Rusija pojačava protivvazdušnu odbranu

Sergej Šojgu
12 komentara

Rusija će dodatno ojačati svoju protivvazdušnu odbranu postavljanjem unapređenih sistema kasnije ove godine, najavio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ministar je to rekao u ponedeljak na sastanku sa najvišim ruskim komandantima. Jačanje protivvazdušnih i protivraketnih sposobnosti je prioritet Moskve, rekao je Šojgu.

Isporuke protivvazdušnih sistema Pancir kratkog dometa, koji se mogu pohvaliti i projektilima i autotopovima, ove godine će biti “skoro dvostruko povećani” , rekao je ministar. Napomenuo je da se sistem pokazao izuzetno dobro u sukobu sa Ukrajinom.

Ruske trupe će takođe dobiti prve napredne sisteme S-500, kako protivvazdušne tako i namenske strateške protivraketne verzije, otkrio je Šojgu. Iako se malo zna o novom sistemu protivvazdušne odbrane, S-500 je navodno u stanju da presreće hipersonične rakete i takođe pogađa ciljeve u niskoj Zemljinoj orbiti, u zavisnosti od municije koja se koristi.

Osim toga, vojska je postavljena na nekoliko drugih novih sistema sa različitim dometima, uključujući S-400, S-300V4, Buk-M3 i Tor-M2U. Vojska će dobiti i radarske sisteme nove generacije, rekao je ministar ne precizirajući tačne modele.

“Napor da se poboljša vazdušna i protivraketna odbrana obezbediće visokokvalitetno pokrivanje najvažnijih objekata sistema komandovanja i kontrole, strateških nuklearnih snaga i grupacija trupa”, rekao je Šojgu.

Ruska vojska se suočila sa ogromnim brojem prijetnji iz zraka tokom sukoba u Ukrajini, primijetio je Šojgu, otkrivajući da su protivvazdušne snage te zemlje tokom sukoba srušile više od 30.000 ciljeva. Dronovi čine ogromnu većinu, sa više od 22.000 uništenih jedinica, dodao je ministar.

Protivvazdušna odbrana je takođe presrela više od 6.000 municije koju su lansirali različiti ukrajinski višecevni bacači raketa, uključujući preko 3.500 projektila ispaljenih iz američkih lansera HIMARS, rekao je Šojgu.

rusijaS500Sergej Šojgu
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
10 dana prije

S-500 razvio se u dvije modifikacije.
Bas me zanima kakve ce oznake dobiti – hoce li biti S-500M1 i S-500M2 ili nesto drugo posto je rijec o dva porpilicno razlicita sistema. Vece su razlike izmedju ova dva nova S-500 nego izmedju poslednje modifikacije S-300 i S-400.

Jomla
10 dana prije

Nije spomenuo onaj sustav protiv nisko- i ultraniskoletećih prijetnji? Ni on pojma nema, jbg 😛 😛

tihobl
10 dana prije

Руски дизајнери креирали су преносиви антидрон „Гјурза“ са вештачком интелигенцијом

Његов опсег ометања је 1.500 м у 10 фреквенцијских опсега. Производ је тежак 25 кг, рекао је генерални дизајнер Истраживачко-производног предузећа Геран Олег Жуков.

E ovo je presudilo u bitci za Ovcertnoje. Ukropi su pokusli zaustaviti rusko napredovanje masom dronova, ali nisu imali uspjeha. Zato mozete vidjeti ruske vojnike u grupama kako se lezerno setkaju po gradu.

tihobl
10 dana prije

Група научника из Москве и Рјазанског државног медицинског универзитета створила је средство за заустављање крварења за 10-15 секунди.

tihobl
10 dana prije

NATO je propao. Postali su prosjecna teroristicka organizacija. Pokusali su sinoc masovan napad dronovima dugog dometa na RF i samo su uspjeli pogoditi kolhoz u selu Razdor kod Smoljenska i zapaliti cisternu sa gorivom. U poslijednje vrijeme ne prolaze im napadi dronovima na RF. I kad nesto pogode steta je jeftinija od drona.

tihobl
10 dana prije

Државна дума ће појачати казне за диверзантске активности на територији Руске Федерације. Добијаће се до 35 година затвора.

tihobl
10 dana prije

Најбољи коментар поводом хапшења Тимура Иванова…

Невероватан човек. Својим хапшењем дао је празник толиком броју људи. Такође је изненађујуће јер нико од његових познаника није рекао ништа добро о њему у разговорима иза сцене. Нико и ништа. Нико. На фронту се радују, као да је заузето велико насељено место. Али радост је непотпуна, чекају наставак, а шта ако…

Олег Царев

subaru avatar
10 dana prije

Nosferatu da je zveknuo jednu na lavića u veljaći 2022 do ovog nebi ni došlo. No ovi varani sa ciozapada se Rusije ne plaše jer će u ratu pobijediti jer sve nuks na planeti kontrolira isti entitet pa tako i u Rusiji.

dupla kamilica
10 dana prije

Jeftinije i efikasnije je da se riješe hazara u svojim redovima.

Dawor
10 dana prije

SRA-MO-TAAAAA
🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

nessy
10 dana prije

Kao sto smo saznali nedavno, miroljubive USA su, iz cisto humanitarnih pobuda isporucile za lansere ATACMS rakete max. dometa (do 450km), kojima je u utorak gadjan Krim. Jedan od uvjeta za isporuku je bio da ne gadjaju ruski teritorij, ukljucujuci Krim. Ocito, to nije shvaceno ozbiljno, ili ih stvarno boli kiklop za obaveze iz dogovora. Rakete su, ocekivano, izazvale veliku stetu, samim time i obavezu uzvrata (barem) u istom opsegu. I sada, citat cemo za koji dan kako su krvolocne ruske horde gadjale Kijev, i energo-mrezu u blizini, i jos zapadnije gradove ukljucujuci infrastrukturu. Od najnovijeg paketa ‘pomoci’, od US, ako ista udje na UA teritorij, a ne bude barem gadjano od ruske vojske bit cu iskreno razocaran. Pa, znaju se moguce trase, zeljeznicke ili cestovne, ili aerodromi. Uz danasnje mogucnosti nadzora, od satelita, preko dronova, pa nadalje, ne razumijem kako ista zapadnog oruzja uopce udje tamo. Ima li netko… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI