SAD obnavljaju kontroverzni špijunski program

Mike Johnson
6 komentara

Dom je u petak izglasao 273-147 za financiranje Odjeljka 702 Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi (FISA) iz 1978. godine. Izrađen 2008. godine, Odjeljak 702 legalizirao je ranije tajni program, dajući američkim obavještajnim agencijama moć da nadgledaju internet i telefonsku komunikaciju iz inostranstva koja se ostvaruje putem američkih mreža poput Googlea.

Navodno dizajniran da cilja strance, program također ‘indirektno’ prikuplja podatke od miliona američkih građana, kojima se onda može pristupiti bez sudskog naloga. Prema podacima objavljenim 2022. godine, FBI je koristio ovaj program za ispitivanje elektronskih podataka o gotovo 3,4 miliona Amerikanaca 2021. godine. Grupa od 19 konzervativnih zakonodavaca blokirala je proceduralno glasanje u srijedu, sprečavajući Johnsona da održi puno glasanje o obnovi Odjeljka 702. 19 republikanaca je podržao bivši predsjednik Donald Trump, koji ih je ohrabrivao da “ubiju FISA-u”, žaleći se da FBI je “nezakonito iskoristio” taj čin da špijunira njegovu kampanju 2016.

U petak ujutro, međutim, disidenti su se složili da će dozvoliti da se glasanje održi ako Johnson smanji finansiranje Odjela 702 sa pet godina na dvije, i održali odvojeno glasanje o amandmanu koji bi zahtijevao da FBI i druge špijunske agencije pribave potjernice prije korištenja programa protiv Amerikanaca.

Amandman – podržan od strane malo vjerovatnog saveza ljevičarskih progresista i tvrdolinijaških konzervativaca – dobio je 212 glasova za i 212 glasova protiv. Međutim, Johnson je iskoristio svoj neriješeni glas da porazi amandman, osiguravajući da se prisluškivanje američkih građana bez naloga može nastaviti i izazivajući bijes Trumpovih saveznika s Capitol Hilla.

“Govornik Johnson je bio konačno glasanje. On je bio taj koji je doveo do neuspjeha izmjene naloga”, rekla je novinarima predstavnik Gruzije Marjorie Taylor Greene. “Koja je razlika između govornice Pelosi i govornika Johnsona? Ne postoji nijedna”, dodala je ona, misleći na bivšu predsjednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

“Predsjednik republikanaca koji je glasao protiv zahtjeva za izdavanje naloga za američke građane nakon samog ovog procesa bio je očigledno zloupotrebljen da bi špijunirao Donalda Trumpa i njegova kampanja je izvan nje”, napisao je predstavnik Floride Greg Steube na X.

Johnson bi se trebao sastati s Trumpom na Floridi kasnije u petak. Očekuje se da će par razgovarati o ponovnoj autorizaciji FISA-e.

Mike JohnsonSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
16 dana prije

Nikad nisu ni prestali.

Miro
16 dana prije

Danas se sve i svi kontrolišu tj, špijunirali preko mobilnih telefona.
Jedna od stvari zašto su na telefonima ugradili kameru spreda i baterije koje se ne mogu izvaditi tako da se može prisluškivati non stop.

tatamata
16 dana prije

Djuro se vraca u osnovnu skolu ,… opet

Lucija, prva
15 dana prije

Zapad je odavno potonuo u totalitarizam. I nazadovanje u svakom smislu. Njemačka novinarka dobila azil u Rusiji. Ali je morala i njena majka s njom jer su joj zatvorili račun u banci i isprevrtali stan. “НОВИНАРКА из Немачке Дагмар Хен добила је азил у Русији.          Привремени боравак је добила у мају 2022. године на позив ТВ канала RT да би радила за информативни сервис на немачком језику.          Азил је затражила у фебруару 2024-те.          Хен подржава курс Москве и не планира да се врати у Немачку због претњи.          Довела је у питање верзију званичног Берлина о специјалној операцији у Украјини, па јој Немачкој прети затворска казна због „јавног умањивања значаја геноцида и ратних злочина“.          И њена мајка била је принуђена да се пресели у Русију.          То је и учинила када јој је полиција упала у кућу, а рачуне блокирала.           Хен је коаутор збирке чланака… Čitaj više »

Josip
15 dana prije

Nece jos dugo podvodni kablovi sa Amerikom biti na zivotu. Svinje treba odsjeci sa svih strana.

FELIX
11 dana prije

TO JIM NECE POMOCI

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI