SAD iznenađene brzinom Rusija je izgradila nove saveze

Amerika i Rusija
14 komentara

Vašington nije očekivao bezbednosna partnerstva Moskve sa Pekingom, Pjongjangom i drugim američkim “protivnicima” , piše Wall Street Journal, pozivajući se na anonimne obaveštajne izvore.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu sporazum o strateškom partnerstvu i međusobnoj odbrani sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom, prije nego što je otputovao u Vijetnam. Putinov put u Kinu prošlog mjeseca podstakao je jednog američkog kreatora politike da izjavi da su decenije američkih napora da razdvoje Moskvu i Peking propali.

“Brzina i dubina širenja sigurnosnih veza u koje su uključeni američki protivnici ponekad su iznenadili analitičare američke obavještajne službe. Rusija i druge nacije su ostavile po strani istorijska trvenja kako bi se kolektivno suprotstavili onome što smatraju globalnim sistemom kojim dominiraju SAD, rekli su oni”, izvještava WSJ u srijedu.

Washington je optužio Pjongjang da “šalje radnike u Rusiju da pomognu u pogonu proizvodnih linija oružja”, kao i da prodaje rakete i artiljerijske granate Moskvi, za upotrebu protiv Ukrajine.

SAD također vjeruju da je Kina omogućila ruskoj vojnoj industriji da zaobiđe sankcije Zapada, isporukom “ogromnih količina opreme dvostruke namjene, uključujući alatne mašine, mikroelektroniku… optiku za tenkove i oklopna vozila, i turbo motore za krstareće rakete”, navodi se u saopštenju. Izvori časopisa. Oni su također tvrdili da je Kina pomogla Rusiji da “poboljša svoje satelitske i druge svemirske sposobnosti za korištenje u Ukrajini”.

Peking je odbacio optužbe SAD-a, nazvao sankcije jednostranim i nelegitimnim, i optužio Washington za licemjerje zbog podsticanja sukoba naoružavanjem i snabdijevanjem Kijeva.

Iran je postao “glavni dobavljač oružja za Rusiju”, rekli su neimenovani zvaničnici Pentagona za Žurnal, optužujući Teheran da pomaže izgradnju fabrike u regiji Tatarstan koja bi mogla proizvoditi dronove Shahed-136 u hiljadama. “Proširene sigurnosne veze” Rusije sa DNRK, Kinom i Iranom ne predstavljaju vojni savez nalik NATO-u, već se čini da su “serija bilateralnih razmjena”, rekli su anonimni Amerikanci za Žurnal. Tehnološki transferi su uključivali rizik poboljšanja dugoročnih sposobnosti svih uključenih zemalja, ugrožavajući na taj način SAD, dodali su.

Ranije ovog mjeseca, na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je najavio da će ruska strategija ekonomskih odnosa sa ‘Globalnim Jugom’ uključivati ​​partnerstva zasnovana na “transferu tehnologije i nadležnosti, a ne na kontroli tržišta”.

Moskva je također signalizirala da će se okrenuti ‘globalnom jugu’, koji je otuđen ponašanjem Zapada u sukobu u Ukrajini. Pokušaji SAD i njihovih saveznika da izoluju Rusiju doživjeli su “potpuni neuspjeh”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u februaru.

PutinrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
7 dana prije

Uvedu dugogodišnje sankcije prema tim državama koje su potpisale sporazum sa Rusijom i onda se čude kako je Rusija uspjela tako brzo potpisati sporazum sa drugim državama. Logika im je na nivou djeteta od 10 godina.

Max
7 dana prije

Hitro i vješto.

hogar strašni
7 dana prije

Sad im je jasno da nisu tako omiljeni u svijetu. Da dođe do raspada EU ima ih još koji bi odmah prešli na Rusku stranu. I opet bi se čudili.

nastran
6 dana prije

čudom se čude kak do toga došlo ..ko pilići glisti

goran
6 dana prije

da amerika i ostala njihova gamad iz europe mogu potsticati ratove i gurati oružlje gdje ne treba,ali zato rusija i njihovi partneri ne smiju,e moj zapade baš si licemjeran.
ali neka zapad neće razumjeti dok ne dobije po nosu,a kad dobiju poslije toga zapada više neće biti.

Janoš
6 dana prije

Ako se ne varam, glavno NATO pravilo je da će vojno pružati zaštitu svojim članicama u slučaju agresije na njih. Zašto slično nebi vrijedilo i u drugim savezima drugih zemalja.

Гавран
6 dana prije

Putin je osigurao severni i južni bok Kine.
Sa Korejom vojnim paktom, a sa Vijetnamom političkim i vojnim približavanjem interesa.
Makron i ostali su dobili odgovor.
U slučaju slanja NATO trupa u Ukrajinu u pomoć rusima dolazi milion koreanskih vojnika.
Fabrike i stokovi koreanskog oružja i municije već podupiru potrebe fronta.

Ivek
6 dana prije

Demokratskom narodnom korejom, niti je demokratska koreja, ni bivša juga ni usa ni rusija..
Svugdje imaš diktatore ili vladare u sjeni s glupim političarima koji izvšavaju šta vladari u sjeni kažu.

Schwarze Hunderte
6 dana prije

A nisu iznenađeni kojom brzinom ih zapad – GUBI 🥴 ?!

trajko
6 dana prije

Istočno krilo osigurano je od gluposti! SCS do Filipina.Vojnika i opreme koliko hoćeš.

DEDA
5 dana prije

ČUDA SU ZA BUDALE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI