Ukrajina ‘grabi’ američke rakete za Patriot obećane Švicarskoj

Patriot
8 komentara

SAD su odgodile zakazanu isporuku projektila-presretača dugog dometa Švicarskoj kako bi dale prioritet vojnim potrebama Ukrajine, izvještavaju u utorak švicarski mediji pozivajući se na vlasti.

Predsjednik Joe Biden najavio je prošle sedmice da će strani kupci američkog oružja morati stati iza Kijeva jer je Ukrajini potrebno oružje kako bi nastavila da se bori protiv Rusije. Švicarska je među zemljama pogođenim ovom odlukom, objavio je švicarski dnevni list Blick.

Prošle jeseni, evropska nacija je naručila rakete PAC-3 za sistem Patriot koji je dizajnirao SAD, u vrijednosti od 300 miliona švajcarskih franaka (340 miliona dolara). Međutim, obećane isporuke neće stići na vrijeme zbog sukoba u Ukrajini, reklo je nekoliko izvora u švicarskom ministarstvu odbrane za novinsku kuću, koja tvrdi da Kijev  “otima” oružje. Švicarska vojska je kasnije novinarima potvrdila da je izvještaj istinit.

Situacija pokazuje da je “Švajcarskoj ponovo potrebna nezavisna i robusna odbrambena industrija, kao i da diverzifikuje nabavku među proizvođačima i zemljama”,  navodi vojska. SAD su prošle godine ovlastile Švicarsku da nabavi do 72 napredne rakete presretača MSE PAC-3 po ukupnoj cijeni od 700 miliona dolara. Isporuka se očekivala negdje krajem 2020-ih ili početkom 2030-ih, prema izvorima švicarskih medija.

Washington je navodno tvrdio da je “viša sila” faktor koji omogućava izmjenu sporazuma zbog ozbiljnih nepredviđenih okolnosti. Ukrajinska kriza predstavlja pitanje nacionalne sigurnosti za SAD, navodno je rečeno švicarskim zvaničnicima.

“Ovo je kao tokom pandemije Covid-19: kada postoje problemi, svaka zemlja brine o sebi”, rekao je za Blick švicarski poslanik Thomas Hurter. “Odluka SAD-a pokazuje koliko brzo se pouzdanost može promijeniti.”

On je pozvao vladu da preispita svoj plan za postepeno ukidanje postojeće flote borbenih aviona, koje namjerava zamijeniti F-35 proizvedenim u Lockheedu. Švajcarska je naručila 36 njih prošle godine za sumu od preko 6,8 milijardi dolara koja će biti isporučena između 2027. i 2030. godine, kako bi njeno ratno vazduhoplovstvo moglo da povuče stare F-5 Tigrove i F/A-18 Hornete.

PatriotŠvicarskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
7 dana prije

Bas ljubazno od svajcaraca sto si donirali placene rakete. I anemicni ce donirati fafale.

Sparkling
7 dana prije

Zar nisu Švicarci poznati po svojoj neutralnosti (ili se je nešto promijenilo?) pa veliko je slobodno tržište a Švicarska je slobodna zemlja i ne mora nikoga pitati gdje će kupiti rakete za svoje potrebe obrane.
Lp

tuf
7 dana prije

Obzirom da ameri proizvode tek 600 PAC-3 raketa godišnje bolje im se moliti bogu da oni, kao i njihovi poslovni partneri, nikada ne budu izloženi modernim zračnim napadima. Potrošili bi zalihe u par dana intenzivnog sukoba.

nastran
7 dana prije

sve to preskupo za rušiti tamo neke pizdarije

Max
7 dana prije

Ukrajinci uništavaju sve ostale.

Mučki Provokator
7 dana prije

Govirili su da jedna ta rakete kosta 6 miliona a sad ispada da jedna kosta skoro 10 miliona. I ko to placa i finansira , pa mi svi evropska stoka sitnog zuba bez ijednog protesta a Amerikenjcima naravno bilo kakav mirovni sporazum nije u nikakvom interesu nego se najvjerovatnije bore sa problemom naruzdbi koje ne stignu proizvesti…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI