Rusija je preuzela inicijativu u ukrajinskom sukobu

Sergej Sojgu
25 komentara

Ruske trupe čvrsto kontrolišu situaciju na bojnom polju i stalno potiskuju ukrajinske snage, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Govoreći u ponedeljak na sastanku sa najvišim ruskim komandantima, ministar je saopštio da je Moskva oslobodila sela Pervomajskoe i Novomihajlovka, zapadno i jugozapadno od ruskog grada Donjecka, kao i naselje Bogdanovka nedaleko od Artjomovska, poznato u Ukrajini. kao Bakhmut. Potonji strateški grad zauzela je Rusija prošle godine nakon mjeseci ogorčenih borbi.

Dodao je da se kontrolna zona širi i u Berdičiju i Georgijevki, sjeverno i zapadno od Donjecka.

„Naš visoki borbeni potencijal nam omogućava da neprestano udaramo na neprijatelja i sprečavamo ga da drži liniju odbrane“, rekao je Šojgu, procenjujući gubitke Kijeva na pola miliona vojnika od početka sukoba.

On je također podsjetio da je prošlogodišnja toliko hvaljena ukrajinska kontraofanziva, pripremljena uz pomoć instruktora NATO-a, bila neuspješna. “Naši vojnici su razbili mit o superiornosti zapadnog oružja”, rekao je.

Ruski ministar je takođe pozdravio nacionalnu odbrambenu industriju, rekavši da je više puta povećavala proizvodnju. Time su „značajno povećane borbene sposobnosti naših oružanih snaga. O tome svjedoči situacija u zoni specijalne vojne operacije”, rekao je Šojgu.

Usred trenutnih tenzija sa SAD i njihovim saveznicima, ministar je obećao da će dalje povećati vojnu proizvodnju, obećavajući da će “pojačati intenzitet napada na logističke centre i objekte u kojima se čuva zapadno oružje”. Rusija redovno izvodi visoko precizne dalekometne udare na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, logistička čvorišta i odbrambene industrijske objekte. Više puta je ponavljala da ne napada civilne ciljeve.

U februaru su ruske snage oslobodile strateški Donbasov grad Avdejevku, a kasnije su zauzele nekoliko obližnjih naselja. U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici uglavnom pripisuju povlačenje nedostatku municije i kašnjenju pomoći Zapada. U tom kontekstu, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je prošlog mjeseca priznao da Kijev nije spreman da odbije veliku rusku ofanzivu.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kiril Budanov predvidio je da će se Kijev sredinom maja i početkom juna suočiti sa “prilično teškom situacijom” .

rusijaSergej Šojguukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prst palac
10 dana prije

Rat u Ukrajini – 791. dan. U dosadašnjim sukobima poginulo gotovo pola miliona ukrajinskih vojnika, tvrdi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

I jos toliko ruskih vojnika

Dakle, 1.000.000 mrtvih da bi putin pokazao Zapadu da , hm, ni on ne zna vise sto zeli pokazati i dokazati



Josip
10 dana prije

Rusi oderite sve ulaze kuda im zapadna bagra dostavlja oruzje. I zavrsite sa Zelenskim jednim dobrim pogotkom..

rikverc
10 dana prije

uhićen šojguov zamjenik zbog korupcije.

Gad
10 dana prije

Imaju oni inicijativu od prvog dana.

Vrijeme
10 dana prije

Ako Rusija ne bude porazena u Ukrajini to ce biti kraj americkog imperijalizma

Schwarze Hunderte
10 dana prije

… U Ukrainsku sukobu Russia vs. BlackRock ( NATO ) – točnije …

anik
10 dana prije

Da pobjede što prije. To je spas i za takozvanu Europu.

tihobl
10 dana prije

Ovcertno je trebala biti kjucna utvrda druge linije NATO pakta. Ono je na uzvisini, a juzno od njega su nizine sa jezerima. Sad rusi mogu zaci sa ledja jezera i spustiti se iza Karlovke i Kurahova i opkoliti drugu liniju. Kretanjem na sjever opkoljavaju Toreck i Nju Jork.

Budalov predvidja da ce se to desiti po isteku mandata Zelenskog i da ce glavnina trupa biti u okruzenju. To je onda totalan raspad frontova i napravice vladu u egzilu (u Londonu).

Max
10 dana prije

Neupitno i nepovratno na svim bojištima.

Zvone
10 dana prije

Rusija je tek sada preuzela inicijativu? Ovaj se pravi lud ili šta?

subaru avatar
10 dana prije

Šojgi ne rise kvake šesterokrake, da kontroliraš ruski nuks davno si trebao spaliti lavića ko stvor nagija i hirija, odprdi u trasko0cima.

subaru avatar
10 dana prije

Pozdrav Mrčiju i ostaloj staroj ekipi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI