Ukrajina ‘želi mir što je prije moguće’

Ukrajina i Rusija
24 komentara

Ukrajina namjerava održati drugi “samit mira” kasnije ove godine, rekao je zamjenik šefa ureda Vladimira Zelenskog Igor Zhovkva. Međutim, zvaničnik je naglasio da Kijev ne može prihvatiti zahtjev Rusije da povuče trupe iz četiri regiona.

U intervjuu novinskoj agenciji Interfaks-Ukrajina u petak, Zhovkva je rekao da njegova zemlja želi nastavak prošlosedmične mirovne konferencije u Švajcarskoj. Događaj je bio fokusiran na tri tačke Zelenskog „formule mira“, uključujući razmjenu zatvorenika, hranu i nuklearnu sigurnost. Moskva nije pozvana na skup i odbacila je plan Zelenskog, koji poziva Rusiju da se povuče sa svih teritorija koje Kijev smatra svojim.

“Želimo održati drugi mirovni samit prije kraja godine. Proces ne treba odlagati. Ukrajina, kao niko drugi, želi mir što je prije moguće”, rekao je Zhovkva, dodajući da Kijev “definitivno ne želi da se mir zasniva na takozvanom ruskom priznanju stvarnosti”.

Prije konferencije koju je organizirala Švicarska, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna odmah započeti mirovne pregovore s Kijevom ako se povuče iz ruskog Donbasa i iz oblasti Herson i Zaporožje, uz konačni dogovor koji uključuje neutralnost Ukrajine i ukidanje zapadnih sankcija. I Kijev i Zapad odbili su ponudu.

Upitan gdje bi se mogao održati mogući naknadni sastanak, Žovkva je sugerirao da bi domaćin mogla biti neka zemlja globalnog juga, ali je odbio da navede bilo koju konkretnu naciju, tvrdeći da bi Rusija tada mogla pokušati spriječiti održavanje skupa.

Zvaničnici u Kijevu su ranije ostavili otvorenu mogućnost pozivanja Rusije na sljedeću konferenciju, a švicarski zvaničnici su rekli da ona neće biti održana u Evropi ili na Zapadu i nagovijestili da bi se Saudijska Arabija mogla razmotriti kao opcija.

Putin je ranije događaj koji je organizirala Švicarska nazvao zapadnim trikom za stvaranje iluzije globalne antiruske koalicije i odvraćanje pažnje od korijena sukoba.

Međutim, Aleksej Čepa, zamenik šefa Komiteta za spoljne poslove ruske Državne dume, sugerisao je da bi Moskva mogla da učestvuje na sledećem sastanku pod uslovom da se na skupu razmotre uslovi Rusije za okončanje sukoba.

rusijaukrajinaZhovkva
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
5 dana prije

Nakon “Mirovnog summita”” u Švicarskoj Zelenski je dobio samo prijateljsko tapšanje po ramenu…

P.S.
Zelenski je prije sumita u Švicarskoj posjetio Saudijsku Arabiju i sastao se s prijestolonasljednikom Salmanom.
Žicao ga da dođe na summit, a možda i još nešto…
Salman mu rekao da mora na hadž.
Da je trenutno rentao sve deve, al’ će mu poslat suve datulje…

Jomla
5 dana prije

Tako je providno da “zapad” želi da se riješi ukrajinsko-ruskog konflikta ovako ili onako… pun im je qrac. To čak i ja vidim, jbt… 😛 😛

Josip
5 dana prije

Mora se odreci americke i NATO stoke..

nastran
5 dana prije

Kijev “definitivno ne želi da se mir zasniva na takozvanom ruskom priznanju stvarnosti”.A na čemu da se zasniva…na fantaziji?

eks
5 dana prije

USA-NATO žele da se što pre izvuku iz ovog rata, jer su pretrpeli poraz, da bi sve to prikazali kao poraz Ukrajine , a sebe predstavili kao mirotvorca. Ljigavci i svetski zločinci traže izlaz iz sramote i katastrofe.

Tupko Glupko
5 dana prije

Nisu četiri regije, već pet ako se računa i Krim.

Ali to opet ne rješava problem mogućeg slanja dalekometnih raketa i dronova sa rusko-ukrajinske granice duboko na teritorij Rusije, a tamo je Rusija najnaseljenija što Ukri redovno rade i sa poslanim zapadnim oružjem.

Jedini način je da Rusi dođu do Dnjepra i presjeku Ukrajinu na pola i da odsjeku Ukrajinu od Crnog mora da bi onemogućili dubinska bombardiranja Rusije.

Darko 7
5 dana prije

Da zapadne sile žele mir, ovaj rat u Ukrajini ne bi bio pokrenut. Ovakvi članci više nemaju smisla. Dajte neki domaći članak (ex Yu). Pišite o političarima kako ciljano rade protiv interesa svog naroda. Svaki dan po par članaka. Možda će portal imati velikih problema, ali to je ono što nam treba.
Npr. mogili bi malo pokrenuti priču o Zambiji i onom LGBTŽNJ paru koji je “usvojio” dijete mimo svih zakonskih propisa, ministar Banožić ubio čovjeka u prometnoj…
Vjerojatno i u Srbiji, Bosni, Makedoniji postoji nešto šta ljude može pokrenuti, a ne da nas “pojedu” migranti, a mi se iselimo na zapad.
Logično, dobri ste…

goran
5 dana prije

putin vam je lijepo rekao i vama i cijelom svijetu kako mir može izgledati i jedino na taj način če biti mira.
sve što budete više odugovlačili sve če biti gore i gore za vas,zato ako ste pametni bolje da sad prihvatite ove uvjete jer ako budete odbili slijedeći put če biti uvjeti takvi da če vam oduzeti još koju regiju

Sparkling
5 dana prije

Zar ništa niste naučili iz filmova o kaubojima i indijancima?
Kad vam anglosaksonci dovedu nekoliko poglavica i pokušavaju ih uvjeriti u iskrenost za postizanje mira i prestanak sukoba.
Ma da, i kako se ono završava? Naravno, u filmu je kraj srcedrapajući i suživot je moguć.
A stvarnost? Bizoni su skoro nestali. Ali Indijanci nisu bili te sreće.
Kad vam anglosakson priča o miru budite uvjereni da sprema nešto podlo protiv vas.
Lp

Protiv Sistema
5 dana prije

Opet je avet prošlosti u vidu nacizma digla glavuu Ukrajini i Evropi baš kao i prije drugog svjetskog rata. Opet Rusija gasi požar i eliminira društvo od najbolesnijih pripadnika društva. Nadam se da Rusija neće stati dok deratizacija ne bude potpuna. To je u interesu svih nas slavena i cijele Evrope da se opet možemo vratiti nekom boljem svijetu i životu.

Max
5 dana prije

Lažu.

Tadija sa
4 dana prije

Kapitulacija je najbolja opcija za Ukrainu,sve ostalo je sve gore i gore.

Zvone
4 dana prije

Ukrajina gubi rat pa bi sada da se što pre postigne mir ali pod njihovim uvjetima. Meni se čini da nisu baš normalni.

David
3 dana prije

Ja navijam da Rusija osvoji Odesu i kompletnu Odesku oblast, uostalom to je oduvijek bila Rusija. nakon što time odsjeće svaku Ukrajinsku mogučnost da morskim putem dobije bilokakvu zapadnu pomoć i utvrdi se u toj oblasti krene na sjever prema Bjelorusiji a iz Bjelorusije na jug krene zaboravljena Wagner vojska te dvije vojske bi presjekle Ukrajinu napola. Okružena istočna ukrajina i kijev bi bili osvojeni u tjedan dana jer s zapada im nebi mogla doći nikakva pomoć. ostatak Ukrajine nebi imao nikakav izlaz osim da predloži bezuslovnu i apsolutnu kapitulaciju s prestankom državnog identiteta i integraciju u rusku federaciju pod Ruskim uvjetima. Ukrajina bi nestala kako je i nastala, a njeni Američki prijatelji bi Rusiji opet jačali ekonomiju i smišljali sankcije na račun Europe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI