SAD dozvoljava ukrajinske udare bilo gdje izvan linije fronta sukoba

M142 HIMARS
17 komentara

SAD su dozvolile Ukrajini da gađa ciljeve na ruskoj teritoriji koristeći oružje američke proizvodnje bilo gdje preko linije fronta – ne samo u regiji Harkov, piše Politico.

Ovo ne predstavlja promjenu politike Washingtona o korištenju oružja koje je isporučilo SAD od strane Kijeva, rekli su anonimni izvori agenciji u članku objavljenom u četvrtak.

Krajem maja, mediji su izvijestili da je administracija predsjednika Joea Bidena tiho dala zeleno svjetlo na ukrajinske napade koristeći američko oružje unutar ruske teritorije u “protivvatrene svrhe u regiji Harkov”. Zabrana dalekometnih udara duboko u Rusiji ostala je nepromijenjena, navodi se u izvještajima.

U intervjuu za ABC News ranije ovog mjeseca, Bajden je pojasnio da bi Ukrajina mogla koristiti oružje američke proizvodnje „samo u blizini granice sa Rusijom kada se rusko oružje koristi s druge strane granice za napad na određene ciljeve u Ukrajini.” Washington “ne odobrava udare 200 milja u Rusiju i ne odobravamo udare na Moskvu, na Kremlj”, pojasnio je.

Zvaničnici koji su razgovarali za Politico potvrdili su izjavu savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana ranije ove sedmice, u kojoj je rekao da sposobnost Kijeva da ispaljuje oružje koje je isporučilo SAD nije ograničena na regiju Harkov.

“Proširuje se svuda gdje ruske snage prelaze granicu s ruske strane na ukrajinsku stranu kako bi pokušale zauzeti dodatnu ukrajinsku teritoriju”, rekao je Sullivan u intervjuu za PBS u utorak.

Ruske snage sada napreduju u oblasti Harkov, ali ako se prebace preko granice u nekoj drugoj oblasti, “to bi važilo i tamo”, objasnio je Salivan. “Ne radi se o geografiji. Radi se o zdravom razumu. Ako Rusija napada ili sprema napad sa svoje teritorije na Ukrajinu, ima smisla samo dozvoliti Ukrajini da uzvrati snagama koje je udaraju preko granice.”

Rusija je više puta upozoravala na upotrebu oružja koje Kijevu isporučuju SAD i njihovi saveznici za napade duboko unutar njene teritorije, tvrdeći da bi takvi napadi predstavljali direktno učešće Zapada u sukobu, budući da ukrajinska vojska nije u stanju dugo pucati na strane zemlje. sistemi dometa bez pomoći NATO država.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da Moskva neće isključiti isporuku oružja drugim zemljama, uključujući Sjevernu Koreju, kao odgovor na to da Zapad pruža sisteme dugog dometa Ukrajini.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
5 dana prije

Činjenice: 1. Ukrajinskog stanovništva je prije rata bilo 3,3 puta manje nego ruskog 2. 35% predratnog stanovništva Ukrajine ili je u drugim državama ili na području koje više nije pod kontrolom Ukrajine, što znači da je sada omjer ljudstva 5:1 3. U zadnjoj predratnoj 2021. godini, Ukrajina je izdvajala za vojsku 6,9 milijardi dolara, a Rusija 66 milijardi dolara, tj. omjer je skoro 10:1 4. Rusija je 2023. godine izdvojila za vojsku 109 milijardi dolara, a sama bankrotirana Ukrajina sigurno još manje nego 6,9 milijardi 2021. godine – sve ostalo im dolazi sa Zapada, što može prestati bilo kog trenutka 5. Trenutno Rusija ima 1.100 borbenih zrakoplova 4. generacije i 400 borbenih zrakoplova novije generacije (sve ruska proizvodnja), dok Ukrajina ima 120 borbenih zrakoplova (sve ruska proizvodnja). Omjer je 12,5:1. Čak i da im do kraja godine dođe najavljenih 60 F-16 i da imaju dovoljno pilota za iste, taj omjer… Čitaj više »

Rudar
5 dana prije

SAD dozvoljava ??
Znači da je SAD odgovoran za svaki napad van linija fronta.
Još uvjek mi nije jasno kako Rusija dozvoljava to silno dovlašenje vojne opreme i tehnike preko granice.
To čim bi ušlo u ukrajinu 2-3km trebalo bi biti uništeno, zašto nije, ne znaju za transporte ?
Da, sigurno ne znaju.

Max
5 dana prije

Taj mač ima dvije oštrice.

Tito
5 dana prije

A ko su ti ameri da dozvole ukrajini ili bilo kome,i naši su se prodali zato nas svi i natežu

Gad
5 dana prije

Ništa tu Ukrajina ne gađa, ama baš sve radi esad.

onaj najglu...Dalton
5 dana prije

Biden: Pravimo plan za pobjedu Ukrajine.
Imamo već nacrt…

Washington i Kijev rade na “planu pobjede” Ukrajine nad Rusijom…

P.S.
Legenda, za koju neki tvrde da je izmišljena, kaže da su u atentatu u Marseju, smrtno ranjenom kralju Aleksandru I Karađorđeviću, posljednje riječi bile: ”Čuvajte mi Jugoslaviju…”
Urbana legenda, za koju neki tvrde da je izmišljena, kaže da je Bidena nedugo prije svoje smrti nazvao Kissinger i da su njegove posljednje riječi bile: ” Čuvajte… ”
Ovaj je zaboravio koga…

Bruno
5 dana prije

Izvanredno, glupi Sulivane. Hezbolah ima pravo gađati sve američke brodove u sredozemlju, našim kinžalima, ali ne na teritoriji SAD-a. Ovaj medvid je i idiot.

Karme
5 dana prije

Udariti na sotone u Washingtonu

Josip
4 dana prije

Pa ako treba i po teritoriju SAD. Cudi me da im jos nista nije kao slucajno zalutalo do Washingtona? Uh kao ono slucajno ukri zadali krive koordinate kao dronu na Zagreb.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI