Orban traži od Erdogana da podrži njegovu mirovnu inicijativu u Ukrajini

Recep Tayyip Erdoğan Viktor Orban
5 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da mu se pridruži u pokušaju pronalaženja mirnog rješenja za sukob u Ukrajini. Dvojica lidera sastala su se na marginama samita NATO-a u Vašingtonu.

U videu sa događaja objavljenom na njegovoj Facebook stranici u srijedu, Orban je pozvao Erdogana da nas “podrži u našoj misiji mira”, dodajući da “zajedničkim naporima možemo napraviti sljedeći korak ka miru”.

Orban je napomenuo da su pozicije Moskve i Kijeva i dalje “daleko jedna od druge”, ali je turskog predsjednika naveo kao jedinog lidera koji je prethodno uspio u posredovanju u sukobu. Orban je mislio na dogovor o žitu sklopljen u Ankari 2022.

Mađarski lider je u “mirovnoj misiji” otkako je njegova zemlja ovog mjeseca preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskim vijećem. Orban je rekao da ima za cilj pronaći rješenje za ukrajinsku krizu održavanjem razgovora s “pet glavnih aktera” u sukobu, uključujući Ukrajinu, Rusiju, Kinu, EU i SAD.

Tokom proteklih nekoliko sedmica, Orban se već sastao s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, otputovao u Kijev da se sastane sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim, posjetio je Moskvu da razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i sastao se sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Pekingu.  Najviši zvaničnici EU, međutim, dezavuirali su Orbanovu diplomatsku turneju, insistirajući da se nikakvi pregovori ne mogu voditi bez direktnog uključivanja Ukrajine, a posebno ne s Rusijom. Neki zvaničnici EU čak razmišljaju o opozivu predsjedništva Mađarske zbog Orbanovog postupka, navodi Politico.

Orban je odbacio kritike i istakao da mu nije potreban nikakav poseban mandat da razgovara sa stranama u sukobu u nastojanju da se pronađe mirno rješenje. On je takođe rekao da se njegovi sastanci ne mogu smatrati bona fide pregovorima i da im stoga nije potrebno odobrenje bloka.

Istovremeno, mađarski lider je priznao da njegova zemlja nema dovoljno političkog uticaja da bi imala značajan uticaj na sukob, za koji kaže da ga na kraju moraju rešiti veće sile. Ipak, on je naglasio da Budimpešta ima potencijal da bude “dobro oruđe u Božjim rukama” u promicanju mira.

erdoganOrbanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Dok se eventualno ispregovara barem primirje sa Rusijom, doći će Nova godina, a do tada će Ukrajina biti elektroenergetski slomljena sa uništenim vojnim kapacitetima, tj. još više će biti na teret EU.

SAD će otići iz Ukrajine u dogovoru sa Rusima, a EU je od 2. svjetskog rata ionako poslušna kujica izuzetnih – Brisel samo provodi što Washington naredi (zadnji primjer su Covid mjere, maske, višestruka obavezna Covid cjepljenja američkim Pfizerom), tako da će EU vrlo lako promijeniti politiku i retoriku, skupa sa dnovinarskim mainstream medijima.

Naravno, EU će u stotinama milijardi eura nakon rata sa Ukrajinom kupovati američko oružje da popuni svoja ispražnjena skladišta, kao što je kupovala milijarde Pfizer cjepiva.

Američki business as usual, sagrađen na krvi i gluposti drugih nacija.

Max
1 mjesec prije

I hoće.

trajko
30 dana prije

Good attitude with two uncompromisaded attitude.

trajko
30 dana prije

EU je merda i shitt i drek i sheize ovih dana.Nakon sheize smrada ostat će hedonističko sjećanje na pretjeravanje i prejedanje…Imao pa nemao , tako zajebano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI