Google cenzuriše AI koji se ne uklapa u liberalnu paternu

Google preklinje za Huawei
128 komentara

Google ponovo pokreće svoju snagu cenzurisanja, ovog puta postavljajući pravila koja će zabraniti umjetnu inteligenciju u aplikacijama koje generiraju različite vrste “ograničenog sadržaja”. Ovo uključuje sadržaj koji zadovoljava njihovu definiciju „govora mržnje“, kao što je sadržaj koji kritizira LGBT.

Nova pravila odnose se na one koji razvijaju aplikacije za Android i žele ih objaviti na Google Play Store-u, a na njih se gleda kao na još jedan pokušaj Googlea da cenzurira govor koji nije u skladu s njegovim liberalnim političkim stavovima pod krinkom zaustavljanje “govora mržnje”. Može se sa sigurnošću reći da će sadržaj koji tvrdi da postoje samo dva spola, na primjer, vjerovatno biti ciljani.

Prema Google-u, aplikacije koje nude AI funkcije moraju implementirati mjere za sprječavanje niza ograničenih sadržaja. Tehnološki gigant je izdvojio sadržaj koji se odnosi na “osjetljive događaje”, koristeći vrlo zamagljenu definiciju, naizgled namjerno kako bi se mogao primijeniti na bilo koji sadržaj s kojim se ne slažu. Kaže da to uključuje sve što će “naglasiti ili ako je neosjetljivo na osjetljivi događaj sa značajnim društvenim, kulturnim ili političkim utjecajem”.

Pravo pitanje je da li će se jednako primijeniti na sadržaje koji su neosjetljivi na konzervativna gledišta.

Google je objavio stranice za podršku koje uvjeravaju programere da je njihov pravi cilj osigurati da je sadržaj generiran umjetnom inteligencijom „siguran za sve korisnike“, ali ono što oni zapravo misle je da žele da bude siguran za one osjetljive, plačljive korisnike koji uvijek traže razlog da se osjećaju uvrijeđeno – i žele više načina da kontroliraju naraciju.

Štoviše, zahtijevaju od programera da uključe način na koji korisnici aplikacije mogu označiti ovaj uvredljivi sadržaj i koristiti “povratne informacije” za “odgovornu inovaciju”. Pravila nalažu da programeri moraju uzimati informacije iz korisničkih izvještaja kako bi vodili njihovo “filtriranje i moderiranje sadržaja”.

Primjenjivat će se na AI chat botove i AI slike koje se generiraju na osnovu glasovnih, slikovnih ili tekstualnih upita. Google preporučuje da programeri isprobaju njegovu funkciju zatvorenog testiranja kako bi dobili povratne informacije i dokumentirali sve testove koje provode jer bi mogli tražiti od programera da isporuče te testove ako se pojave nedoumice u budućnosti.

Njihova stranica “Neprikladan sadržaj” navodi niz ograničenih kategorija, i dok su vulgarnost i seksualni sadržaj uobičajeni u ovoj vrsti liste, unos govora mržnje izaziva veliku zabrinutost, posebno imajući u vidu njegovo upozorenje da su naučni i obrazovni sadržaj o nacistima mogao bi biti dovoljan da aplikacije budu zabranjene u nekim geografskim područjima.

Uz prethodno spomenutu preširoku kategoriju “osjetljivih događaja”, naveli su i maltretiranje, uznemiravanje, nasilje i nasilni ekstremizam.

Aplikacija PragerU uklonjena je iz Play trgovine u skladu s pravilima o govoru mržnje

Google cenzori su već krenuli na konzervativnu zagovaračku grupu PragerU, uklonivši aplikaciju iz Play Storea u petak i rekavši programerima da je pregled pronašao “sadržaj ili govor koji tvrdi da je zaštićena grupa nehumana, inferiorna ili vrijedna mržnje”.

Njihova politika govora mržnje precizira: „Ne dozvoljavamo aplikacije koje promiču nasilje ili podstiču mržnju prema pojedincima ili grupama na osnovu rase ili etničkog porijekla, vjere, invaliditeta, starosti, nacionalnosti, statusa veterana, seksualne orijentacije, spola, rodnog identiteta, ili bilo koju drugu karakteristiku koja je povezana sa sistemskom diskriminacijom ili marginalizacijom.”

PragerU vjeruje da njihov nedavni dokumentarac o Hamasu stoji iza suspenzije, ističući u izjavi: “Google koristi taktiku sovjetskog stila i pokušava nas ušutkati. Prema Google-u, dijeljenje priča o bivšoj palestinskoj izbjeglici, arapskom muslimanu rođenom u Izraelu i hrabrim američkim mornaričkim fokama koji su svjedočili užasima muslimanskog ekstremizma predstavlja ‘govor mržnje’.”

AICenzuraGoogle
Pretplatiti se
Obavijesti o
128 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

AI, kao i njegova cenzura je rađanje Velikog Brata.

Jučer je na portalu bio tekst gdje Elon Musk govori o ugradnji čipova u ljudski mozak preko njegove/državne firme Neuralink pod izgovorom da možete upravljati svojim mobitelom ili kompjuterom, što znači da isti čita misli.
Po potrebi taj čip će vas i isključiti iz ovog svijeta ako su vaše misli u neskladu sa narativom.

Spielbergov film “Minority Report” govori o mogućim posljedicama.

Fujjjj
3 mjeseci prije

Liberalna paterna…ahahaha, paterna, zar nema u srpskom rijec nego se ponosno koristi engleska

Darko
3 mjeseci prije

Sve LGBT izrode propustiti kroz dimnjak i očistiti svijet od ljudskog smeća

DUŠAN
3 mjeseci prije

Logično kao portal CENZURIŠE SVE ŠTO SE NE UKLAPA I NJIHOVU PARADIGMU SLOBODE GOVORA I DEMOKRACIJE LJUDSKIH POGLEDA I STAVOVA !!!🎃😆😆

držnedaj
3 mjeseci prije

Zapadna civilizacija je tako i tako popušila…ide se ziometodama stop notmala, samo Zombie naprijed…nešto poput mitske Atlantide . iako je to i globalni program tehno finance mogula nwo-a i wefa. nevjerujem da će “normala’ ljudske sorte nasjest da bolesnu formulu prihvati kao životni recept.

držnedaj
3 mjeseci prije

Tucker Carlson: “Reći ću istinu bez obzira na sve, i gotovo. I reći ću to što glasnije mogu jer sam cijelo vrijeme svjestan da bi posljedice mogle biti vrlo ozbiljne… Što si očekivao u životu? Znaš da te mogu ubiti ako govoriš istinu. Samo govorenje istine je tako uvredljivo za one koji su nadležni jer oni nisu samo lažovi, njihova valuta je laž? laž, sve je laž, a istina im je najuvredljivija…”.

Гавран
3 mjeseci prije

AI će uskoro morati, kao i svako na zapadu, ko drži do sebe, da počne tretmane kod psihijatra!
#
Pokušaj da se na lenjiru trinaesti centimetar proglasi politički nekorektnim, čak sibolom mržnje i kao takav zabrani za upotrebu, u praksi dovodi do toga da otpadaju vrata od aviona.

JoeP
3 mjeseci prije

Je li ko zna koju poruku sadrži grafika sa bodljikavon umisto one kad bi bila žilet žica?

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Prosto je . Ne koristite to . Daleko od očiju , daleko od srca 🤷

ẞkurija
3 mjeseci prije

Ja san škurija i nema druge škurije osin mene…
🤘🌈🤘🌈🤘🦖🍗🐷💩
Arragh arragghhh…
Nema ovo lito feragosta za Talijane… ide sve popola… Ajmooo… Na naArrraghhh

Pikova Dama
3 mjeseci prije

Hej, Redaction – dajte ubacite pomalo ozbiljnosti u tekstove koje objavljujete….nakon ovog prevoda naslova – dobijem želju neka odmah sve preuzme ta tzv UI (točnije baza podataka) – pa se valjda ovakvi cirkusi i ovakvi naslovi više neće pojavljivati. I dajte, prestanite prodavati priču kako je nekakvi OpenSource i nekakvi Android kao neke slobodne – ne znam niti više što su oni, konglomerati, obadva…Davno je bilo prije 20 godina kada se međusobno dijelio slobodno otvoreni kod – danas je previše smiješno takve stvari uopće i spominjati. Ma, nekako sve više i više – umjesto objašnjenja koje su stvarne začkoljice u virtualnosti, imamo ovakve debilne vijesti. Dobro. Kakvi potrošači, takva i ponuda.

Max
3 mjeseci prije

Manipuliraju kao i obično.

Ultraturbo pravi Draco
3 mjeseci prije

Bit ce jos i gore, Italia ce najvise nastradat.

ime
3 mjeseci prije

„Ne dozvoljavamo aplikacije koje promiču nasilje ili podstiču mržnju prema pojedincima…”

osim ako su bijelci, e po njima sve može.

3 mjeseci prije

🤒😛

3 mjeseci prije

sto ce ti taj AI kad je nastiman na propagandu? znas da ce ti lagati.

Slavko Bračic
3 mjeseci prije

Predsjednik Bjelorusije Lukašenko na sastanku na kojom se raspravljalo o korupciji u ruke dobija popis od 30 tak osoba povezanih s koruptivnim radnjama. Hoće li me proglasiti antisemitom ako kažem da većina ovih s popisa su Jevreji🤣
Nadalje govoreći Lukašenko je rekao “Armenci su jako pametan narod, kod njih nema Jevreja i nemaju ovakvih problema…. sve su oni to rastjerali” 🤣🤣

Apinelo
3 mjeseci prije

Evo se opet prolivan prolivon. Nikad dosta.
A di su mi ona dva očerupana.
Danas in proglašavan ludogojstvo. Apex je u zraku vidljiv golin oko.
Ajmo bagro, postroj se.

Jadranka S.
3 mjeseci prije

Jedan čovjek sjedi s prijateljem u kafiću i pije čaj. Zagleda se u svoju šalicu i uzdahnuvši kaže: “Ah, prijatelju moj, život je poput šalice čaja.”
Prijatelj malo razmisl o tome i kaže. “Zašto? Zašto je život poput šalice čaja?”
Drugi čovjek mu odgovori: “Otkud bih ja to znao? Zar sam ja filozof?”

Mrčikola
3 mjeseci prije

Umijeće “validacije” i projekcija, tkz. subporuka..!…ili, kako još bolje iskoristit “korisnike”.😁
Od koga li “uči” GAI..?😁

Slavko Bračic
3 mjeseci prije

Vojnik tzv izraela Guy Zaken na odboru u parlamentu govorio je kakav pakao je on sve i njegove kolege iz ŽIDOVSKO-HAZARSKIH GAMADAŠA tzv IDF-a (opaska autora teksta) prolazio dok su boravili u Gazi a sve povodom SEDAMDESET I SEDMOG SUICIDA od 7.10. i sve NAKON POVRATKA KUĆI iz Gaze na pauzu od GENOCIDA a sve povodom tog 77-og SUICIDA njegovog kolege GAMADAŠA po imenu Eliran Mizahija … on je tim povodom govorio o stotinama poginulih i kako kaže u neravnopravnoj borbi gdje se nije znalo odakle su dolazili napadi na njih i šta je njihov zadatak (osim genocida nad Palestincima) i zbog čega on sudjeluje u tome … P.S. A sad slijedi bitka ŽIDIVSKO HAZARSKIH GAMADAŠA s osovinom otpora koja je 100 puta bolje NAORUŽANA🤣🤣 BUJRUM GAMADAŠI U NESTANAK S ISTOKA BLISKOG❤❤❤

3 mjeseci prije

Nebo je stvarno.
Kako živite svoj život odredit će kamo idete.
Kada napustite ovu Zemlju, učinit ćete jednu od dvije stvari,
Ili ćete se preobraziti u biće grijeha i muke ili biće svjetla, ljubavi i radosti.
Osobna je odgovornost u koga i u što ćete se transformirati.
Moraš sam naučiti kako preuzeti odgovornost i prestati kriviti druge
za svoje mentalno i emocionalno stanje.
Bog te vidi. Ti si Njegovo dijete i sve što On ima je tvoje. Samo ga moraš moći primiti.
Moraš znati prepoznati i zamijeniti svoje smeće Njegovom veličinom.
Sve dok stojiš na Božjim obećanjima i dopuštaš Njegovu prisutnost u svom životu,
možeš pobijediti sve. Možeš proći kroz svoje probleme s mirnim snom,
radošću i snagom izvan svake pameti.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI