Rusija gradi kuće za palestinske izbjeglice

Kadirov
17 komentara

Više od 200 Palestinaca raseljenih iz Gaze dobilo je stanove u novoizgrađenom naselju Grozni, glavnom gradu Čečenske Republike u Rusiji sa većinskim muslimanskim stanovništvom, objavio je regionalni lider Ramzan Kadirov.

Fondacija koju vodi Kadirovljeva majka Aymani naručila je izgradnju pet stambenih zgrada, za trajno smještaj izbjeglica koje su primile u ruski region prošlog novembra.

“Čestitam palestinskoj braći i sestrama na pronalasku novog udobnog smještaja! Želim im da nikada više ne vide rat, da žive u izobilju i napreduju!” Kadirov je rekao u saopštenju u petak.

Izbjeglice, koje su prvobitno bile smještene u dječijem odmaralištu Gornji Ključ jugoistočno od Groznog, sada će se preseliti u ‘vikendicu’ u Visaitovsky okrugu glavnog grada Čečenije, gdje će 209 ljudi živjeti u 40 novih stanova, rekao je Kadirov.

Prema rečima čečenskog šefa, izgradnja kompleksa je trajala oko šest meseci. Za to vrijeme 55 Palestinaca je našlo posao, dok su njihova djeca i tinejdžeri smješteni u škole i univerzitete. Svi su učili ruski.

“Naši neposredni planovi uključuju stvaranje palestinske zajednice u Čečenskoj Republici kako bi izbjeglice očuvale svoj nacionalni identitet”, dodao je Kadirov. Zgrade su otvorene na svečanosti povodom 20. godišnjice Fondacije Akhmat Kadirov, nazvane po Ramzanovom ocu, koji je odigrao ključnu ulogu u okončanju decenijske separatističke pobune i reintegraciji Čečenije u Rusiju.

“Čečenski narod, kao niko drugi, poznaje sve teškoće rata. Svi smo prošli kroz strašna iskušenja, vidjeli smo glad, hladnoću i smrt najmilijih. Stoga nam je tuga koja je zadesila Palestince veoma bliska”, rekao je Kadirov u saopštenju.

Velika većina Čečena su muslimani. Kadirov je više puta izrazio svoju podršku Palestincima u tekućem sukobu u Gazi.

Više od milion Palestinaca raseljeno je iz svojih domova u Gazi od prošlog oktobra. Nakon niza smrtonosnih napada Hamasa, u kojima je poginulo oko 1.200 Izraelaca, a 250 ih je zarobljeno, Izrael je objavio rat palestinskoj militantnoj grupi. Gotovo 38.000 Palestinaca poginulo je u naknadnom bombardovanju i kopnenoj invaziji na enklavu, prema zdravstvenim vlastima koje vodi Hamas.

KadirovPalestinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
2 dana prije

BRAVO 🍸

abc
2 dana prije

Čečeni mogu biti primjer svim muslimanskim narodima , pa i cjelom svetu. Oni u RF djeluju kao samostalni intitet. Jednog dana če imati i svoju državu, pod uslovom da ne štete Rusiji.

Mučki Provokator
2 dana prije

A zasto onda islamski teroristi rade ova zadnja sranja po rusiji ?

Max
2 dana prije

Humano.

Dušan
1 dan prije

A da u Rusiju odvezu svih 2 miliona Palestinaca ?? A otkuda Kadirovu pare ,prodao koze i ovce ??💪😀😁😁

gigi pinna
5 sati prije

ISIL “Korasan” ne napada Izrae, niti Ameriku, nego Rusiju i Iran.
ovo i je cilj da se etnički očisti Palestina kako bi se u taj novonastali židovski geto moglo nagurati što je više moguće Židova iz cijelog svijeta. Zato su bezuvjetni podržavatelji Izraela najveći mogući antisemiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI