Izraelska kriza mogla bi izazvati globalni ekonomski šok

Izrael napad
10 komentara

Globalna finansijska tržišta za sada potcjenjuju prijetnju od “masovnog sukoba” širom Bliskog istoka, upozorio je poznati ekonomista i profesor Univerziteta u Njujorku Nuriel Rubini.

U intervjuu za Bloomberg u četvrtak, on je rekao da većina investitora vjeruje da Izrael “nema drugog izbora osim da ode u Gazu i riješi se Hamasa”, cijeneći prema osnovnom scenariju u kojem “Izrael okupira Gazu, to će postati ružno, ali sukob ostaje obuzdavan.”

Međutim, Roubini, koji je predvidio finansijsku krizu 2008-09, a Wall Street ga je prozvao ‘Doktor Doom’, naglasio je da postoji “nedostatak scenarija” u koji se uključuju Iran i Liban, što dovodi do rasplamsavanja sukoba između Izraela i Irana.

Prema ekonomisti, ako “Izrael pokuša uništiti Hamas, Iran, koji je glavni podržavalac Hamasa, može da odluči da oslobodi Hezbolah u Libanu, a onda imate drugi front u Libanu, možda treći na Zapadnoj obali. I u tom trenutku Izrael će morati da napadne Iran.”

U ovom slučaju, opskrba naftom iz regije Zaljeva bila bi poremećena i “dobićete skok cijena nafte i ekonomski uticaj bi bio ogroman”, rekao je, dodajući da “to nije osnovni scenario, ali je rizik. ”

Porast cijena nafte izazvao bi “stagflatorni šok” i stvorio “ogromnu dilemu za centralne banke”, upozorio je Roubini.

Globalne cijene nafte skočile su za oko 4% ove sedmice jer obnovljena neprijateljstva između Izraela i naoružanih palestinskih grupa ugrožavaju stabilnost Bliskog istoka. Međunarodna referentna vrijednost Brent kretala se u četvrtak oko 86 dolara po barelu, dok se nafta američkog West Texas Intermediate trgovala oko 83 dolara po barelu.

Najnovija eskalacija počela je rano u subotu, kada su naoružane palestinske grupe pokrenule iznenadni napad na više lokacija duž granice Gaze, a Izrael je kao odgovor pokrenuo kontraofanzivu.

HamasIZRAELRubini
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Sustav centralnih banaka je već poljuljan – iz temelja .. Traži se novi ekonomski model za planet u okolnostima , kakove već jesu .. Kako bilo … Israel može utjecati samo u domeni , daljeg razbijanja Američke ekonomije glede upumpavanje novca i sredstava za samo- održanje i samo toliko … Premali su oni da bi značili bilo što , izvan Hollywoodske produkcije i sustava spojenih sudova gdje njihovi moraju ( po njima ) utjecati na sve – i u drugim zemljama … Daaaleko od toga da planet od njih zavisi ! Vrlo daleko !

Nekoime
10 mjeseci prije

Očekujem da će u vrlo skorom roku muslimanske zemlje obustaviti izvoz nafte i plina u sve zemlje koje podržavaju Izrael. To im je najjednostavnija mjera, koja je istovremeno najbolnija za Zapad,

Damir
10 mjeseci prije

Sve je to samo igra demonskih sila

nepoželjni
10 mjeseci prije

Što je sad!?… Ukrajina je iscrpljena u “ekonomskom šokiranju” Svijeta… trebaju nam svježi “šokeri”?

…i je li ostalo još nešto novaca i oružja da se pošalje jadnom i iscrpljenom Izraelu da se obrani od moćnih i bolje naoružanih Palestinaca ?

(a mislim da je i zelenski jako frustriran jer više nije glavna faca u medijima)

Max
10 mjeseci prije

To bi preraslo u svijetski rat,

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Evo sada je i Izrael kao i Ukrajina največi proizvođač i izvoznik pšenice, krumpira, nafte, kukuruza, plina, kiselog kupusa, rakčice, krastavaca, automobila, struje…..

Darko
10 mjeseci prije

Sve Židove u EU treba ili protjerati ili pozatvarati a možda i istuširati..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI