Ukrajinska bespilotna plovila ponovo gađaju Krimski most

Krimski most
20 komentara

Višestruki pokušaji napada ukrajinskih bespilotnih čamaca na strateški most koji povezuje poluostrvo Krim sa ruskim kopnom osujećeni su u petak navečer i u subotu rano ujutro, tvrdi rusko Ministarstvo odbrane.

“Prvog septembra, oko 23:15 po moskovskom vremenu, režim u Kijevu je pokušao da izvede teroristički napad na Krimski most koristeći polupotopljivi čamac bez posade”, navodi ministarstvo u kratkom saopštenju, dodajući da je neprijateljska letelica bila ” odmah otkrivena i uništena” u Crnom moru.

Tri sata kasnije, oko 2:10 u subotu, još jedan bespilotni čamac je uništen u tom području dok je pokušala da udari i na most, saopštila je ruska vojska. Treći nadolazeći čamac bez posade je navodno neutraliziran u 2:20 ujutro.

Sav saobraćaj na Krimskom mostu nakratko je zaustavljen iz predostrožnosti u petak uveče, a obnovljen nakon 3 sata ujutro.

Poluostrvo Krim, na kojem se nalazi ključna ruska pomorska baza, bila je česta meta ukrajinskih dronova i raketnih napada. Sa svojom flotom smanjenom na nekoliko patrolnih čamaca, Kijev je također pribjegao napadima na rusku infrastrukturu i brodove od strane plovila kojima se upravlja na daljinu.

Sredinom jula, dron je oštetio jedan raspon Krimskog mosta, ubivši dva civila i ranivši njihovu 14-godišnju kćer. Kijev je u augustu službeno priznao napad i čak je CNN-u dostavio nikada ranije viđene snimke koji pokazuju pogled iz prvog lica iz drona.

Služba bezbjednosti Ukrajine preuzela je i odgovornost za napad kamionom bombom na Krimski most u oktobru prošle godine, u kojem su poginula tri civila i značajno oštećena konstrukcija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je napade na Krimski most kao “brutalne” i besmislene iz vojne perspektive, objašnjavajući da se više ne koristi za transport borbene opreme. Ipak, šef odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov obećao je da će nastaviti sa napadima na most i druge ciljeve na poluostrvu.

Krimski mostrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amater
1 godina prije

Da bi to prestalo ne treba gađati Kijev već londonski siti

Amater
1 godina prije

Odnosno narucioce rata

MladenSt
1 godina prije

Pomorska bespilotna letelica 😃a majke ti Božje koja je to sprava 

Toni
1 godina prije

Bože mili, daj snagu osloboditeljima

vanja
1 godina prije

Напад је најбоља одбрана,да је Русији украјинско руководство не улазећи у моралне оцене,боље би стајала.Код украјинаца нема геронтологије,све су људи у пуној снази.

Rusmir
1 godina prije

Pa dajte ljudi…. dron koji plovi nije letjelica, osim ako nije dron – hidroavion. Ploveća letjelica… svašta. PLOVEĆI DRON, yebem mu, jel teško malo razmislit…. aj napišite vodeni kvadrikopter pa budite konkurencija imbexu

Umpah Pah
1 godina prije

Putnicki spilotni avion sstjuardesama ?

Max
1 godina prije

Neuspješno.

Max
1 godina prije

Neuspješno,

Aboridžin Joe
1 godina prije

Ti? 🤣🤣🤣

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI