Muskov stav o Ukrajinskoj kontraofenzivi

Elon Musk Tesla
12 komentara

Izvršni direktor Tesle i Twittera Elon Musk podržao je članak investitora i poduzetnika Davida Sacksa u kojem se tvrdi da ukrajinski vojni pritisak protiv Rusije posustaje.

Sacks je u utorak objavio članak na Twitteru, tvrdeći da “postaje jasno da ukrajinska kontraofanziva ne uspijeva postići nijedan od svojih prvobitno navedenih ciljeva”. Opklada Vašingtona da će Kijev biti u stanju da “povuče ruske teritorijalne dobiti, preseče kopneni most prema Krimu” i natera ga da se uključi u pregovore nije se isplatila, dodao je.

„Naprotiv, vjerovatniji je zastoj, ili čak da će Rusija zauzeti više teritorije i pobijediti u ratu“, naveo je investitor.

Dalje je uporedio situaciju u Ukrajini sa američkom vojnom kampanjom u Afganistanu, koja je završila haotičnim povlačenjem američkih trupa 2020. godine. “ Vrijedi podsjetiti da je američka javnost bila uvjeravana dvije decenije da pobjeđujemo u Afganistanu,” Sacks je napisao, dodajući da se svako uvjerenje da se lokalna vojska “suprotstavlja” talibanima srušilo u roku od samo nekoliko sedmica.

„Nažalost, izgleda da idemo ka sličnom ishodu u Ukrajini. Pitanje je samo kada i koliko dugo će Bajden moći da perpetuira proxy rat izbora koji se lako mogao izbjeći”, tvrdi on. Činilo se da se Musk slaže sa Sacksovim stavom o Ukrajini, napisavši na Twitteru: “Dobro rečeno.”

U međuvremenu, Sacher je ukazao na nove dokaze koji pokazuju da su Moskva i Kijev mogli postići dogovor na samom početku sukoba prošle godine, pozivajući se na nacrt sporazuma o neutralnosti i sigurnosnim garancijama za Ukrajinu koji je ranije ove sedmice pokazao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Međutim, pregovori o tom pitanju su prekinuti u proljeće 2022. godine nakon što je Ukrajina optužila Rusiju da je počinila ratne zločine, što je Moskva oštro negirala. Navodni zločini otkriveni su nakon što su se ruske trupe povukle iz područja oko Kijeva u “gestu dobre volje”, prema Moskvi.

Kijevske trupe započele su svoju dugo očekivanu ofanzivu početkom juna, ali njihovi napadi nisu uspjeli dobiti nikakav rezultat, prema ruskom ministarstvu odbrane, koje je prošle sedmice procijenilo gubitke na ukrajinskom frontu od početka napada na 7.500. U međuvremenu, Putin je tvrdio da je Ukrajina izgubila do 30% svoje vojne opreme koju je isporučio Zapad.

kontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
1 godina prije

Pitajmo stav o kontraofenzivi one jadne mobike u patikama koje su pokosili ukrajinske specijalne trupe ( vidili ste svi video )

ljena bitanga
1 godina prije

Mošus( Musk) igra prepredenu igru!

tatamata
1 godina prije

za ovo bi ga hiber mogao koknuti

Mahatma
1 godina prije

Zna Elon koje su ure.

Max
1 godina prije

Prlično trezvena analiza jer se čini da Ukrajinci gomilaju gubitke bez uspjeha.

Ivek
1 godina prije

Izgleda da je slaba prodaja Tesle pa se nada da će kupovati Rusi. Ko je lud dati tolike novce za to električno govno.

hiber
1 godina prije

Putin je napao suverenu zemlju i nije uspio u naumu da promijeni vlast ili izvrši anšlus. Sada je samo okupator dijela zemlje i u istoj poziciji je kao i Armenija koja sada gubi i vise nego sto je trebala. Doveo je sebe da ovisi o dogovorima Kina i USA. O istim dogovorima ovisi i Musk, jer su Kinezi znatno napredovali u jeftinim elektro automobilima. Zapravo Putin je na 49 godina dao oko 200.000 km2 Rusije na eksplataciju do nivoa pustinje bez uzimiravanja. U Ukraini okupirana područja upola su manja i već su devastirana do nivoa pustinje, a svakodnevno ti padaju nekakvi HIMARSi na glavu. Ukratko, totalna katastrofa.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI