Rusija će preskočiti drugi ukrajinski “samit mira”

Ukrajina i Rusija
26 komentara

Rusija ne planira prisustvovati novom samitu o Ukrajini jer bi on bio posvećen promoviranju kijevske ‘formule mira’, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin, opisujući sveobuhvatni narativ na takvim događajima kao da zvuči kao “ultimatum”.

Švicarska je u junu bila domaćin takozvanog ‘Ukrajinskog mirovnog samita’ kojem je prisustvovalo više od 90 delegacija. Rusija nije pozvana na događaj, a neke zemlje, uključujući Kinu, odbile su da se pridruže pregovorima, uz obrazloženje da Moskva mora biti dio procesa.

Sastanak je bio fokusiran na tri tačke ‘formule mira’ Vladimira Zelenskog, uključujući razmjenu zatvorenika i nuklearnu i prehrambenu sigurnost. Plan, koji je Kijev prvi iznio krajem 2022. godine, također poziva Rusiju da se povuče sa svih teritorija na koje Ukrajina tvrdi kao svoje. Moskva je to odbacila kao odvojenu od stvarnosti.

Dok mnoge zemlje koje su prisustvovale samitu u Švicarskoj ili nisu potpisale konačnu deklaraciju ili su kasnije povukle svoje potpise, Zelenski je to rekao kao uspjeh i rekao da želi biti domaćin drugog takvog događaja kasnije ove godine. Takođe je rekao da bi Rusija mogla imati nekog predstavnika u budućim razgovorima. Međutim, u intervjuu za RIA Novosti u četvrtak, Galuzin je naglasio da Rusija ne planira da prisustvuje. “Znamo da kijevski režim i njegovi zapadni gospodari namjeravaju da se rehabilituju za promašeni ‘samit mira’ u… Švicarskoj i pokušaju da održe sličan događaj”, rekao je on, dodajući da “čak razmišljaju da pozovu i Rusiju”.

Diplomata je napomenuo da, uprkos očiglednoj promjeni stava Kijeva, Moskva i dalje čuje “prethodnu retoriku u uzaludnoj nadi da će se probiti kroz ćorsokak i ‘formulu Zelenskog’ nalik na ultimatum”. Također je naveo da Ukrajina i Zapad “namjerno ignorišu druge inicijative za rješavanje ukrajinske krize… To je još jedna prevara”.

“Mi ne prihvatamo takve ultimatume i nećemo učestvovati na takvim ‘samitima'”, naglasio je Galuzin.

Njegovi komentari dolaze nakon što je Bloomberg objavio, pozivajući se na izvore, da Kijev želi sazvati drugi samit prije američkih predsjedničkih izbora u novembru. Izdavanje navodi da ovo signalizira “osjećaj hitnosti od strane Ukrajine” jer se suočava sa izgledima za pobjedu predsjedničkog kandidata GOP-a Donalda Trumpa. Potonji je više puta rekao da će riješiti ukrajinski sukob u roku od 24 sata ako bude izabran, dok je kritizirao američku vojnu podršku toj naciji.

rusijaSamit Miraukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Medo
1 mjesec prije

Andrej Perla o gađanu bolnice u Kijevu:

  • “Moramo uzeti u obzir, jednostavno i zastrašujuće – na toj strani nema ljudi. Ni jedne osobe. Naše rakete ne ubijaju ljude. Tamo nema niti jedne osobe. Tamo su neljudi.”
  • “Ako to ne prihvatimo kao datost, ako sebi ne zabranimo da ih smatramo ljudima, da ih sažalijevamo, spašavamo – sami ćemo sebe oslabjeti.”
  • “Jednostavno je i strašno, ali ne smijemo se pravdati za udar na dječju bolnicu. Moramo reći: Želite da ovo prestane? Odustanite. Kapitulirajte. A onda ćemo vas, možda, poštedjeti.”
  • “Možda je vrijeme da se dogovorimo da nema civilnog stanovništva s te strane Dnjepra? I pretvorimo njihove gradove u ‘Gazu’ – s jednostavnim i jasnim ciljem da spasimo svoju djecu od smrti.”

I sad neko od ukrajinaca očekuje da se pregovara sa Putinom?

Dušan
1 mjesec prije

A đe sada drugovi @ TIHOBL I @ EKSER ??? Rusi službeno priznali da NAMJERNO GAĐALI RAKETIRALI DJEČJU BOLNICU U KIJEVU !! PROČITAJTE ŠTO TEKAO ONAJ DRŽAVNI GLASNOGOVORNIK !!!
KATASTROFA !!

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

tihobl
1 mjesec prije

Rusi da idu na mirovni samit sa nelegalnom vlascu Ukrajine uz “mirovno posredovanje NATO.
Nema sanse.

Nesto zanimljivo – ostale su postedjene dvije nuklearke na zapadu zemlje. Zbog mreze vecinu struje izvoze u EU po niskim cijenama. Ostatak Bandestana uvozi struju po interventnim cijenama koje su nekoliko puta vece. Polovinu struje dobiva od Madjarske. Orban je isao da moli Putina da ne geranjira dalekovode sve dok banderasi placaju interventni uvoz struje, vec da dotuce ostatak elektrana kijevskog rezima.
To je bilo Orbanovo mirovno posredovanje.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Prije deset godina ovdje sam pisao da Rusija mora zauzeti sve do Pridnjestovlja i Kijeva. Prije dvije godine to sam revidirao da mora ići sve do Počajevske sveto uspenske lavre. Bez totalnog poraza natoossa, đuropljana i kauboja u hazariji cvaj Rusija je izgubila. Rusija mora ići do kraja jer će ju rasparčati ko SFRJ jer ju svako stoljeće rasture po dva puta uz pomoć đuropljanske kesto sitnog zuba.

Mrkomir I
30 dana prije

Ukrajina je (Sovjetska socijalistička republika) kojoj je pravo na postojanje dala Rusija , sad će joj to pravo oduzet jer je počela radit protiv Rusije. Ako se ovi oko zelenskog ne urazume bojim se da od ukrajine neće ostat ništa.

Mrkomir I
30 dana prije

Ukrajina je Ruska provincija , koja postoji u ovim granicama zahvaljujući Rusiji.

Ico
30 dana prije

Shumadinac je u ” zemlju propao”?!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI