Ukrajinski nacionalisti sukobili su se s policijom tijekom antivladinog skupa ispred ureda predsjednika Zelenskog u Kijevu

Sukob ukrajinskih nacionalista sa policijom
18 komentara

Stvari su izmakle kontroli tijekom nacionalističkog skupa u glavnom gradu Ukrajine Kijevu jer su demonstranti odbili proći sigurnosne provjere i sukobili se s policijom u pokušaju proboja u predsjednikov ured.

Mnoštvo pristaša desničarske stranke Nacionalni korpus okupilo se u subotu ispred ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kako bi prosvjedovali protiv uhićenja sedam njezinih članova ranije u mjesecu. Držani su pod sumnjom da su iznuđivali novac od poslovnih ljudi u gradu Harkovu, ali radikali su umjesto toga optužili šefa države za “represiju protiv domoljuba” i obećali odmazdu.

 

Stranku Nacionalnog korpusa uglavnom čine veterani zloglasne bojne Azov, koja se borila na strani Kijeva tijekom najžešće faze tekućeg sukoba na istoku Ukrajine i suočila se s optužbama za mučenje i ratne zločine. Stranka na čelu s bivšim zapovjednikom Azova Andrijem Biletskim postoji od 2016. Ona slijedi krajnje desničarsku ideologiju, pozivajući na vraćanje statusa Ukrajine kao nuklearne sile i na proširenje prava na nošenje oružja, a protivi se članstvu u EU, između ostalog. U svom izvješću iz 2018. o stanju ljudskih prava u Ukrajini, američki State Department označio je Nacionalni korpus kao ”skupinu mržnje”.

 

Mnogi sudionici mitinga u subotu nosili su uniforme u vojnom stilu i uzvikivali nacionalističke slogane.

Policija je priopćila da su sukobi izbili nakon što su nacionalisti odbili podvrgnuti provjerama zabranjenih predmeta i pokušali nasilno ući u predsjednikov ured. Prosvjednici su bacali baklje i cigle s pločnika na policajce u punoj opremi za nerede, a pritom su koristili i nešto što je izgledalo kao suzavac.

 

Sedam policajaca zadobilo je opekline tijekom nemira, dok je jedan pripadnik ukrajinske vojske ozlijedio ruku, rekao je glasnogovornik policije. Nacionalni je korpus na društvenim mrežama optužio policiju da je organizirala “provokaciju”, dodajući da su na njihovoj strani bile i ozljede.

 

Situacija u središtu Kijeva na kraju se smirila, iako su se nacionalisti nastavili okupljati i skandirati slogane protiv vlade.

sukobiukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ffjord
3 godine prije

Lud narod i propala drzava.

ledeno doba
3 godine prije

to su one panjine azova, koje su mislile da se bore za Ukrajinu, a ustvari su se borili za Khazarstan, — u kojem pripadnici bezgrešnih uz pomoć braće iz SAD-a (soros, viktorija nudelman..) vladaju od početka: jacenjuk, groisman, timošenko, porošenko,… zelenski.. a i vitali kličko, sa kojim su se panjine azova slikale 2014. Bezgrešnom Kličku nije smetao nacistički simbol Azova “crno sunce”, preuzet od jedne SS-divizije iz 2. sv. rata. yebiga, kada cilj opravdava sredstvo…

tihobl
3 godine prije

Mnogi sudionici mitinga u subotu nosili su uniforme u vojnom stilu i uzvikivali nacionalističke slogane.

To nisu nacisti vec p.cke. Kakav to nacista moze dopustiti malom jevrejcicu da mu hapsi drugove?

Max
3 godine prije

Ukrajina oplijačkana

Split
3 godine prije

Gledajuci s ruskih nacionalnih interesa, neprocijenivo je sto su sebi vratili natrag ili uzeli Sevastopolj i Krim.
Da to nisu napravili, danas bi im bili Anglosaksi i Nijemci u Sevastopolju.
Mozemo zamisliti kako bi se onda osjecali Rusi.

Siniša
3 godine prije

Pratite li vi dešavanja u Afganistanu!?
Šta se dešava s vašim i našim ljudima tamo!?

nekoizmase
3 godine prije

Od Ukrajine se pokusava stvoriti nova Hrvatska

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI