Ukrajina je frustrirana SAD zbog obuke pilota F-16

Zelenski F16
9 komentara

SAD traže “izgovore” za neuspeh da pripreme dovoljan broj ukrajinskih pilota borbenih aviona F-16 da pomognu u ratnim naporima, tvrdi šef komisije za nabavku oružja u kijevskom parlamentu Aleksandra Ustinova.

Sponzori Kijeva u takozvanoj ‘F-16 koaliciji’ – SAD, Belgija, Danska, Norveška i Holandija – obećali su da će isporučiti do 60 aviona američke proizvodnje do kraja ove godine. Ukrajinski piloti se obučavaju u SAD-u i Danskoj, dok je planiran poseban program obuke u Rumuniji, ali tek treba da počne.

Do sada je samo osam ukrajinskih pilota prošlo obuku u bazi Nacionalne garde Morris Air u Tusonu u Arizoni, rekla je Ustinova za britanski The Times u intervjuu objavljenom u ponedjeljak. Dodatnih 12 se obučava u Danskoj, dodala je.

Kašnjenje u pripremi znači da će Ukrajina vjerovatno imati samo 20 potpuno obučenih pilota F-16 do kraja ove godine, rekao je zakonodavac. Ukrajina je ranije tražila od SAD još najmanje deset mjesta u programima obuke, ali je odbijeno, napomenula je Ustinova.

Prošle sedmice, Politico je pisao da su napori Kijeva da uvede još 30 pilota u zapadne ustanove za obuku odbijeni. Ukrajinski piloti su već naišli na jezičke barijere, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane za novine. Baza u Tusonu može da trenira samo 12 odjednom, a Vašington već ima rezervisane pilote drugih zemalja, dodao je izvor.

Ustinova je dovela u pitanje američko opravdanje za kašnjenje, sugerirajući da je to bilo namjerno.

“To nisu argumenti, to su izgovori i oni ih stalno iznova smišljaju”, rekla je ona. Kašnjenja u obuci vjerovatno su motivirana strahom Washingtona da bi veliko prisustvo američkih F-16 u ukrajinskom sukobu Moskva mogla smatrati integracijom zemlje u NATO, rekla je Ustinova za The Times. “Ovo je potpuno političko.”

F-16 su potrebni da bi se ublažio efekat ruskih klizećih bombi na bojnom polju, oružje koje je pokazalo razornu efikasnost u sukobu u Ukrajini, naglasila je Ustinova. “Ove bombe su ogromne – od 500 kilograma do 1.500 kilograma”,  a za Kijev je jedino rješenje da se “obore jet-to-mlaz”.

Moskva je više puta upozoravala da zapadne isporuke oružja neće promijeniti tok sukoba, već ga samo produžiti, uzrokujući još više smrtnih slučajeva. Predsjednik Odbora za odbranu ruskog parlamenta Andrej Kartapolov odgovorio je na izjave Kijeva o planovima da neki F-16 budu stacionirani izvan Ukrajine. Ukoliko avion poleti iz inostranih baza i bude korišćen za napad na ruske snage, i avioni i objekti u kojima se nalaze smatraće se  “legitimnim ciljevima”,  upozorio je Kartapolov.

SADukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MrKamenjarac
8 dana prije

…STAVI SI PRST U GUZU I BIT CES BOMBARDER VOLDOMOR…..

Bosna
8 dana prije

Amerika nema saveznike ona ima samo vazale.

Max
8 dana prije

Ljuti su jer im nisu poslali Toma Cruisea i Kelly Mcgillis.

Tupko Glupko
8 dana prije

Koliko će Ukri još trpiti igrokaz Zapada?
Održavaju ih tek toliko da im glava viri iznad vode, a na kraju će ih ostaviti na cjedilu.
Izgleda da samo to njima još nije jasno dok ginu za ciljeve izuzetnih.

Ovo sa avionima je i 10-godišnjoj djeci jasno – dolaze 60 F-16 do kraja godine, a možda i neće.
8 pilota obučeno, 12 je još na tečaju, drugi odbijeni, jer izuzetni imaju obučavati pilote i drugih zemalja.
Izgleda da već znaju da Ukrajina neće primiti više od 20 F-16.

Zlovenac
8 dana prije

Američki zapitak če platiti evropa, posle čemo ponizno raditi za Kineze.

Josip
8 dana prije

Ovi ukrajibski majmuni su se cijelom svijetu popeli na kurac. Kada ce konacno Rusi to samljeti?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI