Rusija i Sjeverna Koreja dogovorile međusobnu pomoć protiv agresije

Kim Jong Un i Putin
15 komentara

Moskva i Pjongjang su se obavezali da će pomoći jedni drugima u borbi protiv strane agresije, objavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin tokom posjete Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji.

On i njegov sjevernokorejski kolega Kim Jong-un potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu tokom svog sastanka. To će poslužiti kao putokaz za buduću saradnju u svim sferama, od kulturnih i turističkih veza, do trgovine, ekonomskih odnosa i sigurnosti, rekao je ruski lider, nazvavši to “zaista probojom”.

“Dokument o sveobuhvatnom partnerstvu koji smo danas potpisali predviđa, između ostalog, međusobnu pomoć u slučaju agresije na jednog od učesnika”, dodao je predsjednik.

Moskva podržava namjeru Pjongjanga da zaštiti svoju sigurnost i suverenitet od moguće zapadne agresije, što je njeno pravo, rekao je Putin. Zemlja smatra da su SAD i njeni saveznici odgovorni za rastuće tenzije u regionu, dodao je on.

“Pretjerano korišćeni zapadni propagandni tropi više ne mogu sakriti svoje agresivne geopolitičke namjere, uključujući i sjeverozapadnu Aziju”, rekao je Putin.

Putin je napomenuo da zapadne zemlje isporučuju napredno oružje Ukrajini i da su Kijevu dali zeleno svjetlo za udar na Rusiju. Pod ovim okolnostima, “Rusija ne isključuje razvoj vojne saradnje sa DNRK-om prema danas potpisanom dokumentu.”

On je osudio “režim neograničenih ograničenja” koji je Sjevernoj Koreji nametnuo Vijeće sigurnosti UN-a, a koji uključuje embargo na oružje, kao što su “organizirale SAD” i pozvao na njegovu reviziju.

Ruski predsjednik je ranije upozorio Zapad na želju Kijeva da koristi donirano oružje za napade duboko u Rusiji. Ako se to dogodi, Moskva bi mogla poslati slične vrste oružja neprijateljima Zapada, koji bi ih mogli koristiti za napad na vojnu imovinu SAD-a i njenih saveznika, rekao je ranije ovog mjeseca.

Pjongjang ima “objektivan i uravnotežen” stav o ukrajinskom sukobu i vidi njegove suštinske uzroke, što dokazuje nezavisnost i suverenitet Sjeverne Koreje, rekao je Putin. Dvije nacije su također na istoj strani u podršci “pravednijem i demokratskijem multipolarnom svijetu” koji bi trebao zamijeniti prethodni sistem usmjeren na Zapad.

„Nastavićemo da se suprotstavljamo uvođenju sankcija za gušenje, koje je Zapad pretvorio u oruđe održavanja svoje hegemonije u politici, ekonomiji i drugim oblastima“, obećao je predsednik.

Podsjećajući na dugotrajnu saradnju Rusije sa Sjevernom Korejom, Putin je istakao ulogu koju je Sovjetski Savez imao u borbi protiv carskog Japana tokom Drugog svjetskog rata i napore za obnovu nakon Korejskog građanskog rata, koji je podijelio Korejsko poluostrvo između dva rivala. Moskva je bila strana s kojom je Pjongjang potpisao svoj prvi međunarodni sporazum prije 75 godina, dodao je on.

rusijaSjeverna KorejaSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
9 dana prije

Ovako se jos docekali Tita kad je donio tehnicku dokumentaciju za prroizvodnju podmornica.

tihobl
9 dana prije

Продубљивање веза између Русије и Северне Кореје требало би да брине све – секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

Koliko vidim svi sorosevci su se zabrinuli.

tihobl
9 dana prije

Нове мини-ракете за противваздушне ракетне и топовске системе Панцир-СМ, дизајниране за борбу против беспилотних летелица, потврдиле су своју ефикасност током тестирања.

Извор је напоменуо да нове ракете имају стандардни распоред за комплекс Панцир – горњи степен плус степен носача, али са значајно смањеним димензијама како у пречнику производа тако и по његовој дужини. Као резултат тога, једно борбено возило Панцир-СМ може бити опремљено са 48 ракета против беспилотних летелица уместо са 12 стандардних ракета. Према његовим речима, нове ракете су много јефтиније од стандардних, што ће повећати економску ефикасност Панцир-СМ.

tihobl
9 dana prije

Офанзива на Њујорк: снажни авио удари затрпавају јединице Оружаних снага Украјине у правцу Торецка.

tihobl
9 dana prije

У Украјини има много издајника и они ће предати земљу, – командант батаљона 3. јуришне бригаде Оружаних снага Украјине (bivsi Azov).
Не одвајам свет војника и цивила одвајам свет издајника од света Украјинаца и, нажалост, данас је ових првих јмного више“, рекао је Кухарчук „издајник у Дњепру ће пристати да одустане од Доњецке и Луганске области. издајник у Кијеву ће пристати да се одрекне леве обале Украјине. А издајник у Лавову ће пристати да да Украјину дуж Збруча. То је разлика између Украјинца“

tihobl
9 dana prije

ИНДЕПЕНДЕНТ
Ким Џонг Ун Наредио да се његов теча ухапси на сједници владе, скине до голе коже и баци псима, јер је планирао државни удар.

ВАШИНГТОН ПОСТ
Ким Џонг Ун разнио министра пројектилом на сjeдници владе!

tihobl
9 dana prije

ИНДЕПЕНДЕНТ
80 људи погубљено због гледања страних филмова на стадиону у Пјонгјангу и да су десетине хиљада биле приморане да уживо посматрају погубљењења.

ТЕЛЕГРАФ
Ким послао своју бившу дјевојку пјевачицу Хјон Сонг Вол због кршења закона о порнографији пред стрељачки строј.

ФОКС ЊУЗ
На сахрани Ким Џонг Ила (оца садашњег предсједника) масе су плаћене хамбургерима да плачу, јер у тој земљи нема хране.

tihobl
9 dana prije

НБЦ ЊУЗ
Женама у Северној Кореји је забрањено да возе бицикл!

Радио ФРИ АСИА (иста медијска група као и Слободна Европа)
Фудбалере Сјеверне Кореје мучили после Свјетског првенства 2006.

БЛИЦ
Регрутоване девојчице су буквално извођене из учионица и подвргаване медицинским тестовима који би установили да ли су девице пре него што би биле приморане на сексуалну службу. Неке од њих су млађе од 13 година, а ове несрећне девојчице су изабране да буду део тзв. Одреда задовољства који служи да забави Ким Џонг Уна и његове блиске сараднике.

gargamel
8 dana prije

Kim je ranije ponudio da stavi na raspolaganje 500.000 vojnika za rat u Ukrajini, što je Putin (mudro) tada odbio. Pored onoga što je sada na frontu, Rusija ima otprilike 300.000 – 400.000 vojnika u rezervi koji su trenutno završili završne faze obuke. To bi bilo više nego dovoljno za čišćenje ostataka Ukrajine. Ali s obzirom da NATO postaje sve agresivniji, ovo je dobar potez; Odbrambeni pakt Bricsa koji se sada formira vrši pritisak na Južnu Koreju i na američke baze raširene po Aziji. Osim toga, napad F16 može se protumačiti kao napad NATO-a na Rusiju. Otvorenim iznošenjem ovoga pred cijeli svijet, on sada jasno pokazuje da postoje ogromne posljedice za nastavak takvog ponašanja. NATO/kombinovani Zapad ima mnogo veću populaciju od Rusije i stoga bi teoretski mogao apsorbovati mnogo veće gubitke u ljudstvu. Ali ako Rusija ima pakt sa Sjevernom Korejom, Iranom i Kinom koji se može aktivirati, to će… Čitaj više »

Max
8 dana prije

To znači daljnje jačanje ekonomske vojne i tehnološke suradnje.

Hmm
8 dana prije

S kim se Putin našao zna li? Rekao Putin,dodao Putin… Jeli ijednu riječ rekao Kim un Kardashian san🤪😁

nessy
7 dana prije

Docek Putina je bio impozantan, ali mislim da se ne moze usporediti sa docekom Druga Tita. Upisite u YT ‘KOREJA ZIVIO NAM MARSHAL TITO’, samo 75 sec., i uzivajte. Tko ne pusti suzu, taj je srca kamenoga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI