Rusija se može osloniti samo na sebe kada je u pitanju oružje

Vladimir Putin govor
9 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je važnost stalne opskrbe vojske i snažnog odbrambenog sektora u osiguravanju sigurnosti nacije. Rusija se može osloniti samo na sopstvene resurse, dodao je on.

U razgovoru sa novinarom Pavlom Zarubinom, Putin se osvrnuo na važnost efikasnog i održivog upravljanja odbrambenim sektorom od strane Ministarstva odbrane. Sve, pa i plate vojnika i narudžbine nove opreme, zavisi od toga, rekao je predsednik i dodao:  „To je veoma važno. To je osnova.”

„U tom pogledu možemo se osloniti samo na sebe“, rekao je Putin Zarubinu. “Niko nam neće doći raširenih ruku i samo donirati nešto. To možemo učiniti samo sami. I uspijevamo.”

Krajem maja, Putin je insistirao na tome da se “svaka rublja” potrošena na oružane snage efikasno iskoristi. Finansiranje ne bi trebalo samo da obezbedi potrebe vojske, već i da se “uklopi” u nacionalnu ekonomiju, naveo je on. Rusija je pojačala svoju odbrambenu industriju usred sukoba s Ukrajinom. U maju je šef odbrambenog konglomerata Rostec Sergej Čemezov rekao da je proizvodnja samohodnih artiljerijskih oruđa povećana deset puta, a proizvodnja vučenih topova 14 puta.

Proizvodnja municije za tenkove i borbena vozila pešadije porasla je za 900%, artiljerijskih granata za 600%, a municije za MLRS za 800%, navodi Čemezov, čija korporacija isporučuje oko 80% naoružanja koje ruska vojska koristi u sukob.

Mogućnosti ruske odbrambene industrije izazvale su zabrinutost među zapadnim pristalicama Kijeva. Ukrajina se u sukobu s Moskvom najviše oslanja na stranu vojnu pomoć. U februaru je The Guardian objavio da je rast proizvodnje ruske odbrambene industrije bio mnogo veći nego što su mnogi zapadni planeri odbrane očekivali. “Još uvijek nismo vidjeli gdje je ruska prijelomna tačka”, rekao je Mark Riisik, zamjenik direktora u odjelu za planiranje politike estonskog Ministarstva odbrane.

CNN je u martu izvijestio da će Rusija proizvesti tri puta više artiljerijskih granata nego SAD i EU zajedno. Američka vojska je postavila cilj da proizvodi 100.000 artiljerijskih metaka mjesečno do kraja 2025. godine, rekao je tada emiter, dodajući da je to “manje od polovine ruske mjesečne proizvodnje”.

Moskva je upozorila da će isporuke zapadnog oružja Ukrajini samo produžiti sukob bez promjene ishoda. Prema njemačkom Institutu za svjetsku ekonomiju Kiel, koji prati finansijsku i vojnu pomoć Zapada Kijevu, Washington i njegovi saveznici već su potrošili desetine milijardi dolara na oružje za Ukrajinu.

SAD prednjače na listi najvećih donatora Kijeva sa 50,4 milijarde evra (53,89 milijardi dolara) potrošenih na oružje. Njemačka i Velika Britanija su na drugom i trećem mjestu sa 10,2 milijarde eura, odnosno 8,8 milijardi eura.

Rusija je poslednjih meseci bila u ofanzivi, stabilno osvajajući Donbas i pokrenuvši novu operaciju u oblasti Harkov u maju.

rusijaSADukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 dana prije

Sve priče o nabavi oružja od trećih strana su glupost jer je to nepotrebno

Zvone
4 dana prije

Rusija kao da je sama sebi neprijatelj.

Lucija, prva
4 dana prije

Ma da možete, naravno… baš si sad usred rata po 23 godina spoprijateljio sa debelim kimom, samo si malo išo u posjet da se družis sa njim i pohvališ njegovu sexy frizuru i zalihe sala.

Koja
3 dana prije

Balkanske fabrike su tu… ako zatreba!

Lucija, prva
3 dana prije

“…proizvodnja samohodnih artiljerijskih oruđa povećana deset puta, a proizvodnja vučenih topova 14 puta.

Proizvodnja municije za tenkove i borbena vozila pešadije porasla je za 900%, artiljerijskih granata za 600%, a municije za MLRS za 800%…”

Komunisti izgradili.
Bilo konzervirano do potrebe.

Kod nas su konzervirane tvornice – prodane.
Zna se tko je što prodavao.

Zoran
3 dana prije

Pa naravno, to iz iskustva govori. Zna on kako je koktel Sputnjika V i Astre Zenece savršeno radio u Rusiji. 😂😂😄

tihobl
3 dana prije

Minobacacka granata 82mm kostala je oko 70$, a sad oko 460$.
Posto je kod rusa i druga Kima ne zna se.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI