Njemačka prigovorila SAD-u zbog nametanja sankcija radi Sjevernog toka 2, rekavši kako nitko nikome nema pravo diktirati energetsku politiku

Sjeverni tok 2
11 komentara

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio je Sjedinjene Države da se ne miješaju u završetak ruskog projekta plinovoda Sjeverni tok 2, naglasivši da Europa ima pravo izbora vlastitih izvora energije.

“Sankcije između partnera definitivno su pogrešan put”, rekao je Maas tijekom zajedničke konferencije za novinare s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Moskvi, dodajući da bi svaki pokušaj sprečavanja dovršetka cjevovoda predstavljao kršenje suvereniteta njegove zemlje.

”U konačnici naša je suverena odluka odakle ćemo se opskrbljivati energijom. Nijedna zemlja nema pravo diktirati europsku energetsku politiku i prijetiti. To neće završiti dobro”.

Maas je u ponedjeljak rekao da je izrazio “nezadovoljstvo” u vezi s državnim tajnikom Mikeom Pompeom, nakon što su američki zakonodavci zaprijetili “snažnim pravnim i ekonomskim sankcijama” protiv njemačke tvrtke uključene u energetsku inicijativu.

Njemački mediji prošlog su mjeseca objavili da su američko Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo financija i Ministarstvo energetike upozorili europske naručitelje na potencijalne posljedice u slučaju sudjelovanja u izgradnji cjevovoda.

Washington se jasno protivi završetku izgradnje cjevovoda Sjeverni tok 2, čija je izgradnja prošle godine privremeno zaustavljena, nakon što su SAD zaprijetile plovilima država koje su bile uključene u projekt, sankcijama.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno se požalio da Njemačka pokazuje nezahvalnost time što sklapa energetske dogovore s Rusijom.

“Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara godišnje za energiju, a mi bismo trebali štititi Njemačku od Rusije. O čemu se ovdje radi?”, stoji u Trumpovoj objavi na Twitteru.

Naftovod vrijedan 11 milijardi dolara, u vlasništvu ruskog Gazproma, udvostručit će količinu ruskog prirodnog plina koji se transportira u Njemačku. Moskva je osudila stajalište Washingtona kao predstavnika nelojalne konkurencije i obećala je razviti novu strategiju za dovršetak projekta, ako SAD krene naprijed sa sankcijama.

PlinovodSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 godine prije

Njemačka spominje SAD-u da je EU gospodarski suverena. Ma jest, i politički i vojno isto tako.
Vjerovat ću kada zaprijete SAD-u adekvatnim protusankcijama.
A Trump ih fino trola da zašto SAD vojno štiti Njemačku od Rusije dok ovi trguju plinom sa njima u milijardama dolara godišnje. Koji car 🙂

Spacevoodoo
3 godine prije

Borba oko preraspodjele kontrole nad energetskim resursima je u tijeku na globalnoj razini i ovo nije ništa neuobičajeno. Njemačka kao i cjela EU s energetskim resursima ne stoji dobro, a kad se u obzir uzme američka vojska na tlu Njemačke kako bi Njemce štitila od zle Rusije onda se postavlja logičko pitanje kako i zašto poslovati s potencijalnim neprijateljem, a istovremeno zadržavati i plaćati “zaštitu” od tog istog potencijalnog neprijatelja. Logika ne kaže tko tu koga u mozak . . . . i trenutni red stvari nema veze s logikom. Nameće se pitanje kako Njemci i ostali europljani stoje s magijom kad ih već logika ne ide.

fićo
3 godine prije

I sa istog mesta zahtevao da Lukašenko pod hitno oslobodi majdandžije.Ni ovo prvo nema težinu,on mora da sluša amerikance,a da kevće može.

Janoš
3 godine prije

Ja mislim da je krajne vrijeme da Njemačka zaprijeti Americi sankcijama. Ili će Sjeverni tok ići dalje ili ćemo vam prestati izvoziti automobile.

Splitexpres
3 godine prije

Govoriti o suverenitetu dok imate strane trupe na svojem teritoriju je šuplja priča,a kada znate kako su došli onda je to nedostatak pameti?Dok njemački parlament deklaracijom ne otkaže gostoprimstvo okupacijskim snagama na svom teritoriju,svaka priča o njemačkom suverenitetu je mlaćenje prazne slame!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI