slanju NATO trupa u Ukrajinu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi je to pokrenuo u februaru, rekavši da su “sve opcije moguće”.

Makron se od tada udvostručio, navodeći da “nema ograničenja” za podršku Kijevu. Njegove riječi su u početku uznemirile neke saveznike u NATO-u, koji su brzo negirali da imaju takve planove. Međutim, francuski lider je dobio podršku određenih članica vojnog bloka predvođenog SAD.

U martu je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski rekao da ruska vojna operacija u Ukrajini zahtijeva “asimetričnu eskalaciju” od strane Zapada. Najviši diplomata Varšave je takođe nazvao ideju o prisustvu NATO-a u Ukrajini “nezamislivom”.

Estonski ministar odbrane Hanno Pevkur rekao je ranije u aprilu da svaka članica NATO-a već ima vojno osoblje u Ukrajini koje radi kao savjetnici ili instruktori. Prošle sedmice, bivši britanski državni ministar za oružane snage, James Heappey, rekao je za Sky News da bi trebalo razmotriti slanje NATO trupa u Ukrajinu.

Moskva je upozorila da bi raspoređivanje NATO trupa u Ukrajini dovelo blok predvođen SAD na ivicu potpunog sukoba s Rusijom. Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u martu da će to biti “jedan korak dalje od trećeg svjetskog rata punog razmjera”.

eumađarskaNATOOrban
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
13 dana prije

Sto prije skinuti glavu onoj krmaci Ursuli i njezinoj EK..

nepoželjni
13 dana prije

Hehehe, javio se pravi ! …kaže neće on u rat ! Hoće hoće, isto kao i njegovi lijevi i desni susjedi (članice NATO;), ali ne da bi tukli Ruse, već da “brane” one dijelove Ukrajine koji su povijesno pripadali njima…. Nekako, sve više se situacija naginje prema slomu, podjeli i nestanku Ukrajine kao države, što je (sigurno) bilo dogovoreno već davno … (na kraju krajeva, presedan je bila Jugoslavija, tako da je model poznat) ….ono što je nekad pripadalo Rusiji ostati će Rusko a ostalo će biti podijeljeno između Poljske, (Slovačke?), Mađarske i Rumunjske, i ujedno će to biti formula koja će zadovoljiti sve uključene strane (vratiti povijesne teritorije i proširiti NATO i EU dalje na istok) te riješiti pitanje poratne obnove a za narod “ukrajine” će to značiti konačni i trajni mir…. (jasno da pri takvom scenariju NATO mora ući u Ukrajinu i kao fol, zaustaviti Ruse da ne… Čitaj više »

Mrčikola
13 dana prije

Orbana dosta ljudi drži uvjerljivim…solidno bi kotirao u nekoj amaterskoj kazališnoj trupi.😁

Sparkling
13 dana prije

“Poljak uhićen zbog navodne ruske zavjere za atentat na Zelenskog”

Ovo je sljedeća faza zapadne propagande. Laži o tzv. saboterima. U drugom izvješću, tvornicu oružja u Njemačkoj navodno su sabotirali “ruski sabateri”

Cilj je uvjeriti zapadnu javnost da je izravno napadnuta od strane Rusije. Tako ih je lakše uvjeriti da krenu u rat s Rusijom

Rusija bi trebala ciljati na ukrajinske hidroelektrane Kremenčuk i Kijev. Srušite te 2 brane i Ukrajina će biti oslabljena. Kijev će biti pod vodom, a Zelenski će imati vodeni grob. Iskandar M to može.
Lp

vanja
13 dana prije

Ovde sam pročitao tekst Pol Krejg Robertsa o tom ratu i tu nema ništa da se doda.Putin je dozvolio da se to razvuče u nedogled mlitavim ratovanjem i amaterizmom.Onako ko grlom u jagode prvih dana krenuti na Kijev su mogli samo generali preko veze.Tad mi je bilo jasno da će se to pretvoriti u katastrofu.Sad je sve moguće,samo da mi izdrži još ova sezona na Jadranu…

Josip
13 dana prije

Stoltenberga treba ubiti ko stakora bez milosti..

Max
13 dana prije

Orban sigurno zna.

Bruno
13 dana prije

Poljaci i Balti imaju privilegiju. Mogu birati hoće li biti oprani s mora, ili potaracani s kopna. Žao mi je Pariza i LOndona. 2000 godina gradnje, srušeno u minutu.

Dumand
13 dana prije

Već je 13 000 vojnika tamo, niti jednim stranim, sofisticiranim sistemom me rukuju Ukri, oni su samo za odstrel.

Mali Boro
12 dana prije

Kamoli sreće da je Orban u pravu , da će NATO ući u rat sa Rusijom . Nadam se da će krenuti što prije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI