Turska će se pridružit tužbi za genocid protiv Izraela

Hakan Fidan
7 komentara

Turski ministar vanjskih poslova istaknuo je da Bliski istok više ne može tolerirati “provokacije” židovske države

Turska se namjerava službeno pridružiti tužbi za genocid protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu u srijedu, najavio je ministar vanjskih poslova Hakan Fidan na konferenciji za novinare u Kairu.

Slučaj ICJ pokrenula je u prosincu Južnoafrička Republika, koja je optužila židovsku državu za počinjenje genocida nad Palestincima u Gazi. Od tada je više od desetak zemalja najavilo svoju namjeru pridružiti se slučaju. Haaški sud tek treba donijeti konačnu presudu, ali je naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih radnji koje bi mogle potpasti pod UN-ovu Konvenciju o genocidu.

Fidan je naglasio da Bliski istok više ne može tolerirati “provokacije” Izraela, uključujući njegove napade na Libanon i Iran, te je optužio židovsku državu da provodi nasilje i “ekspanzionizam”, dok premijer Benjamin Netanyahu ima za cilj “zapaliti cijelu regiju”. ”

Ministar je osudio “izdajnički” atentat u Teheranu prošlog tjedna na političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha – koji je služio kao glavni pregovarač palestinske oružane skupine u neizravnim pregovorima o prekidu vatre s Izraelom.

Iran i Hamas optužili su Izrael da stoji iza napada, iako je židovska država odbila potvrditi ili zanijekati umiješanost.

Fidan je također optužio “bezuvjetne pristaše” Izraela za potkopavanje međunarodnog poretka – napominjući da su oni koji su osudili rusku ofenzivu protiv Ukrajine zatvorili oči pred izraelskom kontinuiranom okupacijom palestinskih zemalja.

“Zapad je izgubio svaku moralnu nadmoć u ovoj regiji zbog pitanja Izraela”, rekao je Fidan, naglasivši da je stalno držanje zapadnih lekcija muslimanskim zemljama o demokraciji i ljudskim pravima “odavno prešlo granicu”.

Pozvao je “vlasnike” Izraela da se “drže uzice”, upozoravajući da će regija i svijet morati platiti visoku cijenu “ako se masakr u Gazi ne zaustavi”.

Židovska država pokrenula je svoju ofenzivu u Gazi nakon upada militanata Hamasa u južni Izrael 7. listopada 2023. koji su ubili oko 1200 ljudi i uzeli preko 250 talaca. Tijekom naknadnog odgovora Izraela, navodno je ubijeno oko 40.000 Palestinaca, prema zdravstvenim dužnosnicima Gaze.

genocidHakan FidanIZRAELturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
1 mjesec prije

“Ubaciti svog igrača u centar zbivanja”….tako sve “ozbiljne” države, društva, organizacije, sekte, kompanije, konzorcijumi itd. rade! Da..

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Iz naslova bi se dalo shvatiti da je izvrsen genocid protiv Israela u cemu isto ima istine 😎 . Dakle naslov bi trebao biti: “Turska će se pridružit tužbi protiv Izraela za genocid” ! Ako ste to htjeli proslijediti. Nermine sta to tvoje ruke mlade rade? 😁

držnedaj
1 mjesec prije

Bravo!

RoPe
1 mjesec prije

To ce proci kao i one tuzne za Covid 19. Sto je s napadom Irana?

Max
1 mjesec prije

Neka ali uzalud.

Gad
1 mjesec prije

Dok ne izađete iz otana, nula bodova. Laprdate bez veze.

Bordo DNK
1 mjesec prije

Turska prvo treba da prizna genocid koji je počinila nad Armenima… Pa onda da se pridružuje tužbi za genocid nad Palestincima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI