Istraga o Raisijevom helikopteru otvara nova pitanja

Ebrahim Raisi
16 komentara

Istražitelji su odbacili više uzroka kobne nesreće

Iranski istražitelji još nisu utvrdili što je uzrokovalo pad helikoptera u kojem je poginuo predsjednik Ebrahim Raisi, ali su isključili mogućnost sabotaže, izvijestila je u srijedu državna televizija IRIB.

Helikopter Bell 212 američke proizvodnje koji je prevozio Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana srušio se 19. svibnja u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan, pri čemu su svi u avionu poginuli. Glavni stožer iranske vojske dobio je zadatak istražiti uzrok.

“Eksplozija koja se mogla dogoditi kao posljedica sabotaže tijekom leta ili nekoliko sekundi prije sudara s padinom brda je isključena”, stoji u priopćenju Glavnog stožera, a prenosi IRIB.

Nakon pregleda dokumenata i zapisa vezanih uz predsjedničku letjelicu, “nisu pronađeni nikakvi nedostaci koji bi mogli utjecati na nesreću u smislu popravaka i održavanja”, dodala je vojska. Isto tako, težina helikoptera pri polijetanju bila je “unutar dopuštene granice”.

Predsjednički helikopter zadnji je put komunicirao s druga dva zrakoplova u skupini 69 sekundi prije kobnog pada i nije poslao signal za hitne slučajeve, navodi se u izvješću. Također je isključen problem s radijima, budući da su dva preostala helikoptera nastavila komunicirati, dok među ostacima predsjedničke letjelice nisu otkriveni “nikakvi tragovi elektroničkog ratovanja”.

Uzrok incidenta još nije utvrđen, navodi Glavni stožer. Međutim, njihovo izvješće navodi da vremenske uvjete duž rute povratka “treba dodatno istražiti”, s obzirom na najnovije dokumente i izjave pilota i putnika iz preživjelih helikoptera.

Raisi je pokopan prošle srijede u svom rodnom gradu Mahshadu. Vlada u Teheranu objavila je da će se izbori za njegova nasljednika održati 28. lipnja. U međuvremenu je potpredsjednik Mohammad Mokhber preuzeo dužnost vršitelja dužnosti predsjednika, uz blagoslov vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija.

Registracija kandidata započet će 30. svibnja i trajat će do 3. lipnja. One koji traže ured navodno će provjeravati Vijeće skrbnika, 12-člano tijelo svećenika i pravnika koje provodi izbore. Predviđeno je da kampanja traje od 12. lipnja do 27. lipnja.

Ebrahim RaisiHelikopterska Nesrećairan
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

“Iran je svjestan da je Mossad izveo ciljani atentat na predsjednika Raisija i njegov tim, od tri helikoptera srušio se samo “njegov” helikopter i to zbog… magle. Kao što vidite, imamo plan poslovati na drugačiji način. Dodatno, izbrisani su svi satelitski vremenski podaci za dan nesreće iranskog predsjednika. “Ovo su napadi Mossada. Sada idu do kraja, jer znaju što slijedi (savjet: to nisu darovi za Hanuku)”, kaže izvor iz Mossada. Ubrzo nakon Raisijeve smrti, u Iranu su ubijeni Šef iranske policije Ahmad-Reza Radan i Šef iranske tajne službe provincije Lorestan. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također kaže da mu je teško povjerovati da je američki državni sekretar Antony Blinken javno rekao da je iranskom narodu “bolje” nakon Raisijeve smrti. Iranski izvori rekli su nam da vrhovni vođa Khameini nije odgovoran za Raisijevu smrt: “G. Khamenei je rekao da su stari dani krvnih dinastija prošli i da njegov sin neće biti njegov… Čitaj više »

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Predsjednički helikopter zadnji je put komunicirao s druga dva zrakoplova u skupini 69 sekundi prije kobnog pada i nije poslao signal za hitne slučajeve…” 🧐

Ali, “Eksplozija je …isključena”

Hm.

Ovi pretražuju …dokumente.
Je li ovo neka zaj.eba.ncija?

A tko je vještačio ostatke helikoptera?
A ostatke ljudi?

4 mjeseci prije

Isuvise napadno insistiraju da nije bila sabotaza, takav stav su izneli “dok je helihopter jos goreo”.

držnedaj
4 mjeseci prije

‘Putovat u ovim teškim vremenima i baš kod Əaliyeva u Azerbajdžan, a nisi na strani demokratki’ okupatora, usraela i izraela nije baš preporučljivo’…

Max
4 mjeseci prije

Mislim da je u pitanju atentat.

Ivana Podravec
4 mjeseci prije

Ebrahim Raisi i Mojtaba Hamenei — sin 85-godišnjeg vrhovnog vođe — jedini su kandidati o kojima se govori za nasljeđe. U iranskoj konspirativnoj političkoj kulturi, malo će tko vjerovati da je Raisijeva smrt slučajna”, tvrdi analitičar. Raisi (63) je solidno snalazio u takvim igrama iza zavjesa. Naziv njegove političke frakcije, Udruženje borbenog klera, upućuje na njegovo mjesto u autoritarnom teokratskom sustavu koji je 1979. zamijenio monarhiju koja je vladala Iranom veći dio 20. stoljeća.U kasnim 1980-ima služio je u “odboru smrti” za koji su skupine za ljudska prava rekle da je naredio pogubljenje tisuća političkih zatvorenika bez suđenja.Ebrahim Raisi, čiji se helikopter srušio na sjeverozapadu Irana, bio je i predsjednik Irana i kandidat koji se natjecao da naslijedi ostarjelog aktualnog stvarnog vladara zemlje, vrhovnog vođu Ali Hameneija. Vjerojatno bi u tome i uspio . Nije isključeno da je to netko želio spriječiti i to sam Ali Hameneija koji vjerojatno na… Čitaj više »

4 mjeseci prije

salama haleluja Ja sam muhamed. muhamed, muho, mujo, meho. mene se ne smi nacrtati. ja to ozbiljno. mene se ne smi nacrtati. akbar haram. karijeru sam zapoceo kao privatni poduzetnik. nocni poduzetnik, nesto kao karadjordje prvi. ja i mojih 40 momaka. nocu smo docekivali karavane a danju smo prodavali robu. tako upoznah svoju buducu zenu, udovicu. bi dama starja od mene i nauci me pisati. nesto kao makron i njegova uciteljica. udovicu jer netko joj ubio muza. ko? a ko je? ona me nauci citati i pisati. procitah bibliju. odmah sam vidjo da ja to mogu nadograditi. o jeah. ubrzo se presaltah na mladje meso. tako upoznah siroticu od jedva 6 godina. sirotica, netko joj ubio roditelje. ko? a ko je? bijah prvi abolicionist. imadoh krdo robova. cojek platijo da ih oslobodim. oslobodih ih jer ja sam cojek od rijeci. zatim ih opet urobih jer cojek ne rece da moraju… Čitaj više »

NismoSami
4 mjeseci prije

Moze biti i samoubistvo pilota. Sve će se piste ispitati detaljno i Rusi su se pridružili.

nessy
4 mjeseci prije

Azerbajdzan suruje sa Izraelom. Iran je za Izrael najdraza meta. I vidi vraga, dogodi se, sto se dogodilo. Iranske sluzbe, sve da nadju potpis Mossada, to moraju nijekati, ili to znaci otvoreni rat, na koji ipak, nisu spremne. Zidovi su im do sada ubili bezbroj vrhunskih naucnika, cisto mafijaskim metodama. Zidovi su obukli jako siroke hlace, cak otvoreno prisluskuju, prijete i ucjenjuju duznosnike ICC u Haagu. Pod kisobranom svojih najboljih prijatelja, US, ponasaju se kao da za njih ne vaze nikakvi zakoni ni ratne konvencije. Nikada nitko u novijoj povijesti nije otisao tako daleko, a da od medjunarodne zajednice nisu dobili nista vise od ‘ostrih protesta’. No, kao sto znamo iz povijesti, ‘svaka sila za vrimena’, doci ce i oni na red da poloze racune, i nece im pomoci pozivanje na holokaust, sto je vec postalo tragikomicno. Tragicno je kad vidimo istinsku cud tog naroda, koji je toliko propatio kroz… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI