‘Nijedno mjesto’ nije sigurno ako Izrael započne rat

Izrael i Libanon - Hezbollah
11 komentara

Hezbolah je spreman za sveobuhvatni sukob s Izraelom, rekao je šef šiitske milicije Hassan Nasrallah. On je također upozorio Kipar da bi mogao biti gađan ako ugosti izraelske snage.

Nasrallah je održao televizijski govor u srijedu, nakon komemoracije hadžu Samiju Talebu Abdulahu, višem komandantu Hezbolaha koji je ubijen u izraelskom napadu na južni Liban ranije ove sedmice.

“Neprijatelj zna da nas mora očekivati ​​na kopnu, u zraku i na moru, a ako se nametne rat, otpor će se boriti bez ograničenja, pravila ili ograničenja”, rekao je, dodajući da “neće biti sigurnog mjesta od naših projektila i dronova.”

Trenutna konfrontacija je “najveća bitka od 1948. godine”, godine kada je Izrael proglasio nezavisnost, i “promijenit će lice regije i oblikovati njegovu budućnost”, rekao je Nasrallah.

Šiitska milicija koja kontroliše veći dio Libana tjerala je izraelske trupe u Galileju od 7. oktobra prošle godine, kada je zapadni Jerusalim objavio rat Hamasu u Gazi. Povremeni raketni napadi sa obe strane granice proterali su više od 53.000 Izraelaca i skoro 100.000 Libanonaca iz njihovih domova. Hezbolah udara na izraelske položaje “u okviru određenog i specifičnog rasporeda”, tvrdi Nasralah, napominjući da grupa ima “veoma, veoma veliku količinu informacija” o izraelskim utvrđenjima, broju i raspoređivanju, pozivajući se na objavljene snimke luke dronom u utorak od Haife.

Prema Nasrallahovim riječima, Hezbolah ima svo oružje koje mu je potrebno za napad na mete unutar Izraela, uključujući prethodno neobjavljeno oružje koje tek treba da se koristi na bojnom polju. Grupa je takođe dobro snabdevena dronovima i raketama.

Nasralah je takođe prvi put zapretio Kipru, rekavši vladi u Nikoziji da ta zemlja “otvaranje svojih aerodroma i baza neprijatelju da cilja Liban znači da je postala deo rata”. On je tvrdio da Izrael ima tajne planove da koristi aerodrome na Kipru ako njegove sopstvene vazdušne baze budu onesposobljene zbog napada Hezbolaha.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su u utorak da su finalizirale “operativne planove za ofanzivu u Libanu”.

Odgovarajući na američke pozive na uzdržanost, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je njegova zemlja “veoma blizu trenutka kada ćemo odlučiti promijeniti pravila igre protiv Hezbolaha i Libana”. dodajući da će “u totalnom ratu Hezbolah biti uništen, a Liban teško pogođen”.

Posljednji veliki sukob Izraela s Hezbolahom bio je 2006. godine, kada je kopnena ofanziva na južni Liban rezultirala velikim žrtvama i bez vojnih dobitaka.

HezbolahIZRAELKipar
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mamin maks
7 dana prije

Koja ste vi smeća u redakciji dabog ,da nema rata o cemu bi vi pisali ,ološ novinarski nema većeg ološa od vas novinara

anik
7 dana prije

Israelci ne mogu doći na kraj ni jednog lako naoružanog Hamasa, a oni otvaraju novi front. Pa neka.

Schwarze Hunderte
7 dana prije

Onda im dodajte još i prženih krumpira kada ih već dobro pripržite 😁 🍸

Škurija
7 dana prije

aj se poubijajte svi već jednom, pun nam je kurac već vas ubica i s jedne i s druge strane

Max
6 dana prije

Što je rečeno bit će i učinjeno ako zatreba.

držnedaj
6 dana prije

hisbo su utvrđeni i nepobjedivi..

goran
6 dana prije

tako je započnite službeno 3 svj rat,pa i vi i izraelci to želite i zajedno radite na tome.
i hezbolah i izraelska vlada jedu iz istog lonca i slušaju istog gazdu.
a vi ovce blejite

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI