Rusija poručuje Izraelu da osudi Ukrajinu

Marija Zaharova
13 komentara

Rusija se ne osjeća dužnom da osudi iranske raketne i bespilotne udare na Izrael u subotu, rekla je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Diplomata je objasnila da zapadni Jerusalim nikada nije osudio ukrajinske napade na ruske civile.

Prema izraelskim procjenama, najnovija demonstracija sile Teherana uključivala je stotine raketa i projektila, kao i bespilotne letjelice kamikaze. Iran je objavio da je napad bio odgovor na “brojne zločine cionističkog režima, uključujući napad na konzularni odjel iranske ambasade u Damasku”.

Pretpostavljeni izraelski zračni napad pogodio je 1. aprila iranski konzulat u Damasku u Siriji, pri čemu je ubijeno sedam oficira elitnog iranskog Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) Kuds snaga, uključujući dva visoka generala.

Iranski državni mediji tvrde da je u napadu u subotu pogođen niz izraelskih vojnih objekata. Izraelska vojska je zauzvrat insistirala da je njena protivvazdušna odbrana oborila skoro sve pristigle projektile.

U postu na svom Telegram kanalu u nedelju, Zaharova se obratila izraelskoj ambasadorki u Rusiji Simoni Halperin, koja je ranije rekla za RIA Novosti da njena zemlja očekuje da “naše ruske kolege osude iranski napad bez presedana na izraelsku teritoriju”.

Izraelski izaslanik je takođe izrazio nadu da će se Moskva suprotstaviti “pokušajima Irana da destabilizuje region”.

Zaharova je odgovorila: „Simona, podsjeti me kada je Izrael osudio čak i jedan napad kijevskog režima na ruske regije? Ne znaš? Niti ja.”

Predstavnik ministarstva vanjskih poslova je također naveo “redovne izjave u prilog akcijama [ukrajinskog predsjednika Vladimira] Zelenskog od strane izraelskih zvaničnika”.

U drugom saopćenju u nedjelju, rusko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je Moskva “duboko zabrinuta zbog još jedne opasne eskalacije u regionu”.

“Pozivamo sve uključene strane na suzdržanost. Nadamo se da će države regiona rješavati postojeće probleme političkim i diplomatskim putem”, dodali su iz Ministarstva.

Tenzije između Izraela i Irana eskaliraju od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u Gazi prošlog oktobra. Izraelske vlasti su tvrdile da je Teheran orkestrirao smrtonosni upad Hamasa koji je pokrenuo sukob.

Iran je negirao umiješanost, ali je obećao da će nastaviti podržavati palestinsku stvar.

iranIZRAELrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
17 dana prije

Drugim riječima lijepo je Izraelu dato do znanja da bude kuco. Do sada smo oba dvoje bili suzdržani u međusobnim bliskim susretima i držali se podalje kao da se to nas ne tiče. No mi ti nismo tamo neka banana država pa ćeš nama govoriti kako bi trebali postupiti. Ona s.anja koja si sam izazvao ne uplići nas u to.Ako si baš tako uporan da nas želiš ugurati u tvoja s.anja, izvoli pa probaj.
A Kina se još nije oglasila. Čeka da vidi kako će “izuzetni” reagirati u slučaju Izraelskog odgovora.
Lp

xyz
17 dana prije

Zaharova židovima stavila ogledalo, da vide koliki su lažovi i manipulatori.
Prasad barbarska….

Noname
17 dana prije

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja nazvao je hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a sazvanu nakon iranskog osvetničkog udara na Izrael “paradom licemjerja i dvostrukih standarda ” . Podsjetimo, masovni napad projektilima i bespilotnim letjelicama bio je odgovor Teherana na izraelsko ubojstvo časnika Islamske revolucionarne garde (IRGC) kao rezultat napada na iranski diplomatski ured u Damasku (Sirija). “Dobro znate da je napad na diplomatsko predstavništvo casus belli prema međunarodnom pravu. A da su zapadne misije napadnute, vi biste bez oklijevanja poduzeli mjere odmazde i dokazali u ovoj prostoriji da ste bili u pravu. Jer za vas je sve što se tiče zapadnih misija i zapadnih građana svetinja i mora se čuvati. Danas se u Vijeću sigurnosti odvija takva parada licemjerja i dvostrukih standarda Zapada, što je čak nekako nezgodno gledati”, rekao je Nebenzja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. “Ono što se dogodilo u noći 14. travnja nije se dogodilo u… Čitaj više »

Mrčikola
17 dana prije

Ne treba vjerovat u “twiter” diplomaciju…ono što se govori i radi “iza zatvorenih vrata” je jedino bitno, a o tome nećemo saznati dok nas, u doglednoj budućnosti, ne stignu posljedice tih pregovora i dogovora…a zabavljat se pretpostavkama; još uvijek možemo do mile volje. 😁

Josip
16 dana prije

Vrijeme je da Rusija reagira i napravi reda u izraelu te pocisti zidovsko smece s tog dijela svijeta..

Max
16 dana prije

Lijepo rečeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI