Zelenski za neuspjehe Ukrajine u Harkovu krivi ‘cijeli svijet’

Zelenski
42 komentara

Cijeli svijet je kriv za neuspjeh Ukrajine da zaustavi nedavna napredovanja Rusije u regiji Harkov i sada mora pomoći Kijevu da promijeni situaciju, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski u intervjuu za ABC News u četvrtak.

To dolazi nakon što su ruske snage prošle sedmice uspjele zauzeti nekoliko naselja u blizini drugog najvećeg ukrajinskog grada. Najviši vojni zvaničnici u Kijevu priznali su da je situacija sada “izuzetno teška” i da se ukrajinske trupe bore da održe poziciju zbog toga što su brojčano nadjačane.

Upitan da li vjeruje da su za neuspjehe Ukrajine na bojnom polju krive SAD, Zelenski je novinarima ABC-a rekao da je “kriv svijet” i optužio međunarodnu zajednicu da daje “mogućnost Putinu da okupira”.

Ukrajinski lider je rekao da zemlja “ne može priuštiti da izgubi Harkov” i da “svijet može pomoći” Kijevu da zadrži vitalni grad na severoistoku zemlje. „Sve što nam treba su dva sistema Patriot“, rekao je Zelenski, sugerišući da „Rusija neće moći da okupira Harkov ako ih imamo“.

Predsjednik se također požalio da sredstva koja su Kijevu odobrile SAD zapravo ne stižu do zemlje i umjesto toga se troše “u američkim fabrikama, stvarajući američka radna mjesta”. U međuvremenu, američki državni sekretar Antony Blinken, koji je ove sedmice posjetio Kijev, uvjerio je ukrajinsko rukovodstvo da Washington “aktivno i hitno” pokušava nabaviti sisteme protivvazdušne odbrane Patriot za Ukrajinu od milijardu dolara. Prošlog mjeseca, Zelenski je insistirao da Ukrajini treba 25 takvih baterija, ali je kasnije revidirao taj broj na “najmanje sedam”.

Svaka baterija Patriot sastoji se od elektrane, radarske i kontrolne stanice, lansera raketa na kamionima i vozila za podršku, a košta oko milijardu dolara. Trenutno se vjeruje da Ukrajina posjeduje najmanje tri Patriota, od kojih je jedan stacioniran u blizini glavnog grada. Prošle godine, jedna od ovih baterija je navodno oštećena ili uništena u napadu ruske hipersonične rakete.

Moskva je u međuvremenu u više navrata izjavljivala da nikakav zapadni sistem naoružanja ne može promijeniti neizbježan ishod sukoba i upozorila je da će nastavak naoružavanja Ukrajine samo produžiti krvoproliće i povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivana Podravec
15 dana prije

Zelenski je veliki licemjer i glumac . Dobio je milijarde $ i € kako bi napravili obrambeni štit kod Harkivske oblasti , dobili su oružje , a morali su i kupiti , imali su novac . Naravno taj novac umjesto za obranu curi na privatne račune i nikad dosta . Sad je kriv cijeli svijet , samo ne Zelenski . 🤔

ante
15 dana prije

Odjebi majmune koji si odveo u smrt i invalidnost do kraja života milijun Ukrajinaca jer ti se nije dalo pregovarat,bolje konju 10 godina pregovarat nego 1 dan ratovat

burt
15 dana prije

znali su da se ruska vojska grupira u graničnom području prema harskovskoj oblasti i da će krenuti u dva pravca, jedan prema Harkovu i drugi prema Kupyansku i ostavili su nebranjen prostor, bez trupa i utvrđenih položaja a prepreke za zaustavljanje ruskih oklopnih jedinica su razbacane na gomilama, nisu mogli Ruski dobrovoljački korpus i jedan bataljon granične službe zaustaviti ruski prodor u situaciji u kojoj ih ruska avijacija žestoko udara, ili se radi o izdaji ili o korupciji u vojnom vrhu Ukrajine, Zelensky priča gluposti a ne govori zašto su ukrajinske jedinice prebačene na druge dijelove fronta, Budanov i Sirski su ovaj put dobro zabrljali a pogotovo Budanov koji Rusima javno govori kuda da udare

15 dana prije

O čemu priča Zelenko – zar neće biti za mesec dana u Moskvi?
Sad sam totalno zbunjen 😉

tihobl
15 dana prije

U pravu je Zelenski – kilavi NATO nije u stanju da zastiti jedan Vlocansk, mali gradic na istoku bivse ukrajine.
NATO im je posalo nemacke inzenjerce da izgrade fortifikacije Harkovske oblasti. Zelenski je nabavio materijal i robovsku radnu snagu, a jedan iskader padne na hotel sa njemackim oficirima i radovi stanu. Vise od pola godine NATO nije u stanju da posalje druge inzenjerce. U medjuvremenu seljaci su pokrali dasne, gerede i bodljikavu zicu, ostali su samo betonski trapezi istovarenui pored seoskih cesta.
Zelenski da je pametan prestao bi moliti zapad za pare. Pozvao bi Kremlj, zatrazio prekid vatre od mjesec dana, a onda sa vojskom udario na Brisel. Ima dovoljno armije da pregazi sve do Pariza i da opljacka.

vrlodrag
15 dana prije

Nikad sebi degenerici neće priznati da su krivi, Kriviti će sve i svakoga uključujući cijeli svijet ali sebe neće.

Izrazito bionegativan čovjek.

Zdravko Ivanšić
15 dana prije

Što Zelenski sere sad mu je cijeli svijet kriv , ne podržavam nikoga ali on je kreten želi sve zvuči u rat cijelu Evropu idijotizam kreten jedan ljudi iz Ukrajine ne žele više ginuti bude ko je na vlasti a sve ste mogli riješiti još u samom početku rata kad je počelo ,ovog sad meni bilo koliko si vojnika poslo u smrt ko i Rusi za što za koga a koliko kriminala kod vas u vladi koju imaš koliko ste sveg dobili nikad nećete vratit jer nemate od kuda sve to vratit , prisilno mobiliziran mlade kreni prvo ti na prvu crtu sa puškom jebo vas rat između ostalog vas i Rusije na kraju niko ne bi pobjednik nego gubitnik u svemu tome

Max
15 dana prije

Zato pare i slikanje ide njemu.

Bruno
15 dana prije

Bolje da se držo kite i klavira. Tu je bio uspješan, a politiku je trebao prepustiti nekom sa IQ -om većeim od 10.

15 dana prije

Past’ će on pod autobus!

Tupko Glupko
15 dana prije

Cijeli svijet je kriv što on ne želi pregovarati sa Rusijom, a bori se sa tuđim oružjem.
Pod ovo “cijeli svijet” misli na ovih 17% svjetskog stanovništva što sankcionira Rusiju, a neki od njih i šalju oružje.
Nisu uzalud instalirali na mjesto ukrajinskog predsjednika glumca i komičara.
Bio je nekima i uvjerljiv prvih pola godine rata, sada u trećoj godini rata niti najveći glumac na svijetu više ne može prodavati narodu muda pod bubrege.
Osim vladajućim zapadnim političarima.
Da nam je znati koja im je korist od ovoga. Pogotovo europskim.

FELIX
15 dana prije

ZELENSKI MORA DA KRIVI SAMOG SEBE I RUSIJU KOJU JE DOSLOVNO NATERAO U OVAJ SUKOB, JER JE PRIPREMAO NAPAD NA DONECKU I LUGANSKU REPUBLIKU SA NAMEROM DA OBE VRATI NATRAG U UKRAINU, IOAKO TAMO U VECINI ZIVE RUSI KOJI SU SE ODLUCILI ZA ODCEPLJENJE OD UKRAINE I STVARANJE NOVIH NEODVISNIH DRZAVA. RUSIMA NE MOZEMO ZAMERITI DA SU SE ODLUCILI DA PRPRECE UKRAINSKI NAPAD SA CILJEM DA OBE RUSKE REPUBLIKE UNISTE.PORED TOGA UKRAJINA HOCE DA POSTANE CLANICA NATO SAVEZA, ZA KOGA BI MORALI DA ZNATI DA JE NEPRIJATELJSKI PREMA RUSKOJ FEDERACIJI,
RUSI SE SA NECIM TAKVIM NEBI MOGLI SLAGATI JER BI JIH DOVELOU U LOS POLOZAJ JER BI IMALI DOSLOVNO NATO RAKETE U SVOM DVORISTU I SA DRASTICNO SMANJENIM VREMENOM ZA REOGOVANJE I PROTI UDAR. U SLUCAJU NATO NAPADA..

Hašo
15 dana prije

Jesam li registriran ? AdminEEE

roko
15 dana prije

Skoro tri godine Amerika prodaje Ukrajini pobjedu a ukrajinski politicari i ukrajinski ustase-cetnici to zoblju.

nastran
15 dana prije

ko im je kriv što su nagovoreni na rat s rusijom koju, svatko sa malo mozga u glavi zna, ukrajina ni teoretski nije sposobna pobijediti

Josip
15 dana prije

Cini se meni da se Zelenski vec pomalo cijelom zapadu popeo na kurac:) Na kraju ce ga sami spremiti dva metra duboko..

Kalle balle
15 dana prije

Mrs u tri materine bolesni narkomancino. Askenazi ludjak.

Darko
14 dana prije

Kad će taj ukrajinski drek konačno naletjeti na komad olova?

Nesko
14 dana prije

Mali nacista se nesmrkao i lupeta. Ma zaboravio je i marsovce i oni su krivi sto naci režim iz Kijeva gubi rat. Dakle ne samo celi svet već i vanzemaljci.

gargamel
13 dana prije

Rusiju ne zanimaju gradovi, teritorija da, u smislu da se stvara sanitarni koridor. Sledeča faza, izolacija gradova, energetsko snadbevanje svesti na minimum, a najvažnije, nečeš valjda biti lud da hraniš milionsko naseljeno mesto. Neka im EU i amerika uvedu snadbevanje kao za Berlin posle kapitulacije nemačke i saveznika. Nikada a ni tada, ne zaboraviti, ko je inicirao pohod na Rusiju, ko je doveo Adolfa na vlast, ko je spasio stotine hiljada okrelih nacista, a što se tiče Balkana, poginulo skoro 2 miliona, od toga samo u Jasenovcu blizu milion . Sada ove Sotone smatrati uopšte s kim možeš nešto rešavati diajalogom i šupljom retorikom, zaboraviti. Kako reče Adolf, totale krieg, samo što sada ta poruka dolazi sa druge strane.Pa ko voli nek izvoli!!

David
12 dana prije

Zelenskog ne mogu spasiti nikakvi američki Patrioti ma koliko mu ih prekoatlantski “prijatelji” dostavili njegov problem nisu patrioti već patriotizam onih u rovovima koji govore isti jezik kao i oni u rovovima suprotne strane i znaju da ratuju rat koji nije njihov rat i u koji su silom gurnuti, a protiv onih protiv kojih nemaju ništa. Rusi u Ukrajini nisu u tuđoj već u svojoj zemlji i zemlji koja je oduvijek bila Rusija. To znaju i oni i Ukrajinci, no za razliku od Ukrajinaca koji su svjesni da su američko topovsko meso i gurnuti u američki rat, u kojemu protiv Rusije nemaju nikakvih izgleda Rusi znaju da se u Ukrajini bore za sigurnost i opstanak vlastite zemlje ugrožene od umjetno politički stvorene države i njenih kupljenih političara nastale na ruskoj teritoriji i nastanjene ruskim građanima okrenutim politikom protiv matične ruske države i da rat i kojem se bore ne smiju… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI