Ukrajina možda tempira prijetnje Krimskim mostom sa američkim izborima

Maria Zaharova
25 komentara

Nove ukrajinske prijetnje dizanjem u vazduh ruskog Krimskog mosta mogle bi biti tempirane tako da se poklope s kampanjom za predsjedničke izbore u SAD-u, sugerirala je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

U intervjuu za Izvestiju u subotu, Zakharova je procijenila komentare šefa ukrajinske Glavne obavještajne uprave (GUR), Kirila Budanova, koji je rekao da Kijev “naporno radi” na planovima da uništi ključnu vezu između poluostrva Krim i kopna Rusija u narednih nekoliko mjeseci.

Ukrajina je izvršila brojne napade na most. U oktobru 2022., veza je oštećena kamionom bombom za koji su ruske vlasti tvrdile da ga je direktno organizovao Budanov. U julu 2023. godine, most je udario ukrajinski pomorski dron. Oba napada dovela su do nekoliko civilnih žrtava.

Zaharova je insistirala da je Budanovljeva prijetnja “čisti terorizam”. Ona je nazvala “iznenađujućim” da bi Kijev mogao da planira napad na most na vrhuncu izbornog ciklusa u SAD, koji će kulminirati u novembru kada Amerikanci izađu na birališta. “Nije li ovo dio američke predizborne kampanje, tokom koje bi trebali biti predstavljeni uvjerljivi dokazi ‘dostignuća’ Bijele kuće i ukrajinske vlade?” Pitala se Zaharova, dodajući da bi se njome mogla opravdati dodatna finansijska pomoć od nekoliko milijardi dolara.

„Amerikanci ne mogu ništa da grade u Ukrajini: ni mostove ni demokratiju. Oni mogu samo da unište”, naglasila je ona.

Budući da je sadašnji predsjednik Joe Biden odustao od utrke zbog zabrinutosti za svoje godine i sposobnost za funkciju, glavni predsjednički kandidati u SAD-u su sada republikanac Donald Trump i demokrata Kamala Harris, trenutno potpredsjednica.

Dok je Trump kritikovao cijenu američke pomoći Kijevu i obećao da će okončati sukob u roku od 24 sata ako bude izabran, Haris se pozicionirala kao nepokolebljivi pristalica ukrajinske vlade. Pod Bajdenovom administracijom, SAD su Ukrajini dostavile rakete dugog dometa ATACMS, koje su korištene u neuspješnom napadu na most u maju.

Još jedan napad ATACMS-a na Krim mjesec dana kasnije odnio je četiri života civila i povrijedio više od 150 na plaži u Sevastopolju.
Rusija je više puta osuđivala zapadne isporuke oružja Ukrajini, tvrdeći da one samo produžavaju sukob, dok Zapad čine direktnim učesnikom u neprijateljstvima.

Krimski mostMarija ZakharovarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Subaru avatar
1 mjesec prije

Jedva čekam da ukri predvođeni hazarima to naprave da Nosferatu odlućno zaprijeti da će biti svašta ako opet tako nešto ponove.

R M
1 mjesec prije

Ma ovo je sve šarada i ko su uopšte Rusi, Ukrainci, a tek ovi zapadni narodi? Vinčanska civilizacija je postojala na ovim prostorima pre 8000 godina, napravili su neke podele, pisali lažnu istoriju. Ovde na Balkanu je sve nastalo

Josip
1 mjesec prije

Oderite vec jednom Kijev s bare 10 kilotona pa ako ne bude dovoljno jos poneku bas kao sto su Amerikanci sredili Japan i pretvorili ga u pudlicu.

tihobl
1 mjesec prije

Иницијатива се изјаловила. Чешка не може да пронађе где да купин гранате за Украјину.

Bitno je da su prikupili pare od drugih drzava.

Karma
1 mjesec prije

Atomska u celo onom narkomancini i Kijev i mir u kuci

Karma
1 mjesec prije

Jadni ukrajinci koja ih bagra zrtvuje za kabala interese. Bolje da ne pobjede jer ce placati kredite miljarde godina…
Masu mrtvih, zemlja iscrpljena i ludilo se nastavlja ritualnim zrtvovanjima slavena demonima BAALA

Mrčikola
1 mjesec prije

Maria Zakharova je zaista pristala, privlačna žena…ali od Zakharovih, po mojem viđenju, Svetlana Zakharova je na prvom mjestu…ne može je se čovjek nagledat dok pleše…ma, koju god ulogu plesala.😁

Max
1 mjesec prije

Zaharova.

Jomla
1 mjesec prije

Nabavite neke novije slike Zaharove, ima ih k’o u priči, ova je slika svima doπzdila, jbg 😛 😛

Peter Tosh
1 mjesec prije

Kako god, Marija je i dalje prava pi.ka.mogu mislit kakva je bila prije 25 godina.

vrlodrag
1 mjesec prije

Čitam jučer kako se pripadnici TCK ,mobilizacijska služba, žale na loš tretman od strane mobiliziranih vojnika ukrajinske vojske. Ponašanje je vrlo uvredljivo govori Aleksandar Matsko.

Vojnici ukrajinske vojske im govore zar neželite sa nama u Bahmut.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI