SAD zatvaraju ruski vizni centar

Anatolij Antonov
11 komentara

Američke vlasti zatvaraju obje kancelarije ruskog viznog centra u zemlji i uskraćuju ruske diplomate oslobađanja od poreza, rekao je ambasador Moskve u Washingtonu Anatolij Antonov.

Ruski vizni centar djeluje u Washingtonu i New Yorku i pomaže onima koji žele da dobiju dozvole za putovanje u Rusiju u pripremi potrebnih papira i podnošenju ih konzularnim uredima Rusije.

“Amerikanci su nas obavijestili da se vizni centar zatvara”, rekao je Antonov novinarima u subotu. Ovaj potez Washingtona predstavlja “ozbiljan dodatni teret za nas s obzirom na činjenicu da su naši generalni konzulati u Hjustonu i New Yorku iscrpljeni od krvi” zbog protjerivanja ruskih diplomata iz SAD-a, naglasio je.

Još jedan “sitan, gadan napad” Vašingtona je odluka da se radnicima ruske ambasade oduzmu kartice za oslobađanje od poreza, rekao je ambasador. Te kartice su uobičajena praksa i dele se diplomatama u svim zemljama, objasnio je on. Američki zvaničnici nisu dali nikakav razlog za svoje postupke, istakao je Antonov. Što se tiče mogućeg odgovora Moskve, on je rekao da „nema potrebe za bilo kakvim ishitrenim potezima. Moramo razmotriti kakve će biti konkretne posljedice onoga što ćemo morati da uradimo.”

Prema riječima ambasadora, Amerikanci “pokušavaju slomiti [Rusiju], pokušavaju promijeniti [njenu] vanjsku politiku, pokušavaju natjerati naše diplomate da se sakriju iza zidova ambasade, da prestanu komunicirati i raditi”, rekao je on.

“To se neće dogoditi. Do posljednjeg diplomate, dok ostanemo ovdje, nastavićemo da obavljamo svoje dužnosti”, uvjeravao je ambasador.

Odnosi između Moskve i Washingtona su se stalno pogoršavali u protekloj deceniji, a administracija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame zatvorila je nekoliko ruskih konzulata nakon što je optužila Moskvu za “miješanje” u predsjedničke izbore 2016. godine. Diplomatski sukob je samo eskalirao otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022., što je izazvalo val zapadnih sankcija i nekoliko protjerivanja diplomata od strane obje zemlje.

Prošlog mjeseca, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio je da bi Moskva mogla umanjiti svoje diplomatske odnose s Washingtonom ako Zapad “nastavi putem eskalacije” u smislu podrške Ukrajini ili poduzimanja neprijateljskih ekonomskih poteza.

Anatolij Antonovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Svašta
5 dana prije

Zasto rusi ne prekinu sve Kontakte sa zapadom umjesto da stalno cvile I kukaju kako ih Zapad omalovazava?
Svijet je veliki, idite tamo.gdje vas vole !!!
🥰🥰🥰🥰

Note
5 dana prije

Nek tako Rusi napravu i Amerikancima u Moskvi pa ako ne ide nek prekinu diplomatske odnose, glupost je pozivati se na pravdu.

Schwarze Hunderte
5 dana prije

Pa neka onda pozatvaraju oni , Američke 🤷 ! 48 sati da napuste – ili … U stočni wagon pa u Poljsku . Ak ih žele primiti k’sebi 🤷 .

Sir Oliver
5 dana prije

Samo reciprocitet na sankcije sankcijama. Za imovinu na imovinu.Tu su naj osjetljiviji.

Jako zgodan
5 dana prije

Rusi bi se trebali polako zblizavati s Meksikom i pomoci im da vrate Kaliforniju i Arizonu pod svoje

Max
5 dana prije

Očekivano.

Josip
4 dana prije

Amerikanci su oduvijek bili svinje i biti ce svinje dok ih bude. Zalosno je da Europa sa svojim dupeliscima koji joj kao vode politiku to jos nije shvatila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI