Putin i Xi očekuju mirovne pregovore u Ukrajini do kraja godine

Viktor Orban - Mađarski parlament
8 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je zvaničnicima EU da ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping predviđaju mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine prije kraja 2024. godine, prema dokumentima u koje je ušao španski list El Pais.

Orban je svoju tvrdnju iznio u diplomatskoj depeši upućenoj predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i čelnicima zemalja članica EU, objavio je El Pais u srijedu. Prema pisanju lista, nekoliko lidera EU je od Orbana zatražilo da objasni svoje nedavne sastanke sa Putinom, Xijem i ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

Orban je navodno u dokumentu tvrdio da je, s obzirom da su američki zvaničnici zaokupljeni predstojećim predsjedničkim izborima, pravo vrijeme za “evropsku inicijativu” za rješavanje sukoba, koju bi SAD tada mogle podržati.

“Iznio sam ideju da će se novoizabrani predsjednik [SAD] suočiti s pritiskom da predstavi brzi politički rezultat, čak i prije preuzimanja dužnosti”, napisao je, opisujući svoj razgovor sa Xijem. “Prekid vatre koji prethodi mirovnim pregovorima, kao i brzi i intenzivni mirovni pregovori, mogli bi biti u interesu nove administracije.” Iako Xi “nije komentirao mogućnost ovog scenarija”, on vidi Kinu kao “poštenog posrednika” koji bi mogao posredovati u miru između Moskve i Kijeva, primijetio je Orban.

I Xi i Putin vjeruju da će razgovori početi u nekom obliku do kraja godine, navodno je Orban napisao u depeši. S obzirom na razmjere gubitaka Ukrajine na bojnom polju, dodao je, Putin je “iznenađen” što je Kijev potpuno odbio Orbanov prijedlog “brzog prekida vatre” s ciljem ubrzanja mirovnih pregovora.

Putin i dalje smatra formulu mira koju je Kijev odbacio 2022. godine “relevantnom”, nastavio je Orban. Prema preliminarnim uslovima dogovorenim u Istanbulu tog aprila, Ukrajina bi postala neutralna država sa ograničenom vojskom u zamenu za međunarodne bezbednosne garancije. Međutim, plan je torpedirao Zelenski nakon što je tadašnji britanski premijer Boris Johnson uvjerio ukrajinskog lidera da se povuče iz pregovora, navodi šef ukrajinske delegacije i više medijskih izvještaja pozivajući se na izvore.

U govoru nakon sastanka s Orbanom, Putin je rekao da Rusija želi “potpuni i konačan kraj sukoba”, a ne privremeni prekid vatre, te da svaki mirovni sporazum mora uključivati ​​Kijev da povuče svoje snage iz Donbasa i iz regiona Hersona i Zaporožja. , koja je glasala za pridruživanje Ruskoj Federaciji krajem 2022. Orban je krenuo u svoju “mirovnu misiju” u Kijev, Moskvu i Peking odmah nakon što je Mađarska početkom jula preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskim vijećem.

Lideri EU brzo su osudili njegovu diplomatsku inicijativu, pri čemu su Michel, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell u više navrata izjavljivali da on nema mandat da vodi diplomatiju u ime bloka. Kako prenosi Politico , zvaničnici EU trenutno razmatraju da li kao odgovor mogu opozvati predsjedavanje Mađarskom Evropskim vijećem.

euOrbanPutinxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
27 dana prije

Dogovor je da svaka od 27 EU članica u rotaciji predsjeda Europskim vijećem šest mjeseci i on se uredno poštuje.

Sa 1. srpnja je došao red na Mađarsku kojoj ovo pravo žele ukinuti.
Za što je potrebno četiri petine glasova EU članica, tj. 22 od 27.

Ako stvarno dođe do glasanja, vidjet ćemo koliko je još EU pod kontrolom izuzetnih, tj. hoće li i dalje željno raditi na vlastitu vojnu, gospodarsku i financijsku štetu gurajući vlastite države u rat sa Rusijom.

Mrčikola
27 dana prije

E, bogati, moraju se oslobodit termini za novu “pandemiju”.😁

Biti-ili-ne-biti
27 dana prije

Kako to misle postići, jer je Zelenski u nekakav zakon stavio odredbu da s Rusijom nema nikakvih pregovora.

Max
27 dana prije

Teško.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI