Tajvan ‘uči od Ukrajine’ da se pripremi za napad

Tajvan
28 komentara

Tajpej proučava taktiku koju ukrajinska vojska koristi protiv Rusije u svojim pripremama za potencijalni napad, rekao je novi potpredsjednik samoupravnog ostrva Hsiao Bi-khim.

Njeni komentari dolaze u trenutku kada je tajvanski predsjednik Lai Ching-te izražavao zabrinutost da je Peking, koji Tajvan vidi kao neotuđivi dio svoje teritorije, navodno istaknuo „aneksiju i eliminaciju Republike Kine (Tajvana) kao veliko pomlađivanje uzrok svojih ljudi”, sugerirajući da se kopno neće zaustaviti ni pred čim da preuzme kontrolu nad ostrvom.

Govoreći na događaju koji je u utorak u Londonu organizirao Chatham House, britanski think-tank, Bi-khim je insistirao na tome da Tajvan mora reformirati i decentralizirati svoju vojnu komandnu strukturu, dodajući da vlada aktivno „uči od odbrane Ukrajine, gdje se vode manje borbe snage su se pokazale spretnim i prilagodljivim.”

Potpredsjednik, koji je izabran prošlog mjeseca, dalje je tvrdio da “autoritarni režimi” nastoje “utjecati i destabilizirati druge nacije kroz hibridne operacije poput političkog ratovanja, sajber-upada, ekonomske prisile i prijetnje vojnom silom”.

U svjetlu ove navodne prijetnje, Bi-khim je izjavio da je tajvanska vlada već poduzela niz koraka kako bi povećala svoju sposobnost da reaguje u slučaju napada. To uključuje udvostručenje budžeta za odbranu ostrva, produženje obaveznog služenja vojnog roka sa četiri meseca na godinu dana, davanje prioriteta nabavci novog oružja i druge mere, od kojih su neke inspirisane Ukrajinom, rekla je ona.

Istovremeno, unatoč geopolitičkim tenzijama, potpredsjednik je također predložio mogućnost omogućavanja komercijalnih partnerstava s kopnom, navodeći da Tajpej ima „interes da radi sa ljudima širom Tajvanskog moreuza na stvaranju stabilnog okruženja u kojem ljudi mogu nastaviti prosperitet.”

U međuvremenu, Peking je osudio novu vladu Tajvana, označivši svog novog predsjednika “opasnim separatistom” i pokrenuvši vojne vježbe oko ostrva nakon Laijeve inauguracije prošlog mjeseca.

Kineska vlada je nastavila da insistira da “ostaje posvećena mirnom ponovnom ujedinjenju”, ali je upozorila da takvu perspektivu “sve više nagrizaju separatisti za nezavisnost Tajvana i strane snage”, rekao je kineski ministar odbrane Dong Jun.

Tajvan je samoupravan od 1949. godine, kada su nacionalisti pobjegli s kopna uz pomoć SAD-a nakon što su izgubili Kineski građanski rat od komunista. Međutim, ostrvo trenutno priznaje kao suverenu naciju od strane samo 12 od 193 zemlje svijeta, dok se druge, uključujući SAD, pridržavaju takozvane politike jedne Kine, koja ukazuje na vladu u Pekingu kao jedini vladajući autoritet nad kineskim teritorije.

kinatajvanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 dana prije

Sta ih uci?
Izginite do zadnjeg.
Uzgojite naciste. Vi ste arijevci iako ste kosooki.
Ubijajte prljave kineze pocevsi od samih sebe…

Nekoime
5 dana prije

Imaju od koga učiti. Vjerojatno kopiraju i Maginotovu liniju.

tuf
5 dana prije

Samo korumpirana, plaćenička, kvislinška vlast pod stranom upravom koja pohađa konferencije Chatham House-a može glumiti i širiti laži o obranjivosti otoka. Strateški i logistički to je nemoguće a usporedba s Ukrajinom bi trebala biti predmet sprdnje. Ne samo zbog situacije u koju je ekvivalentni ukrajinski kvisling doveo tu državu, nego što geografske osobine logističkog planiranja uopće nisu usporedive. Ukrajina je kopneno vezana za saveznike, vojni resursi slobodno kolaju preko granica s Poljskom, Rumunjskom, Moldavijom. Imaju stratešku dubinu jer se glavna vojna skladišta, izviđačka oprema i gotovo kompletna obavještajna infrastruktura nalaze na područjima nedostupnima neprijatelju. Gdje Tajvan može imati takvu pozadinu? Na američkim nosačima koji neće primirisati bliže od Guama? Na Filipinima koji će se prvi pokriti ušima ako sukob eskalira? Transport će vršiti u paralelnom svemiru kako kineske podmornice, brodovi i zrakoplovi ne bi detektirali njihovo kretanje prema otoku dužine 200 milja? Naziv “think-tank” je doista oksimoron ako žele ostaviti… Čitaj više »

Ivana Podravec
5 dana prije

Sretno im bilo ! Valjda će biti i tako uspješni ko oni ?!

Max
5 dana prije

Ukrajinska taktika je korisna koliko i strojni prijevod.

Bato
5 dana prije

I tako, dok se mi godinama mučimo kako napraviti nekoliko „ophodnih kaića“ izgradnja kineskih ratnih brodova je u punom zamahu, na slici satelitski snimak brodogradilišta Jiangnan u Šangaju.
Samo ovdje se gradi 13 velikih brodova za kinesku mornaricu.
Prema podacima obavještajne službe američke mornarice, kapacitet brodogradnje Kine je 232 puta veći od SAD-a.
Dobro ste pročitali, samo 232x … i to samo ratnog brodovlja, po ukupno proizvedenoj tonaži Kinezi su još daleko jači, čak 354x.
Tako da su mi tragikomični likovi koji svoje viđenje stvari baziraju na sličicama i hollyvood-skim uradcima tipa Top Gun i slično.
Hvata me nelagodan osjećaj kada ozbiljnije pogledam graf ukupne kineske proizvodnje brodovlja. Definitivno za zapadnu brodogradnju je “prošla baba s kolačima“ kako to narod kaže.

Gad
5 dana prije

Neće to biti ni približno sličan rat kao ovaj u Rusiji. Kinezi ih budu speglali bez milosti u roku tjedan dana.

Josip
4 dana prije

U povijesti se uvijek pokazalo da su najbjednije poturice, oni koji izdaju svoju zemlju, svoj narod i svoju rodbinu te predu na stranu neprijatelja za kojeg se bore zdusno do zadnje kapi krvi. Vidimo to najbolje na primjerima Tajvana, Juzne Koreje i Ukrajine kako ginu za svoje zapadne kolonizatore koji ih s duge strane deru ko mlade majmune..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI