Ruski ratni brodovi stigli u Libiju

Ruska Pacificka mornarica
21 komentar

Ruski mornarički brodovi stigli su u Tobruk, u Libiji, nakon posjete Egiptu, objavila je u ponedjeljak pres služba Generalne komande Libijske nacionalne armije (LNA).

Dva broda Pacifičke flote, vođena raketna krstarica klase Slava Varjag i fregata klase Udaloy Maršal Šapošnjikov, trebalo bi da provedu tri dana u libijskoj pomorskoj bazi.

“U sklopu jačanja odnosa između komande LNA i Rusije, grupa ruskih ratnih brodova, uključujući krstaricu navođenu raketu Varjag i fregatu Maršal Šapošnjikov, stigla je u Tobruk nakon završetka posjete Arapskoj Republici Egipat”, navodi se u saopštenju LNA. .

Dodaje se da je posjeta dio koraka za jačanje saradnje između zemalja, uključujući raspoređivanje 250 studenata i oficira u vojne akademije u Rusiji, od kojih će 100 pohađati pomorske institucije.

Generalštab mornaričkih snaga LNA objasnio je da posjeta ima za cilj potvrditi saradnju i koordinaciju između libijske i ruske flote u obuci, tehničkom održavanju, logističkoj podršci, razmjeni iskustava i informacija, te saradnji u pomorskoj sigurnosti.

Varjag i maršal Šapošnjikov posetili su egipatsku luku Aleksandriju od 10. do 14. juna. Na brodovima su održane svečane manifestacije povodom proslave Dana Rusije, a ruske i egipatske vojne snage izvele su zajedničke vežbe 14. juna. Vežbe su bile usmerene na uvežbavanje zajedničkih tehnika manevrisanja, testiranje komunikacionih sistema i unapređenje tehničke saradnje. U međuvremenu, zapadnoafrička država Mali nastoji da ubrzano unapredi svoje vojne kapacitete uz pomoć Rusije, rekao je ministar inostranih poslova Abdoulaye Diop u intervjuu za RIA Novosti.

Početkom juna visoka delegacija ruskog Ministarstva odbrane, predvođena zamjenikom ministra Yunus-Bek Yevkurov, posjetila je Niger i Mali. Prema Diopovim riječima, posjeta odražava želju Malija da ubrza implementaciju svog plana za jačanje vojnog i odbrambenog potencijala.

“Ovom posjetom se nastavlja i dijalog o jačanju strateškog vojnog partnerstva između naše dvije zemlje”, naveo je malijski ministar. Partnerstvo je usredsređeno na „jačanje borbenih sposobnosti odbrambenih i bezbednosnih snaga Malija radi postizanja veće autonomije, kao i na program nabavke vojne opreme“, istakao je on.

libijarusijaTobruk
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
7 dana prije

Pravi “partneri”! Stoka sitnoga zuba to nikada shvatiti neće

Vox
7 dana prije

Aime…brode brodi….armižaju ih na sve bande svita…..Kakve smo lude sriće more se dogodit da ih sarajevska džamija pozove u Neum……tako da bi tu nesritnu BiH tribalo podilit. Hercegovinu pripojit Dalmaciji pa nek sarajevska džamija pušta brode i trabakule niz Miljacku…..

tuf
7 dana prije

Lako se vozikati do Libije. Ajde pokažite snagu i neovisnost pa pristanite u Libanonu / Bejrutu, gdje ovih dana postaje vruće zbog cionističkih planova za agresiju.

Medo
7 dana prije

Jbg.mora se negdje natočit gorivo.

Max
7 dana prije

Potpora Khalifi Haftaru a i Tobruk je oduvijek bio strateški važna točka,

Lucija, prva
7 dana prije

Jes’ da je sada sve pod povećalom, ali…
Nalikuje na razmještanje figura na ploči.

S onima na Kubi

Bit će i koja podmornica u blizini ova dva broda. Dvije minimalno.

Karme
6 dana prije

Zivila Libija i slobodna Afrika od cionisticke sotonske zgadije.
Slava Rossija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI