Orban nije dovoljan da ‘okonča ovaj rat’

Zelenski - Ukrajinska protuofenziva
38 komentara

Prema Vladimiru Zelenskom, mađarski premijer Viktor Orban nema potreban utjecaj da bi pregovarao o okončanju sukoba između Rusije i Ukrajine. Ukrajinski lider je rekao da bi radije vidio SAD, EU ili Kinu u toj ulozi.

Orban je prošle sedmice posjetio Kijev i predložio prekid vatre koji je Zelenski odbio. Od tada je otišao u Moskvu i Peking, uoči samita NATO-a u Vašingtonu.

“Što se tiče toga da li on može biti posrednik, nema posredovanja između Rusije i Ukrajine”, rekao je Zelenski u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi.

“Samo ozbiljne, jake alijanse mogu djelovati kao posrednici”, dodao je Zelenski. Prema njegovim riječima, sukob se neće okončati posredovanjem, već kada sila sa jakom ekonomijom i jakom vojskom pritisne Rusiju da odustane.

“Ima li mnogo takvih zemalja na svijetu? Nekoliko. Mislim da su SAD jedna. Mislim da su to Kina i EU”, rekao je Zelenski.

Mađarska je u julu preuzela rotirajuće predsjedavanje EU. Najviši zvaničnici bloka dezavuisali su i osudili Orbanovu diplomatsku misiju kao lažnu operaciju, insistirajući da EU „stoji uz Ukrajinu“ i da ne namerava da pregovara sa Rusijom. Kijev je takođe protestovao zbog toga što je Orbanov put u Moskvu preduzet “bez odobrenja ili koordinacije sa Ukrajinom”.

Tusk, koji je u ponedjeljak ugostio Zelenskog kako bi potpisao sigurnosni pakt, pridružio se kritici Orbanove šatl diplomatije.

„Niko nema pravo da odlučuje o obliku budućeg mira u ime Ukrajine, bez Ukrajine“, rekao je Tusk novinarima. „Niko nema pravo da deluje u ime Poljske, ili cele EU, bez punog dogovora sa Ukrajinom i svima nama, kada su u pitanju potencijalni razgovori sa Moskvom.

Orban je odbacio kritike ističući da mu ne treba ničiji mandat da direktno razgovara sa stranama u sukobu.

Mađarski premijer je u ponedjeljak sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, koji je pohvalio njegove napore u rješavanju rusko-ukrajinskog sukoba. Stavovi Pekinga i Budimpešte se u velikoj meri preklapaju kada je reč o Ukrajini, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka.

rusijaukrajinaviktor orbanZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
1 mjesec prije

Istina Orban nije dovoljan.
Za mir u ukrajini trebaju se sastati i dogovoriti Poljaci, Mađari i Rusi

Mrčikola
1 mjesec prije

Majstori postavljaju preduvjete, uvjete, logistiku i “pravila” (“ratna pravila”…pa može li ljudski rod, uopće, “popušit” više od nečega ovako suludog) za svaki rat…čak i onaj koji počne jer je nečija koza, ili krava, prešla tuđu “meju”😁…shodno tome, samo oni mogu zaustavit bilo koji rat.

Faust
1 mjesec prije

U prijevodu,zelenko i njegovi zapadni “saveznici” ne žele kraj rata.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

“Prema riječima Zelenskog, sukob se neće okončati posredovanjem, već kada sila sa jakom ekonomijom i jakom vojskom pritisne Rusiju da odustane. “Ima li mnogo takvih zemalja na svijetu? Nekoliko. Mislim da su SAD jedna. Mislim da su to Kina i EU”, rekao je Zelenski.” Evo, sad će Kina, samo što nije, a EU i SAD nikad voljnije bacati novce u bunar bez dna u bankrotiranu Ukrajinu. U konačnici, ratuje Zelenski sa doniranim zapadnim oružjem i on je taj koji ne pristaje na bilo kakve pregovore s Rusijom. Traženje posrednika koji bi morao kao papagaj ponavljati nerealne zahtjeve Zelenskog je samo produžavanje agonije rata. Sada Zelenski prodaje priču da bi sila sa jakom ekonomijom i jakom vojskom trebala prisiliti Rusiju da odustane. Je li uporno pokušavaju SAD i EU sa dvoipolgodišnjim ekonomskim sankcijama čiji su paketi došli do broja 14 gospodarski slomiti Rusiju? I što se desilo – Rusiji BDP raste,… Čitaj više »

Darko
1 mjesec prije

Biti će dovoljno samo da ubiju ovog majmuna Zelenskog i da se rat završi..

nastran
1 mjesec prije

njemu treba netko “močan” koji bi rusima nametnuo njegove uvjete…radi se o “formuli”

Subaru avatar
1 mjesec prije

Pa i Orbi radi za istog ko i klorofilni varanski antikrist samo sa drugim narativom. Ovaj je uz Nosferatua trenutni miljenik tate im stvora jer tati prinose na oltar stalno sakralne žrtve u vidu ukra i rusa i zato ih tata obožava.

oli
1 mjesec prije

Orban gura prst u oko onom nacrtanom na dolaru

FELIX
1 mjesec prije

RAT SE JOS NECE ZAVRSITI JER UKRAINANIJE JOS NIJE DOVOLJNO UNISTENA A NI RUSIJA OSLABLJENA, PA CAK NIJE JOS POBIJENO DOVOLNO SLVANA KOJI RATUJU NA OBE STRANE, GLOBALISTI CE POKUSATI SVE DA SE TAJ BRATOUBILACKI RAT JOS NASTAVI JER SU ONI JEDINI KOJI IMAJU KORISTI OD TOGA SUKOBA.

Max
1 mjesec prije

Nitko nije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI